koningsbroodjes voor het nieuwe jaar.

Allereerst aan mijn lezers de beste wensen voor het jaar 2013!!

Ik heb heel wat afgebakken in mijn leven, vooral brood in allerlei soorten, daar was mijn gezin gek op. Gebak ook, maar geen 'gewone' taarten en zo maar allerlei lekkere dingen uitproberen. Mijn kookboek (zelf gemaakt) staat vol recepten maar die zijn ook vol.... met veel boter en suiker. Weggooien doe ik niet, maar ik ben wel bezig te proberen sommige recepten om te zetten in een gezondere variant. Zoals deze koningsbroodjes. En weet je wat, ze smaken ook nog, dus zo zie je maar weer, het kan wel, bakken met geen of veel  minder boter en geen geraffineerde suikers. Het bereiden van deze koek is niet moeilijk, maar heeft wel een langere "rijs"tijd nodig, dus neemt veel tijd in beslag. 



IngrediĆ«nten: ± 10 stuks.
  • 2 eetlepels koolzaadolie
  • 225 gram spelt bloem
  • ½ th.lp zout
  • 1 zakje gedroogde gist of de gist vervangen door wijsteenbakpoeder*
  • 1,25 dl amandelmelk
  • 1 th. Lp no-egg  ( of 1 los geklopt ei)
  • 1 e.lp. amandel meel

Voor de vulling:
·         2 e. lp. suikervrije abrikozen jam van zonnatura
·         2 e.lp koolzaadolie
·         25 gram gemalen hazelnoten
·         Optioneel 1 e. lp grand marnier of rum
·         2 kleine appels geraspt
·         Beetje kaneel

* = wijsteenzuurbakpoeder, is een vervanging voor droge gist, je hebt ongeveer dezelfde verhouding  nodig, ik neem altijd iets minder. 

Bereiding:
Doe de bloem in een kom en doe het zout, het wijsteenpoeder ( of droge gist) en het amandel meel erbij. Voeg de olie toe en even goed roeren. 

Voeg het no-egg ( of ei) plus de soja melk erbij en kneed alles tot een samenhangend mengsel. Blijf de deeg te plakkerig, voeg er nog wat meel bij zodat het een mooie bol wordt. Doe het meel in een licht ingevette kom, bedek het met een licht vochtige theedoek en zet het 40 min. op een warme plek weg.


Maak in de tussentijd de vulling: vermeng alle ingrediƫnten van de vulling onder elkaar, goed roeren totdat het een massa is en zet afgedekt weg in de koelkast tot gebruik.


Kneed de deegbol nog 1 min. goed. Daarna bestuif je je werkblad met meel en gebruikt een deegroller om een mooi rechthoek van het deeg te maken.

Smeer de vulling op dit stuk, laat de randen 2cm vrij rondom. 

Rol nu vanaf de lange kant het deeg op, doe dit zonder druk uit voeren, anders ‘druipt’ de vulling eruit.

Snij nu met een scherp mes, ook weer zonder druk uit te voeren,  

stukjes van de rol, ongeveer 5 cm breed en leg op een bakplaat waarop een vetvrij papier ligt.
Dek de broodjes weer af en laat ze nog eens 30 min. op een warme plek rusten. 
Verwarm de oven voor op 190◦ graden.
Bak de broodjes af in 30 min. Leg ze op een rooster en laat ze afkoelen.


Smakelijk eten!



groetjes van Janine