Pompoen- pastinaak soep

Van een lieve vriendin kreeg ik deze grappige flespompoen en ik dacht direct... soeppie maken!



Natuurlijk moest ik eerst de viltstift eraf snijden, want die kun je niet mee bereiden. ;))

Een flespompoen, ook wel de Butternut squash genoemd, heeft een wat andere smaak dan de veel gebruikte hokkaido pompoen. Men zegt dat de flespompoen een nootachtige smaak heeft, ik vind echter dat hij zoeter smaakt dan de Hokkaido pompoen, die ik meestal gebruik.

Maar vandaag wordt het een soep van de vrolijke flespompoen met een vleugje oosterse smaak beleving door de kruiden. 

Ingrediënten:


  • 1 flespompoen (  ± 1,5 tot 2 kg) 
  • 2 pastinaak,  ± 150 gram
  • 4 wortels ,  ± 200 gram
  • gemberwortel, vers, 3 cm.
  • 1 rosé ui*
  • 2 teentjes knoflook
  • 1.2 Lt water
  • 1 bouillonblokje
  • 1 kuipje groentebouillon (knorr) 
  • 1/2 theelp. peper
  • snuf zeezout
  • 1/2 theelp. kurkuma
  • 1/2 theelp. garam masala
  • 1/4 theelp. komijnzaad gemalen
  • koolzaad olie ( of andere keuze) 
* ik gebruik tgw altijd rosé ui omdat hij veel minder scherp, zachter dus en iets zoeter van smaak is. Mensen met maag/darm klachten kunnen deze uien veel beter verdragen. 

Bereiding:
Was en snij de pompoen in de helft door midden, in het onderste gedeelte zitten de pitten,

 die lepel je eruit inclusief de vlezige draden. 

Snij daarna de pompoen in stukken. 

Snij de ui klein en bak deze in een beetje olie aan, voeg de geperste knoflook en de klein gesneden gember toe, even aanbakken 

en voeg dan de stukjes pompoen toe. 

Even meebakken en blus af met 1 lt warm water. 

Breng de soep aan de kook en voeg dan de geschilde in stukken gesneden pastinaak en de wortel toe. Voeg de bouillon en de kruiden toe.

 Laat een half uur zachtjes doorkoken. Pureer dan de soep en als de soep te dik is voeg je de rest van het water ( 2dl)  toe.  Proef of de smaak goed is anders nog wat peper en zeezout toevoegen. 

Serveer de soep met wat stokbrood. Een heerlijke zeer goed gevulde soep! 



Smakelijk eten!