Foccacia brood


Ik ben een echt brood mens, maar dan wel met heeeeeeeel veel gezonde dingen erop, zoveel dat alles er bijna vanaf valt en het liefst natuurlijk op zelf gebakken boord. Dit brood is een absolute aanrader, ook lekker bij soep of salades, of gewoon 's avonds op de tafel in kleine stukjes gesneden en wat smeerbaars erop ☺



Ingrediƫnten:
·                 1 zakje gedroogde gist of de gist vervangen door wijsteenbakpoeder*
·                 3,5 Dl warm water
·                 3 tl koolzaadolie
·                 3 el verse rozemarijn, in stukjes gehakt
·                 360 gram spelt meel ( of ander meel)
·                 5 in stukjes gesneden gedroogde tomaten**
·                 Evt 6 in stukjes gesneden olijven
·                 1 tl zout
·                 olijfolie om te bestrijken
·                 2 tl gedroogde tijm om erover te strooien
·                 grof zeezout om mee te bestrooien
·                 evt nog in het deeg: knoflook, gehakte olijven, salie, peterselie of oregano.

    * = wijsteenzuurbakpoeder, is een vervanging voor droge gist, je hebt ongeveer dezelfde verhouding  nodig, ik neem altijd iets minder. 
* * = als je geen tomaten in olie gebruiken wilt, dan neem je gewone gedroogde tomaten maar laat ze een kwartier weken in water, afgieten en droog deppen. Je kunt de tomaten in olie ook afspoelen met water of goed afdeppen met een keukenrol .

Bereiding:
Gist mengen met het  warme water, koolzaadolie erbij en de rozemarijn, het meel en het zout. Als het deeg blijft plakken kun je er nog een beetje meel  bij doen, kleine beetjes tot het meel niet meer plakt. 
Je kunt een keukenmachine gebruiken je kunt het ook met je handen doen. Voeg dan de tomaten en evt de olijven toe en nog even goed doorkneden. 



Daarna het deeg op het aanrecht leggen, waarop je wat meel hebt gestrooid. Goed door kneden nu ongeveer 8 min. totdat het deeg glad aanvoelt. Giet een beetje koolzaadfolie in  kom en rol het deeg een paar keer in het rond. 

Op het deeg zit nu laagje olie. Bedek met een schone handdoek en laat 1 uur rijzen op een warme plaats. Na het rijzen haal je het deeg er weer uit en kneed het weer een paar keer goed door. Rol met een deegrol over het deeg en maak  een plat brood. Met een vork gaatjes prikken en  leg het deeg een ovenslee met bakpapier. Bestrijk  het brood met koolzaadolie of met sojamelk. Hierna strooi je nog wat grof zeezout en  tijm erover.  Bedek voorzichtig met een iet wat vochtige theedoek en laat nog eens twintig min.  rijzen. Oven voorverwarmen op 180°C. Na het rijzen zet je het brood in de voorverwarmde oven en bakt het  35 minuten. Even laten afkoelen en dan smakelijk eten.



Groetjes van Janine


Het originele recept komt van "wat maakt Suzette nu".

ps, ik ben vergeten meer foto's te maken van de bereiding, die voeg ik later toe als ik het brood weer maak.