In de lijn van mijn vorige log, horen ook de groene smoothies.
Fruit + groenten drankjes. En ja, ik was de eerste keer ook sceptisch. Groenten????
Maar..... het is echt lekker en super gezond.
Je hoeft geen chef-kok of inventief te
zijn, als je een recept ziet kun je zelf zoveel variƫren als je wil. Maar voor
de zekerheid kun je hier toch nog wat
rond neuzen.
Groene smoothies zijn super gezond, mede
door de groene groentes die toegevoegd worden, dit in een verhouding van
60 % fruit, 40% groene groentes + water. Niet alle groentes zijn
geschikt. Hier en hier kun je meer lezen en leren over groene
smoothies.
Een enkele tip wil ik jullie wel meegeven.
Fruit kun je goed invriezen, niet alle fruit eigent zich goed, maar over het
algemeen is er best veel fruit dat je kunt invriezen. Nu las ik op het web een
verhaal over een flinke voorraad fruit inslaan en dat in stukjes “voor” bevriezen
en later de bevroren stukjes mengen in zakjes zo weer de vriezer in. Klaar voor
gebruik. Omdat veel fruit erg vochtig is, denk maar aan ananas, geeft men het
advies om op een schaal de losse stukjes eerst voor te vriezen. Maar als je net als ik o.a 2
ananassen hebt in te vriezen ben je op deze wijze dagen bezig voordat alles
"voor" bevroren is. Dus maakte
ik laagjes, met tussen elke laag een stukje bakpapier.
Zo heb je toch alles
losse stukjes en kunt alles na het
vriezen goed verdelen zonder geknoei. En beter te gebruiken als je het fruit wil gebruiken
voor andere doeleinde, wat dacht je bijv. van een lekkere taart of in de
yoghurt.
De groene groentes zijn niet zo geschikt om in te vriezen. De
diepvries groentes in de supermarkten zijn voorgekookt of gestoomd, waardoor ze
hun vitamines verloren hebben. Dus is het wel gewenst om verse groene groenten
toe te voegen.
RECEPT 1 : FRUIT + BLEEKSELDERIE:
een smoothie met bleekselderie, een groente waar de meeste toch bij denken…. ‘Van ze leven niet, mij te bitter’. Ik kan jullie oprecht verzekeren, je proeft werkelijk niets van de bleekselderie.
een smoothie met bleekselderie, een groente waar de meeste toch bij denken…. ‘Van ze leven niet, mij te bitter’. Ik kan jullie oprecht verzekeren, je proeft werkelijk niets van de bleekselderie.
- 1/2 banaan
- 1 kiwi
- 1 peer ( met schil)
- 1 appel (met schil)
- 3 stelen bleekselderie
- 2 grote glazenwater.
In de blender en je krijgt ongeveer 1 lt sap.
Advies; overal lees je dat je het
sap in glas en afgesloten in de koeling moet bewaren. Ongeveer 2 dagen houdbaar…..
maar dat redt het bij mij niet.☺ Daarnaast vond ik dat het sap de dag erna een bruinige kleur kreeg. Het zag er niet meer erg appetijtelijk uit. Dus gewoon lekker opmaken. Of een recept halveren of delen met iemand ☺ als een liter je te veel is!
En deze is ook heeeeeeeel lekker!
RECEPT 2: FRUIT + GROENE KOOL.
- 1 mango
- 1 bloedsinaasappel
- 1 kiwi
- 2 handen vol boerenkool ( gesneden koeling supermarkt)
- 2 grote glazen water.
Dit nog:
Hoe meer fruit je toe voegt hoe zoeter het drankje wordt. Nu zullen veel mensen zeggen "ja maar fruit heeft ook veel 'suiker' ( fructose)". Dat klopt, maar fruit heeft belangrijke voedingstoffen; vitamines, mineralen, antioxidanten en vezels. Belangrijk dus! Wil je echter letten op deze fruit caloriƫn kun je natuurlijk ook voor bepaald fruit kiezen met een lagere waarde aan vruchtensuikers. Of iets minder fruit. Misschien helpt deze website je nog een beetje verder hiermee.
Succes en … smakelijk!!!