zaterdag 14 juli 2012

Een fruit vlaai van kwark-oliedeeg


Het heeft lang geduurd , maar het is me toch gelukt een deeg te maken wat aan alle eisen voldoet en ook nog eens multi-inzetbaar is ☺ Het is een kwark-olie deeg. Na het bakken krijg je een lekkere krokante rand,  maar binnenin heerlijk zacht. 
Vandaag maakte ik er een vegetarische fruit vlaai mee, maar je kunt er ook een vegan vlaai van kan maken. Heel eenvoudig te maken en……. Lekker en ook nog eens verantwoord snoepen.  ☺


Ingredienten:
  • 250 gram magere kwark ( voor vegan = vervangen door soya yoghurt +  1 tl. bindmiddel zoals arrowroot * of agar-agar* ) 
  • 60 ml rapsolie
  • 2 afgestreken eetlepels kokosbloesemsuiker of sucanat (oersuiker) * #
  • 1 eetlepel rijst-stroop*  #
  • 1 tl no-egg*  + 2 el water , eerst goed vermengen alvorens bij het deeg te doen. ( of 1 ei) 
  • mespuntje zout
  • 400 gram spelt bloem * ( of ander bloem)
  • 1 pakje bakpoeder
  * verkrijgbaar bij de reformwinkel
# ipv de suikervervangers, sucanat en rijststroop, kun je ook 100 gram suiker nemen. 

Verwarm oven voor op 175 ◦ graden.
Doe alle ingrediƫnten achter elkaar in de keukenmachine en meng het. Een gewone mixer zal moeilijk gaan want het wordt een zwaar deeg, heb je geen keukenmachine meng en kneed dan met de hand.


Nadat alles vermengd en goed door gekneed is haal je het deeg uit de kom, haal 1/3 deel apart en leg de rest  op een met meel bestrooid werkblad. 

Nog even kneden en met deegroller een platte cirkel maken. 

Leg die in je ( grote) vlavorm die je van te voren met een beetje olie hebt ingewreven. Druk het deeg plat ook langs de randen omhoog. Haal het overtollige deeg weg en werk evt de randen hier en daar bij. 

Leg je gewassen en afgedept fruit  op het deeg. Zorg dat er geen gaten vallen, alles mooi opvullen. Je kunt elk soort fruit pakken. Ik kijk meestal naar wat ik in huis heb en meng ook graag fruit onder elkaar. In dit geval nam ik kruisbessen met aardbeien.

Zet de bodem even apart en neem het resterend 1/3 deel en rol dit ook plat. Hier wordt nu een raster van gemaakt. Sommige huisbakkers hebben zo’n mooi raster hulp ding, maar dat heb ik niet. Ik snij met een schrapper lange smalle repen uit het deeg en leg hier in een rastervorm mijn vlaai mee vol. 


Nu kan je vlaai in de oven. Afbakken in 30 minuten.
 Het deeg wat je overhebt kun je tot een bolletje maken en ook in de oven leggen, dit wordt een heerlijk broodje. Als de vlaai klaar is, uit de oven halen en 10 min laten rusten. Dan kun je het uit de vorm halen en op een roostertje af koelen.

Deze vlaai was heel toen het uit de oven kwam, maar de buurvrouw kwam toevallig langs (geloven jullie het?) en die nam zo maar 2 stukjen mee naar huis. ☺
Omdat de vlaai uit de vorm halen niet altijd makkelijk is, leg ik eerst een groot bord op de vlaai, keer de vlaai om  en leg op de achterkant een rooster en draai de vlaai weer om. Klein kunstje, alleen druipt dan wel eens fruit vocht uit de vorm, maar das helemaal niet erg. 
Evt voor serveren nog wat poedersuiker erop. 

Heerlijk!!

Smakkelijk eten en groetjes van Janine