zondag 17 januari 2016

ZEEGROENTEN - SEA SALAD

Zeekraal is iets wat ik al veel langer gebruik, 

maar bij mijn nieuwe groenteboer kun je nu  meer zeegroentes bestellen,  dus ik heb me direct maar eens gewaagd aan de zeesla

Zeesla..... klinkt mooi maar het is niets meer dan zeewier. En kennelijk is het een echte aanrader. Zeesla wordt vaak gebruikt om sushi mee te maken, waarbij een rolletje gekookte rijst bij elkaar wordt houden. De Japanners noemen dit Maki sushi. Hiervoor wordt meestal Nori gebruikt wat uit gedroogd zeewier bestaat, maar met verse zeesla kan het ook.
Natuurlijk werd zeesla in vroeger tijden als veevoer gebruikt, maar zeesla is zeker voor menselijke consumptie geschikt en zijn populariteit is de laatste jaren behoorlijk aan het stijgen. Het is dan ook behoorlijk gezond omdat het boordevol vitamines en mineralen blijkt te zitten.
Zeesla (wier) wordt gepekeld in de verpakking verkocht. Dat betekent dat je eerst de gebruikte hoeveelheid flink moet afspoelen met koud water. Daarna laat je het nog in een bak met water 2 minuten wellen. Flink uitknijpen en je kunt met de salade beginnen. Bij het openen vd verpakking ruikt het een beetje naar andijvie, na het afspoelen smaakt het vrij neutraal vind ik zelf, wel een vlezige bite. Daarom snij ik de zeesla in stukjes alvorens de sla aan te maken. Ook raad ik aan de salade niet alleen met zeesla te maken maar ook een zelfde hoeveelheid andere slasoort er bij te doen. Dit geeft een smakelijk geheel. De andere ingrediënten kun je natuurlijk naar smaak en idee aanpassen.  

Ingrediënten voor een lunch salade, 2 personen:
  • ·         75 gram zeesla
  • ·         75 gram ‘gewone sla’ ( eigen keuze)
  • ·         6 cherry tomaatjes
  • ·         6 radijsjes
  • ·         1 appel
  • ·         1 avocado
  • ·         1 snack paprika
  • ·         1 eetlepel sesamzaad
  • ·         1 handvol zeekraal
  • ·         1 sjalotje


Dressing:
  • ·         2 theelepels sinaasappelschil rasp
  • ·         Sap van een sinaasappel
  • ·         2 theelepels geraspte verse gember
  • ·         1 eetlepel olijfolie
  • ·         1 eetlepel ( bio) sojasaus
  • ·         1 theelepel dadelstroop of koud geslingerde honing 


Bereiding:
Snij alle groentes en de appel in  kleine stukjes, vermeng met de verschillende sla soorten. Bak in een droge pan de sesamzaadjes een paar minuten. Goed husselen ivm verbranden. Zet even apart. Doe een beetje sesamolie in dezelfde pan en bak daar het fijn gesneden sjalotje even aan en voeg   de zeekraal toe. Even meebakken, ook goed husselen. Zet even apart.
Maak de dressing aan en sprenkel over de salade, strooi de zeekraal en als laatste de sesamzaadjes erover heen. Serveer met een stukje stokbrood ( of andere keuze) met hüttenkäse ( of andere keuze).




Smakelijk eten!



Wat je evt nog wil weten over zeekraal, vind je hier. en hier .
De originele bron van dit recept vind je hier . 


6 opmerkingen:

  1. Ziet er lekker uit...
    Ik zie het wel langs komen in de engelse foodprogramma`s.
    Ik heb me er nog niet aan gewaagd.
    Groetjes....
    Jeanne

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ziet er lekker uit. Ga het zeker eens proberen als ik het tegenkom. En ben blij om weer eens iets van jou te horen ;-)

    Veel groetjes,
    Jeanine

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hee Jeanine, dat is lang geleden. Leuk om weer van je te horen. Toevallig ben ik gisteren in het Sushirestaurant in mijn woonplaats gaan eten. Heerlijk! En, als je van de gefrituurde gerechten afblijft, ook nog gezond. Ik kijk veel naar 24Kitchen en zag van de week een aflevering waar Rudolph van Veen een sushi salade maakte waarbij de nori en geroosterde sesamzaadjes als smaakmaker werden gebruikt.

    groetjes,
    Marianne.

    BeantwoordenVerwijderen