zaterdag 18 mei 2013

Hartige gekruide broodjes


Zaterdag food, lekkere broodjes, om zo uit  het vuistje te eten. 



Ingrediënten:
·        400 gr. spelt meel
·        20 gr. Verse gist of 10 gr. Gedroogde gist.
·        50 ml koolzaadolie
·        8 gram kruidenmix, peper, paprikapoeder, basilicum, Provençaalse kruiden, knoflook   poeder, tijm.
·        10 gram zout
·        2 dl lauw warm water


Bereiding:
Brokkel de verse gist in 100 ml water en laat afgedekt 10 min staan. ( droge gist wordt niet met water aangelend maar gaat zo in het meel)

Doe het meel in de keukenmachine, strooi het zout langs de rand. Voeg het gistmengsel of de droge gist in het midden toe. Voeg de overige ingrediënten en de rest van het water toe en laat de keukenmachine 5 min. op eerste stand lopen.
Daarna nog eens 3 min op stand 2.
Haal uit de machine en kneed nog eens goed door op aanrechtblad. 

Maak 6 gelijke bolletjes en leg deze op een ingevet bakblik.

Dek af met plastic folie en een keuken handdoek, laat 10 min op een warme plek staan.

Kneed hierna de bolletjes nog eens goed door en maak ze plat. Ik gebruik daarvoor de achterkant van een gebaksbordje. 

Je krijgt nu een soort hamburgermodel.

Leg weer op de bakblik en dek af en laat 30 min. staan.
Verwarm oven op 230 ◦ voor en na rijs tijd, zet de broodjes onderin de oven, 15 min. Daarna uit de oven halen en even laten afkoelen. 


Beleg de broodjes ruim naar keuze, met verse sla, tomaat en alles wat je zelf lekker vindt. Ik besmeer de broodjes nog met pesto of andere zelf gemaakte dressing.



Smakelijk eten!
Groetjes van Janine