English version recipe scroll down
Polenta is maisgriesmeel en komt van oorsprong uit Italië waar het dan ook vaak op het menu staat. Hier denken de meeste mensen dat er een soort pap of puree van gemaakt wordt, wat natuurlijk kan, maar je kunt er ook goed mee bakken. Polenta is glutenvrij, heeft weinig smaak, waardoor het vaker in hartige gerechten wordt gebruikt. Maar je kunt er ook heel goed gebak mee maken. Het gebak wordt ook wat luchtiger door de polenta. En wat de smaak betreft, gewoon wat meer "smaakmakers" toevoegen. Ik houd sowieso van smaakmakers in gerechten dus deze keer heb ik sinaasappel extract toegevoegd. De sinaasappel geeft deze cake een fris, zoete, mediterrane smaak. Heerlijk!!!
Oh ja, voor ik het vergeet..... voordat ik de foto's kon maken had 'iemand' al een stuk uit de cake gesneden. Tja.... hij is ook erg lekker, vooral met een kop groene chai-thee.
Ingrediënten:
Lepel nu nog het fruitmengsel eronder. Schep het deeg nu in je ingevette bakvorm, bovenop nog in ronde vorm de appelschijven en noten, ( of eigen inspiratie) Zet de vorm in de voorverwarmde oven en laat ongeveer 45 min. bakken.
Haal de vorm uit de oven en laat nog 5 min. rusten voordat je de cake op een rooster kunt storten. Laat nog even goed afkoelen en strooi dan naar keuze berkensuiker erover heen.
Polenta is maisgriesmeel en komt van oorsprong uit Italië waar het dan ook vaak op het menu staat. Hier denken de meeste mensen dat er een soort pap of puree van gemaakt wordt, wat natuurlijk kan, maar je kunt er ook goed mee bakken. Polenta is glutenvrij, heeft weinig smaak, waardoor het vaker in hartige gerechten wordt gebruikt. Maar je kunt er ook heel goed gebak mee maken. Het gebak wordt ook wat luchtiger door de polenta. En wat de smaak betreft, gewoon wat meer "smaakmakers" toevoegen. Ik houd sowieso van smaakmakers in gerechten dus deze keer heb ik sinaasappel extract toegevoegd. De sinaasappel geeft deze cake een fris, zoete, mediterrane smaak. Heerlijk!!!
Oh ja, voor ik het vergeet..... voordat ik de foto's kon maken had 'iemand' al een stuk uit de cake gesneden. Tja.... hij is ook erg lekker, vooral met een kop groene chai-thee.
Ingrediënten:
- 3deel -no-egg of andere ei vervanger * zie tip (of 3 kipster eieren)
- bruiswater (zie bereiding)
- 2 eetlepel ahornsiroop
- 100 biologische havermeel
- 100 amandemeel
- 50 gram polenta
- 1 th. lp sinaasappel extract.
- 4 gram glutenvrij bakpoeder
- 4 gram bakingsoda ( zie tip)
- snufje zout
- 250 gram plantaardige kwark
- 2 eetlepel kokos of koolzaad olie
- sap van 1/2 biologische citroen
- sap 1/2 biologische sinaasappel
- 200 gram in stukjes gesneden appel
- handje vol ongezwavelde rozijnen*
- 6 ongezwavelde gedroogde abrikozen *
- handje walnoten
- 1 suiker lp glutenvrije appel/koekkruiden
- th. lp ceylon kaneel
- 1/4 appel in schijfjes gesneden
- walnoten ter decoratie
- evt berkensuiker ter decoratie
Bereiding:
Oven voorverwarmen op 170 graden. Bakvorm naar keuze, ik gebruikte een tulband vorm, doorsnee 24 cm.
Vorm invetten en licht bestrooien met polenta.
Voorwerk:
- Snij de gedroogde ongezwavelde abrikozen klein meng met de rozijnen. Was de biologische sinaasappel goed af. ( De reden waarom je biologische citrus vruchten 'moet' kopen, is dat citrus boeren vaak een waslaagje op hun fruit doen om dit beter te kunnen verkopen. Je snapt als je dit fruit raspt je dus ook de waslaag mee raspt en gebruikt, voor meer informatie zie sidebar) Rasp de sinaasappel en pers deze daarna uit. Strooi de rasp over het abrikozen mengsel en schenk daarna het sap erover, even goed roeren en zet apart.
- Was de citroen, uitpersen en apart zetten.
- Snij de appel in kleine stukjes, sprenkel een beetje citroen sap erover, en strooi de ceylon kaneel en de appelkoekkruiden erover. zet apart. snij de halve appel in schijfjes, ook hier weer wat citroensap en ceylon kaneel erover sprenkelen. zet apart.
Klop het no-egg of echte eieren.
TIP: Ei zorgt voor luchtigheid in gebak, om dit met no-egg ook te krijgen adviseer ik je de hoeveelheid water die op de gebruiksaanwijzing staat, te vervangen door bruiswater. Het bruiswater zorgt voor een gelijksoortige luchtigheid. Voor verhoudingen van andere ei vervangers zie Tips (boven)
Voeg het ahornsiroop en het sinaasappel extract toe.
