GLUTENVRIJ/ GLUTENFREE GRANDMA's APPLE PIE

English version recipe scroll down












Jaja, zonder een echte lekkere appeltaart kunnen we niet... toch?





Dus we gaan smullen hoor, want deze appeltaart kwam ruimschoots door de "ballotage commissie".



Ook hier heb ik me weer laten inspireren, (boek : Oh my pie) maar smaken en manieren van bakken verschillen nu eenmaal. Maar voor de niet ervaren glutenvrije bakker, kan ik dit boek alleen maar aanbevelen.



Ingrediƫnten:


  • 3deel -no-egg of andere ei vervanger * zie tip  (of 3 kipster eieren) 
  • bruiswater (zie bereiding) 
  • 2 eetlepel ahornsiroop
  • 150 biologische havermeel
  • 100 amandemeel
  • 1 th. lp vanille aroma 
  • 1 suiker lp glutenvrij bakp. ( 4 gram)
  • 1 suiker lp bakingsoda (4 gram) 
  • snufje zout
  • 250 gram plantaardige yoghurt 
  • 2 eetlepel kokos of koolzaad olie
  • 1 biologische citroen, rasp en sap
  • sap en rasp van 1 biologische sinaasappel
  • 200 gram in stukjes gesneden appel
  • handje vol ongezwavelde rozijnen
  • 6 ongezwavelde gedroogde abrikozen 
  • handje walnoten
  • 1 suiker lp glutenvrije appel/koekkruiden
  • th. lp ceylon kaneel
  • 1 halve appel in schijfjes gesneden
  • amandel snippers 
  • pecannoten ter decoratie
  • raw cacao nibs

  • ceylon kaneel ter decoratie
  • evt berkensuiker ter decoratie 


Bereiding:

Oven voorverwarmen op 170 graden. Bakvorm naar keuze, ik gebruikte een ronde vorm doorsnee 20 cm. 
Voorwerk: 
  • Snij de gedroogde ongezwavelde abrikozen klein meng  met de rozijnen. Was de biologische sinaasappel goed af.  ( De reden waarom  je  biologische citrus vruchten 'moet' kopen, is dat citrus boeren  vaak een waslaagje op hun fruit doen om dit beter te kunnen verkopen. Je snapt als je dit fruit raspt je dus ook de waslaag mee raspt en gebruikt)  Rasp de sinaasappel en pers deze daarna uit. Strooi de rasp over het  abrikozen mengsel en schenk daarna het sap erover, even goed roeren en zet apart. 
  • Was de citroen, rasp en pers en apart zetten. 
  • Snij de appel in kleine stukjes, sprenkel een beetje citroen sap erover, en strooi de ceylon kaneel erover. zet apart. snij de halve appel in schijfjes, ook hier weer wat citroensap erover sprenkelen. zet apart. 
  • Walnoten in vijzel fijner maken. zet apart. 

Klop het  no-egg of echte eieren. 
TIP: Ei zorgt voor luchtigheid in gebak, om dit met no-egg ook te krijgen adviseer ik je de hoeveelheid water die op de gebruiksaanwijzing staat, te vervangen door bruiswater. Het bruiswater zorgt voor een gelijksoortige luchtigheid. Voor verhoudingen van andere ei vervangers zie sidebar..
Voeg het ahornsiroop en het vanille extract  toe.

Meng in een andere kom de droge ingrediĆ«nten samen, maar gebruik  nog niet het baksoda. 
Voeg nu de olie, en de plantaardige yoghurt toe en roer goed door elkaar.Voeg de citroen rasp toe.
Schenk nu het abrikozen/rozijnenmengsel af. je zult zien dat het fruit bijna geheel het sap heeft geabsorbeerd, meng dit met de appelstukjes, voeg de walnoten en de cacao nibs toe. Nog even wegzetten. 
Lepel nu het 'ei'mengsel rustig  door het meel- yoghurt mengsel.
Voeg nu de bakingsoda en de rest van het citroensap toe.
TIP: Om de juiste rijzing te krijgen, zeker in glutenvrij gebak, heeft bakingsoda een zuurtje nodig, zoals bijv citroensap. Maar als er geen citroensap in het gerecht hoort kun je dezelfde hoeveelheid appelazijn toevoegen. Altijd op het laatste toevoegen anders begint het rijzen al te vroeg.
Lepel nu nog rustig het fruitmengsel eronder. Schep het deeg nu in je ingevette bakvorm, bovenop nog in ronde vorm  de appelschijven en noten, ( of eigen inspiratie) strooi nog wat amandel snippers en wat cacao-nibs erover en nog een beetje kaneel poeder. Zet de vorm in de voorverwarmde oven en laat ongeveer 45 min. bakken.

