Ik
ben een echt brood mens, maar dan wel met heeeeeeeel veel gezonde dingen erop,
zoveel dat alles er bijna vanaf valt en het liefst natuurlijk op zelf gebakken
boord. Dit brood is een absolute aanrader, ook lekker bij soep of salades, of
gewoon 's avonds op de tafel in kleine stukjes gesneden en wat smeerbaars erop ☺
Ingrediƫnten:
·
1 zakje gedroogde gist of de gist vervangen door wijsteenbakpoeder*
·
3,5 Dl warm water
·
3 tl koolzaadolie
·
3 el verse rozemarijn, in stukjes gehakt
·
360 gram spelt meel ( of ander meel)
·
5 in stukjes gesneden
gedroogde tomaten**
·
Evt 6 in
stukjes gesneden olijven
·
1 tl zout
·
olijfolie om te bestrijken
·
2 tl gedroogde tijm om erover te strooien
·
grof zeezout om mee te bestrooien
·
evt nog in het deeg: knoflook, gehakte olijven, salie, peterselie
of oregano.
* = wijsteenzuurbakpoeder, is een vervanging voor droge gist, je hebt ongeveer dezelfde verhouding nodig, ik neem altijd iets minder.
* * = als je geen tomaten in olie gebruiken wilt, dan neem je gewone gedroogde tomaten maar laat ze een kwartier weken in water, afgieten en droog deppen. Je kunt de tomaten in olie ook afspoelen met water of goed afdeppen met een keukenrol .
Bereiding:
Gist mengen met het warme
water, koolzaadolie erbij en de rozemarijn, het meel en het zout. Als het deeg blijft
plakken kun je er nog een beetje meel bij
doen, kleine beetjes tot het meel niet meer plakt.
Je kunt een keukenmachine
gebruiken je kunt het ook met je handen doen. Voeg dan de tomaten en evt de
olijven toe en nog even goed doorkneden.
Daarna het deeg op het aanrecht leggen, waarop je wat meel hebt gestrooid. Goed door kneden nu ongeveer 8 min. totdat het deeg glad aanvoelt. Giet een beetje koolzaadfolie in kom en rol het deeg een paar keer in het rond.
Op het deeg zit nu laagje olie. Bedek met een schone handdoek en laat 1 uur rijzen op een warme plaats. Na het rijzen haal je het deeg er weer uit en kneed het weer een paar keer goed door. Rol met een deegrol over het deeg en maak een plat brood. Met een vork gaatjes prikken en leg het deeg een ovenslee met bakpapier. Bestrijk het brood met koolzaadolie of met sojamelk. Hierna strooi je nog wat grof zeezout en tijm erover. Bedek voorzichtig met een iet wat vochtige theedoek en laat nog eens twintig min. rijzen. Oven voorverwarmen op180°C .
Na het rijzen zet je het brood in de voorverwarmde oven en bakt het 35 minuten. Even laten afkoelen en dan smakelijk
eten.
Daarna het deeg op het aanrecht leggen, waarop je wat meel hebt gestrooid. Goed door kneden nu ongeveer 8 min. totdat het deeg glad aanvoelt. Giet een beetje koolzaadfolie in kom en rol het deeg een paar keer in het rond.
Op het deeg zit nu laagje olie. Bedek met een schone handdoek en laat 1 uur rijzen op een warme plaats. Na het rijzen haal je het deeg er weer uit en kneed het weer een paar keer goed door. Rol met een deegrol over het deeg en maak een plat brood. Met een vork gaatjes prikken en leg het deeg een ovenslee met bakpapier. Bestrijk het brood met koolzaadolie of met sojamelk. Hierna strooi je nog wat grof zeezout en tijm erover. Bedek voorzichtig met een iet wat vochtige theedoek en laat nog eens twintig min. rijzen. Oven voorverwarmen op
Groetjes van Janine
Het originele recept komt van "wat maakt Suzette nu".
ps, ik ben vergeten meer foto's te maken van de bereiding, die voeg ik later toe als ik het brood weer maak.
ps, ik ben vergeten meer foto's te maken van de bereiding, die voeg ik later toe als ik het brood weer maak.