GLUTENVRIJE MUFFINS MET FRUIT / GLUTENFREE MUFFINS WITH FRUIT

for English version recipe scroll down



Al jaren  maak ik “gezondere” baksels. Vegan, veganistisch, zonder geraffineerde suiker, vet vervanging. Maar door omstandigheden ben ik nu ook genoodzaakt om glutenvrij te gaan bakken. En dat is niet makkelijk als je van bakken houdt. Dus vooral veel lezen en producten uit een (glutenvrije) supermarkt / bakker proberen. Hellupppp, wat een zooi. Veel te veel suiker, droog, vaak niet veganistisch en geen lekkere smaak.
Dus vanaf nu hier glutenvrije baksel recepten. Ik heb me door een aantal “expert bloggers” op gebied van glutenvrij bakken laten inspireren.
Maar ook  mijn eigen weg gaan zoeken en recepten zo eigen maken en smaken  variëren.

Waar ik een recept als inspiratie gebruikt is, zal ik dat altijd vermelden.
Goed.... lets start!

GLUTENVRIJE MUFFINS MET NOTEN EN FRUIT 

Geinspireerd op Oh my Pie 






INGREDIËNTEN:
  • 80gram glutenvrij havermeel
  • 45gram amandel meel
  • 25 gram maismeel
  • 2 e.lp hazelnoot meel 
  • Snufje zout
  • Koffie lepel glutenvrij bakpoeder 
  • 1 th.lp Ceylon kaneel , evt vervangen door appelkoek kruiden 
  • 25 gram koolzaadolie ( mag ook ander olie zijn) 
  • 200 gram plantaardige kwark, ik gebruik deze 
  • Fruit: bijv. 1stengel rabarber, klein gesneden + 150 gram aardbeien, of 1 appel en 25 krenten ( eerst wellen) , of verse abrikozen of gewoon wat je in huis hebt. 
  • 25 gram walnoten in stukjes
  • Pecannoten voor garnering
  • 3 deel no- egg of 3 kipster eieren
  • bruiswater **
  • 2 desert lp. Dadel suiker, of ander zoetstof naar eigen smaak. *
  • Optioneel: berken suiker , (ik vermaal deze tot  poeder in een koffiemolentje)  
  • puur chocola, boven 85% ik gebruik deze*

* .  Voor mij hoeft het niet te zoet, dus aanpassen naar eigen smaak.  


BEREIDING:

Oven voorverwarmen op 180 graden. 
Laat det no- egg of de eieren goed kloppen in keukenmachine met de zoetstof,

** TIP: Ei zorgt voor luchtigheid in gebak, om dit met no-egg ook te krijgen adviseer ik je de hoeveelheid water die op de gebruiksaanwijzing staat, te vervangen door bruiswater. Het bruiswater zorgt voor een gelijksoortige luchtigheid. Voor verhoudingen van andere ei vervangers zie sidebar.

Voeg de melen, zout , kaneel, olie, kwark en bakpoeder toe. Schep  als laatste het fruit en evt de walnoten er doorheen. Even goed mengen en over 12 muffin vormpjes verdelen. Op laaatste 1 pecan noot per muffin erop leggen. 


Laat 40 min in de voorverwarmde oven bakken. Als ze uit de oven komen verdeel je snel  kleine stukjes chocola over de muffin. Door de warmte smelt de chocola. Voor serveren evt de berkensuiker licht er over strooien.



Enjoy!!

INGREDIENTS:


  • 80 grams of gluten-free oatmeal
  • 45 grams of almond flour
  • 25 grams of cornmeal
  • 2 e.lp hazelnut flour
  • Pinch of salt
  • table spoon gluten-free baking powder
  • 1 tea spoon Ceylon cinnamon, replace if necessary with apple-cake herbs
  • 25 grams rapeseed oil (may also be other oil)
  • 200 grams of vegetable cottage cheese 
  • Fruit: use what you want, such as:  1 stalk rhubarb, small cut + 150 grams of strawberries, or 1 apple and 25 currants (first well), or fresh apricots or just what you have at home .
  • 25 grams of walnuts in pieces
  • Pecans for garnishing
  • 3 part no-egg or 3 chicken eggs
  • 2 table spoon . Date sugar, or other sweetener to your own taste. *
  • Optional: birch sugar, xylitol, (I grind it into powder in a coffee mill)
  • pure chocolate, above 85% 


PREPARATION:

Preheat oven to 180 degrees.( 356 F) 

Let the no-egg or the eggs beat in the food processor with the sweetener,

Add the flour, salt, cinnamon, oil, cottage cheese and baking powder. Finally, put the fruit and possibly the walnuts through it. Mix equally well and put into  12 muffin molds. Place  last 1 pecan nut at each muffin.


Let bake for 40 minutes in the preheated oven. When they come out of the oven, you quickly divide small pieces of chocolate over the muffin. The chocolate melts due to the heat. Before serving, at some xylitol  sugar lightly.



Enjoy !!