woensdag 15 augustus 2012

Pompoen brood


Zoals beloofd een recept wat je met de pompoen puree van de vorige log kunt maken. 
Een heerlijk luchtig brood, het origineel is van Mme Zsazsa, ik heb er een vegan variant gemaakt en verder nog wat aanpassingen.  


Ingrediƫnten:

·         3 gram gist
·         400 gram spelt meel
·         12 gram plantaardige boter of 20 gram koolzaadolie
·         8 gram zout
·         125 dl. water,  
·         125 dl.  soja melk
·         125 gram pompoen puree


Bereiding:

Doe het meel in een kom, maak een kuiltje en doe daar de gist in, strooi en zout langs de rand, doe de olie ( of boter) erbij en voeg langzaam het vocht toe en begin te kneden ( of gebruik een keukenmachine). Doe dit totdat je een mooie bol hebt. Laat het deeg nu bedekt met een vochtige doek op een warme plek voor 45 min. rijzen. Daarna nogmaals goed doorkneden en voeg de pompoen puree toe. En goed doorkneden.
Leg de deegbal nu in een licht geoliede bakvorm met een deksel, maar deksel nog niet gebruiken ( ik gebruik de bakvorm van tuperware) 

bedek de vorm met 2 lage huishoudfolie en zet weg  op een warme plek en laat weer 45 min. rijzen.
Verwarm de oven voor  op  200◦ graden.
Na het rijzen verwijder je het plastik, strooit een beetje bloem op de bol  en doe de deksel op de vorm en zet in de oven. Na een half uur haal je het deksel eraf en laat het brood nog een kwartier verder bakken. Na het bakken uit de vorm halen en afkoelen laten op een rooster. 

Een verrukkelijk luchtig brood met een verrassende smaak. 

Smakelijk eten.  

Groetjes van Janine

1 opmerking:

  1. Ziet er goed uit Janine.
    Ik heb hier geen bakvormen met deksel gezien.
    Moet ik echt bij tupperware voor wezen denk ik.
    Of een foliedeksel erop maken.
    Kan dat altijd proberen.
    Fijn weekend meis.

    BeantwoordenVerwijderen