Haal de vorm uit de oven en laat nog 5 min. rusten voordat je de cake op een rooster kunt storten. Laat nog even goed afkoelen en strooi dan naar keuze berkensuiker erover heen. Persoonlijk vindt de ballotage commissie hier thuis de appeltaart het lekkerst als hij koud is dus ik zet hem eerst in de koelkast en dan bij opdienen strooi ik de berkensuiker erover heen.

Enjoy!!





Ingredients:

  • 3part -no-egg or other egg substitute  or 3 eggs
  • sparkling water (see preparation)
  • 2 tablespoon maple syrup
  • 150 organic oatmeal
  • 100 almond flour
  • 1 th. lp vanilla flavor
  • 1 sugar spoon gluten-free bakp. (4 grams)
  • 1 sugar spoon baking soda (4 grams)
  • pinch of salt
  • 250 grams of vegetable yogurt
  • 2 tablespoon of coconut or rapeseed oil
  • 1 organic lemon, grater and juice
  • juice and grater of 1 organic orange
  • 200 grams of apple cut into pieces
  • handful no sulfurized raisins
  • 6 no sulfurized dried apricots
  • hand walnuts
  • 1 sugar spoon gluten-free apple spices
  • th. spoon ceylon cinnamon
  • 1 half apple cut into slices
  • almond snippets
  • pecans for decoration
  • raw cacao nibs

  • ceylon cinnamon for decoration
  • possibly birch sugar for decoration



Preparation:

Preheat oven to 170 degrees. Baking form of your choice, I used a round shape with a diameter 8 inch.
Preliminary work:
Cut the dried apricots into a small mix with the raisins. Wash the organic orange well. (The reason why you have to 'buy' organic citrus fruits is because citrus farmers often use  a layer of wax on their fruit, so  be able to sell it better.You understand if you grate this fruit you also grate and use the wax layer) Grate the orange and then press out. Sprinkle the grater over the apricot mixture and pour the juice over it, stir well and set aside.
Wash the lemon, grate and press and set aside.
Cut the apple into small pieces, sprinkle a little lemon juice over it, and sprinkle the ceylon cinnamon over it. set aside. cut half the apple into slices, again sprinkle some lemon juice over it. set aside.
Milling walnuts in mortar. set aside.

Beat the no-egg or real eggs.
TIP: Egg provides airiness in cakes, to get this with no-egg as well I advise you to replace the amount of water on the instructions, with sparkling water. The sparkling water provides a similar airiness.
Add the maple syrup and the vanilla extract.

Mix the dry ingredients together in another bowl, but do not use the baking soda yet.
Now add the oil and the vegetable yogurt and stir well. Add the lemon grater.
Now pour the apricot / raisin mixture. you will see that the fruit has almost completely absorbed the juice, mix it with the apple pieces, add the walnuts and the cocoa nibs. Just put away.
Now spoon the 'egg' mixture through the flour-yoghurt mixture.
Now add the baking soda and the rest of the lemon juice.
TIP: In order to get the right rise, especially in gluten-free pastries, baking soda needs a bit of acid, such as lemon juice. But if there is no lemon juice in the recipi you can add the same amount of apple vinegar. Always add  at  last otherwise the rising starts too early.
Spoon the fruit mixture underneath. Now pour the dough into your greased baking tin, put on top of the apple slices and nuts ( use  own inspiration) sprinkle some almond shavings and some cocoa nibs and a little more cinnamon powder. Put the mold in the preheated oven and let it bake for about 45 minutes.

Remove the mold from the oven and let it rest for 5 minutes before you can put the cake on a rack. Let it cool down well and then sprinkle birch sugar over it. Personally the cruw at home wants  the apple pie served cold, so I put it in the refrigerator first and then when I serve I sprinkle the birch sugar over it.

Enjoy !!