For English version recipe scroll down
Een aantal jaren
geleden heb ik het patentmeel aan de kant gezet en gebruik nu alleen nog maar speltmeel. De cakes zien daardoor niet meer zo uit als vroeger, nl. gelig van kleur. Een cake van Speltmeel krijgt namelijk na het bakken een donkere kleur.
Daarom nog maar eens een
recept voor een cake, en aangezien er
nog genoeg abrikozen zijn, een recept voor een luchtige cake met abrikozen
en noten.
Ingrediënten:
- · 2 ei of 2 deel no-egg bruiswater voorbij no-egg}
- · 200 speltbloem
- · 50 gram amandelmeel
- · 2 th.lp wijnsteenbakpoeder of gewone bakpoeder
- · 1 th.lp natron
- · 50 kokosbloesemsuiker of bijv. ahornsiroop *
- · 50 gram plantaardige boter
- · 50 gram plantaardige kwark {of gewone kwark}
- · 1 th.lp vanille extract
- · 30 gemalen hazelnoten
- · 6 kleine abrikozen in stukjes
- · 10 kleine abrikozen gehalveerd
- · Amandel schaafsel
- · Maizena
- · Suikervrije abrikozen compote
Bereiding:
Oven voorverwarmen op 180°C.
Met een mixer no-egg of de eieren
luchtig kloppen.
Ei zorgt voor luchtigheid in gebak, om dit met no-egg ook te krijgen adviseer ik je de hoeveelheid water die op de gebruiksaanwijzing staat, te vervangen door bruiswater. Het bruiswater zorgt voor een gelijksoortige luchtigheid. Voor verhoudingen van andere ei vervangers kijk zie sidebar.
Voeg beetje bij beetje het meel en de olie toe. De
kokosbloesemsuiker of ahornsiroop toevoegen. Plantaardige kwark of gewone kwark toevoegen. Bakpoeder
en natron{natron heeft een zuurtje nodig voeg op het laatst een scheurtje citroensap toe} en vanille extract erbij. Voeg als laatste de gemalen noten toe.
Meng in een andere kom de
stukjes abrikozen met een lepel maïzena en voeg een dessertlepel ahorn toe. Lepel
dat als laatste door het cake beslag.
Neem een cakevorm, ik
koos voor een platte ronde Ø25 cm. Smeer de bodem en randen in met een beetje
boter. Je kunt evt wat amandelmeel op de ingesmeerde vorm strooien. Lepel het
beslag in de vorm. Doe de 10 gehalveerde
abrikozen in een aparte kom en strooi wat maïzena en een beetje compote erover heen, zorg
dat het fruit de maïzena goed opneemt, geen poeder meer zichtbaar dus. Leg als
laatste de halve abrikozen bovenop het beslag. Strooi het amandelschaafsel erop
en zet 45 min. in de voorverwarmde oven.
Als de cake klaar is,
laat hem dan nog 5 min. rusten in de vorm en laat het dan verder afkoelen op
een rooster. Laat de cake nu goed afkoelen. Mocht je dat willen kun je voor het
serveren nog wat poedersuiker of xylitol poeder over heen strooien.
Enjoy
Ingredients:
• 2 eggs or 2 part no eggs
• 200 spelled flower
• 50 grams of almond meal
• 2 t.lp tartar baking powder or ordinary baking powder
• 1 th.lp soda
• 50 coconut sugar or maple syrup *
• 50 ml rapeseed or olive oil
• 50 gram of cottage cheese or vegetarian yoghurt
• 1 th.lp vanilla extract
• 30 ground hazelnuts
• 6 small apricots in pieces
• 10 small apricots halved
• Almond shavings
• Cornflower
Preparation:
Preheat oven to 180 ° C. = 356 °F
Mix the eggs with a mixer and add bits of flour and oil. Add the coconut sugar or maple syrup. Add yoghurt or cottage cheese. Add baking powder and soda and vanilla extract. Finally add the ground notes.
Mix in another bowl the apricots with a spoon of cornflower and add a spoon honey. Put it last to the cake batter.
Take a cake shape, I chose a flat round Ø25 cm. Grease the bottom and the edges with a little oil. Spoon the batter into the mold. Put the 10 halved apricots in a bowl and sprinkle some cornflower and a little honey over it, make sure that the fruit is well absorbed by the flower. No powder visible anymore. Finally put half the apricots on top of the batter. Sprinkle the almond shave and put for 45 minutes in the preheated oven.
When the cake is ready, allow it to rest for 5 minutes in the mold and allow it to cool further on a grid.
Enjoy