For English version recipe scroll down
Het is weer abrikozen
tijd en voor mij is er niets lekkerder dan om er ouderwetse abrikozenvlaai
van te maken. Niet van jam met kilo’s suiker toegevoegd zoals zo vaak verkocht
wordt, maar van verse hele abrikozen, zonder geraffineerde suikers, alleen met een beetje honing. Een tikje
zurig en natuurlijk met laddertjes… blijf daar maar eens van af. Echt lekker.
Ingrediënten:
- 50 gram plantaardige boter
- 8 gram ahorn siroop
- 250 gram speltbloem
- Snuf zout
- 100 ml melk of vegan melk naar keuze
- 1 zakje gedroogde gist
- 1 theelepel natron
- 1 ei of 1 deel no-egg
- 800 gram abrikozen (pit verwijderen)
- 25 gram maïzena
- 1 eetlepel balsamico azijn
- 1 tot 2 eetlepels ahorn siroop
- evt wat amandel snippers
Werkwijze: zie HIER voor foto’s
werkwijze deeg maken.
Meng de ahornsiroop met
de zachte boter in een mixer of keukenmachine, voeg zout en meel toe. Voeg het ei / no-egg toe en
beetje bij beetje melk of water toevoegen.
Ei zorgt voor luchtigheid in gebak, om dit met no-egg ook te krijgen adviseer ik je de hoeveelheid water die op de gebruiksaanwijzing staat, te vervangen door bruiswater. Het bruiswater zorgt voor een gelijksoortige luchtigheid. Voor verhoudingen van andere ei vervangers kijk zie sidebar.
Voeg het gist en natron er doorheen. Kneden tot
een homegeen deeg.
Evt nog op aanrecht met handen door kneden. Zet het
deeg onder een vochtige theedoek een kwartier op een warme plek.
Doe de ontpitte abrikozen
in een kom, voeg de honing of suiker toe, en vermeng met de abrikozen, doe dit
ook met de maïzena en de balsamico azijn. Soms blijft het poeder van de maïzena
zichtbaar, dan nog even met schone handen vermengen. Zet apart.
Oven voorverwarmen op 220°. Pak het deeg weer en rol op
een schone aanrecht bestrooid met wat bloem uit tot een grote dunne lap. Neem
een ingevette vlaaiplaat van ongeveer 30 Ø en leg die ondersteboven op de deeglap, zo
weet je hoe groot de deeglap voor de vlaaibodem moet zijn. Snij dat uit en leg de uitgesneden lap in de
vlaaibodem, je hebt nu ook direct genoeg voor de opstaande randen. Druk alles
goed aan en prik met een vork wat gaatjes in de bodem. Leg de abrikozen mooi op
de vlaaibodem. Kneed het overige deeg opnieuw en rol uit, snij nu smalle
reepjes en leg die op de abrikozen, eerst horizontaal en daarna verticaal. Neem
daarna wat melk en smeer dat over de laddertjes. Strooi evt de amandel snippers over de vlaai. Zet de vlaai ± 20 minuten in de oven. Haal
daarna uit de oven en laat de vlaai nog 5 minuten afkoelen in de vorm. Haal de
vlaai uit de vorm en laat op een rooster verder afkoelen. Evt. wat poedersuiker
voor serveren erop strooien, net wat je lekker vindt. Geniet met een heerlijk
kopje witte thee. Lekker genieten!!
English translation:
Ingredients:
- 50 grams of vegetable butter (or cream butter)
- 8 grams of good honey
- 250 gram spelled flower
- Snuff salt
- 100 ml milk or vegetarian / vegan milk or water
- 1 bag of dried yeast
- 1 teaspoon baking soda
- 1 egg or 1 part no egg
- 800 grams apricots (pit removal)
- 25 grams corn flower
- 1 tablespoon balsamic vinegar
- 1 to 2 tablespoons maple syrup or 25 grams coconut sugar
How to make: See HERE for dough making.
Mix the 8 grams of honey with the soft butter in a mixer or kitchen machine, add salt and flour. Add the egg / no-egg and add a milk or water. Add the yeast and soda. Knead to a homogenous dough. Put the dough under a damp cloth for 15 min. in a warm place.
Put the ground apricots in a bowl, add the honey or sugar, and mix with the apricots, add the corn flower and balsamic vinegar. Put apart.
Preheat oven to 220 °C = 428 °F. Grab the dough and roll on a clean sink sprinkled with some flour to a large thin cloth. Take a greased baking mold of about 30 Ø and place it upside down on the dough so you know how large the dough patch should be for the baking mold. Cut it out and put the cloth into themold, you now also have enough for the upright edges. Push everything well and puncture with a fork holes in the bottom. Place the apricots nicely on the bottom of the mold. Knead the remaining dough and roll out, cut narrow strips and place on apricots, first horizontally and then vertically. Then take some milk and spread it over the dough strips. Place the tart for 20 minutes in the oven. Then remove from the oven and cool the tart for 5 minutes in the mold. Remove the tart from the mold and cool down on a grid.
Enjoy with a delicious cup of white tea.