Meng in een andere kom de droge ingrediënten samen, maar gebruik nog niet het baksoda.
Voeg nu de olie, en de plantaardige kwark toe en roer goed door elkaar.
Schenk nu het abrikozen/rozijnenmengsel af. je zult zien dat het fruit bijna geheel het sap heeft geabsorbeerd, meng dit met de appelstukjes. Nog even wegzetten.
Lepel nu het "ei "mengsel rustig door het meel- kwark mengsel.
Voeg nu de bakingsoda en citroensap toe.
TIP: Om de juiste rijzing te krijgen, zeker in glutenvrij gebak, heeft bakingsoda een zuurtje nodig, zoals bijv citroensap. Maar als er geen citroensap in het gerecht hoort kun je dezelfde hoeveelheid appelazijn toevoegen. Altijd op het laatste toevoegen anders begint het rijzen al te vroeg.
Voeg nu de bakingsoda en citroensap toe.
TIP: Om de juiste rijzing te krijgen, zeker in glutenvrij gebak, heeft bakingsoda een zuurtje nodig, zoals bijv citroensap. Maar als er geen citroensap in het gerecht hoort kun je dezelfde hoeveelheid appelazijn toevoegen. Altijd op het laatste toevoegen anders begint het rijzen al te vroeg.
Lepel nu nog het fruitmengsel eronder. Schep het deeg nu in je ingevette bakvorm, bovenop nog in ronde vorm de appelschijven en noten, ( of eigen inspiratie) Zet de vorm in de voorverwarmde oven en laat ongeveer 45 min. bakken.
Haal de vorm uit de oven en laat nog 5 min. rusten voordat je de cake op een rooster kunt storten. Laat nog even goed afkoelen en strooi dan naar keuze berkensuiker erover heen.
Persoonlijk vindt de ballotage commissie hier thuis de appeltaart het lekkerst als hij koud is dus ik zet hem eerst in de koelkast en dan bij opdienen strooi ik de berkensuiker erover heen.
Enjoy!!
Enjoy!!
English version recipe:
Ingredients:
- 3part -no-egg or other egg substitute * see tip (or 3 eggs)
- sparkling water (see preparation)
- 2 tablespoon maple syrup
- 100 organic oatmeal
- 100 almond flour
- 50 grams of polenta
- 1 th. lp orange extract.
- 4 gram of gluten-free baking powder
- 4 grams of baking soda (see tip)
- pinch of salt
- 250 grams of vegetable cottage cheese
- 2 tablespoon of coconut or rapeseed oil
- juice of 1/2 organic lemon
- juice 1/2 organic orange
- 200 grams of apple cut into pieces
- handful of unsweetened raisins *
- 6 unsweetened dried apricots *
- hand walnuts
- 1 sugar lp gluten-free apple spices
- th. lp ceylon cinnamon
- 1/4 apple cut into slices
- walnuts for decoration
- possibly birch sugar for decoration
Preparation:
Preheat oven to 170 degrees.(330F) Take baking form of your choice, I used a turban shape, diameter 24 cm.
Grease the mold and lightly sprinkle with polenta.
Preliminary work:
Cut the dried unsweetened apricots into a small mix with the raisins. Wash the organic orange well. (The reason why you have to 'buy' organic citrus fruits is that citrus farmers often put a layer of wax on their fruit to be able to sell it better.You understand if you grate this fruit so you also grate and use the wax layer, for more information see sidebar) Grate the orange and then press it out. Sprinkle the grater over the apricot mixture and pour the juice over it, stir well and set aside.
Wash the lemon, squeeze out and set aside.
Cut the apple into small pieces, sprinkle a little lemon juice over it, and sprinkle the ceylon cinnamon and the apple-cake herbs over it. set aside. cut half the apple into slices, again sprinkle some lemon juice and ceylon cinnamon over it. set aside.
Preparation:
Beat the no-egg or real eggs.
TIP: Egg provides airiness in cakes, to get this with no-egg as well I advise you to replace the amount of water on the instructions, with sparkling water. The sparkling water provides a similar airiness. For proportions of other egg replacements see sidebar.
Add the maple syrup and the orange extract.
Mix the dry ingredients together in another bowl, but do not use the baking soda yet.
Now add the oil and the vegetable cottage cheese and stir well together.
Now pour of the apricot / raisin mixture. you will see that the fruit has almost completely absorbed the juice, mix it with the apple pieces. put aside.
Now spoon the "egg" mixture through the flour mixture.
Now add the baking soda and lemon juice.
TIP: In order to get the right rise, especially in gluten-free pastries, baking soda needs a bit of acid, such as lemon juice. But if there is no lemon juice in the dish you can add the same amount of apple vinegar. Always add to the last, otherwise the rising starts too early.
Spoon the fruit mixture underneath. Now pour the dough into your greased baking tin, on top of the apple slices and nuts in round form (or own inspiration) Put the mold in the preheated oven and let it bake for about 45 minutes.
Remove the mold from the oven and let it rest for 5 minutes before you can put the cake on a rack. Let it cool down well and then sprinkle birch sugar over it.
When serve sprinkle the birch sugar over it.
Enjoy !!