zaterdag 24 november 2012

Vetarme soepstengels


Deze soepstengels smaken heerlijk bij salades, uiteraard bij soep, maar kunnen ook goed geserveerd worden bij een borrel. Ingredi├źnten: voor 16 stuks

·        225 gram speltbloem (of andere bloem)
·        ½ th.l. zout
·        1 ½ th.l. droge gist of 1 th.l  wijnsteenzuurbakpoeder*
·        1 th.l honing of agave siroop
·        1 th.l koolzaadolie
·        1,5 dl lauw warm water
·        5 halve zongedroogde tomaten in olie, uitgelekt en fijngesneden**
·        1 el magere soya melk ( of gewone melk)
·        2 th. Lp sesamzaad of maanzaad

* = wijsteenzuurbakpoeder, is een vervanging voor droge gist, je hebt ongeveer dezelfde verhouding nodig, ik neem altijd iets minder. In dit geval 1 ipv 1 ½ .
* * = als je geen tomaten in olie gebruiken wilt, dan neem je gewone gedroogde tomaten maat laat ze een kwartier weken in water, afgieten en droog deppen. Je kunt de tomaten in olie ook afspoelen met water of goed afdeppen met een keukenrol .

Je kunt de tomaten ook vervangen door een eetlepel Proven├žaalse  kruiden of de stengels naturel laten.


Bereiding :
Weeg de bloem af en doe in een kom, voeg het zout en wijnsteenpoeder ( droge gist) toe. Voeg de honing ( agave) en koolzaadolie toe. Goed mengen met lepel ( of in keukenmachine) en voeg geleidelijk aan het lauw warme water toe, blijven roeren. Als er een bol ontstaat kneed verder met handen, voeg evt meel toe als het deeg te plakkerig is. Kneed ongeveer 5 min. Voeg de gesneden stukje gedroogde tomaten toe. 

Kneed dit nog eens goed door. Als het een mooie bol is die niet meer plakt leg die dan in een licht geoliede schaal, 5 min. staan laten. 

Vet ( olie) een bakplaat licht in of leg een stuk bakpapier op een plaat. Verdeel het deeg in 16 gelijke stukken. Strooi wat meel op een werkblad en rol elk stuk uit tot  een stengel van ongeveer 25 cm. Dit gaat niet altijd makkelijk, daarom rol ik eerst een beetje aan tussen mijn handen en leg dan een schone keukenhanddoek op het aanrechtblad en rol daar mijn stengel verder uit. 

Leg dit op de bakplaat en laat afgedekt met keukenplastic 15 min. rijzen.

Zet in de laatste 5 min. de oven aan, voorverwarmen 150◦ C. Bestrijk de stengels met de soya melk (gewone melk) en bestrooi met sesam of maanzaad. Zet in de oven en laat 30 min. bakken. Na afkoelen bewaren in een afgesloten blik.


Smakelijk eten.