GLUTENVRIJE MARMERCAKE MET BOSBESSEN / GLUTEN FREE MARBLE CAKE WITH BLACKBERRIES

English version recipe scroll down





Een heerlijke glutenvrije marmercake met bosbessen, zalig toch! En niet eens zo moeilijk te maken. 
Dus laten we maar snel beginnen, ik garandeer je het enige wat overblijft zijn de kruimels.



Ingrediënten: 

  • 3 deel no-egg of 3 kipster eieren
  • bruiswater
  • 1 theelepel vanille extract
  • 1 rijpe banaan
  • 2 eetlepels ahorn siroop
  • 2 eetlepels koolzaadolie of kokosolie
  • 120 gram plantaardige kwark
  • 100 gram amandel meel
  • 75 gram havermeel
  • 25 gram maismeel
  • 50 gram millet meel 
  • 4 gram bakpoeder
  • 4 gram baksoda
  • 1 dessert lepel appelazijn
  • 1/2 eetlepel maizena
  • 2  of 3 eetlepels raw cacao poeder (persoonlijke smaak)
  • 100 gram bosbessen, vers of diepvries
  • handje pecannoten 



Bereiding:

Oven voorverwarmen op 175 graden. Bakvorm naar keuze, ik gebruikte een rechthoekige vorm vorm van  20 cm. 


Klop het  no-egg of echte eieren. 

TIP: Ei zorgt voor luchtigheid in gebak, om dit met no-egg ook te krijgen adviseer ik je de hoeveelheid water die op de gebruiksaanwijzing staat, te vervangen door bruiswater. Het bruiswater zorgt voor een gelijksoortige luchtigheid. Voor verhoudingen van andere ei vervangers zie "Tips (boven)

Voeg de ahornsiroop, vanille extract en de rijpe geprakte banaan toe . Laat ongeveer 10 minute mixen.
Meng in een andere kom de droge ingrediënten samen, maar gebruik  nog niet het baksoda. 
Voeg nu de olie en de plantaardige kwark toe en roer goed door elkaar.
Lepel nu het 'ei' mengsel rustig  erdoor heen
Voeg nu de baksoda en de appelazijn  toe.

TIP: Om de juiste rijzing te krijgen, zeker in glutenvrij gebak, heeft baksoda een zuurtje nodig, zoals bijv citroensap. Maar als er geen citroensap in het gerecht hoort kun je dezelfde hoeveelheid appelazijn toevoegen. Altijd op het laatste toevoegen anders begint het rijzen al te vroeg.

Lepel 1/3 deel van het deeg in een aparte kom. Voeg daar de raw-cacao bij en goed mengen. 

 Neem nu de maizena en vermeng het met schone handen onder de bosbessen  zodat er geen poeder mee zichtbaar is. TIP: de reden waarom ik dit doe is, dat door het bindmiddel de cake niet te vochtig blijft door het vrijkomen van het vocht van de vruchten tijdens het bakproces. 

Lepel de bosbessen voorzichtig onder het 'witte'deeg, doe dit in een ingevette bakvorm. Lepel nu het donkere deeg er bovenop. Met een vork of smal mes maak je draaiende bewegingen door het deeg. Zo krijg je het marmer effect.  Leg als laatste pecannoten er op. 
Zet de vorm in de voorverwarmde oven en laat ongeveer 35 min. bakken.

Als de baktijd om is controleer je of het deeg droog is door met een satéprikker in de cake te steken. Zet de oven uit en laat nu nog 5 min. in de oven rusten.  Haal de vorm uit de oven en laat nog 5 min. rusten voordat je de cake op een rooster kunt storten.Strooi nu de kleine stukjes chocola erover heen, doordat de cake nog warm is, smelt de chocola. Laat  goed afkoelen en strooi dan naar keuze berkensuiker erover heen.



Heerlijk met een vers kopje witte thee, Geniet. 



Ingredients:

  • 3 part no-egg or 3  eggs
  • sparkling water
  • 1 teaspoon of vanilla extract
  • 1 ripe banana
  • 2 tablespoons of maple syrup
  • 2 tablespoons of rapeseed oil or coconut oil
  • 120 grams of vegetable cottage cheese
  • 100 grams of almond flour
  • 75 grams oatmeal
  • 25 grams of cornmeal
  • 50 grams of millet flour
  • 4 grams of baking powder
  • 4 grams of baking soda
  • 1 dessert spoon apple vinegar
  • 1/2 tablespoon cornstarch
  • 2 or 3 tablespoons raw cocoa powder (personal taste)
  • 100 grams of blueberries, fresh or frozen
  • hand pecans


Preparation:

Preheat the oven to 175 degrees ( 338 F). Baking form of your choice, I used a rectangular shape of 20 cm.(8 inch) 


Beat the no-egg or real eggs.

TIP: Egg provides airiness in cakes, to get this with no-egg as well I advise you to replace the amount of water on the instructions, with sparkling water. The sparkling water provides a similar airiness. 

Add the maple syrup, vanilla extract and the ripe mashed banana. Let mix about 10 minutes.
Mix the dry ingredients together in another bowl, but do not use the baking soda yet.
Now add the oil and the vegetable cottage cheese and stir well together.
Spoon the 'egg' mixture through it gently
Now add the baking soda and apple vinegar.

TIP: To get the correct rise, especially in gluten-free pastry, baking soda needs a bit of acid, such as lemon juice. But if there is no lemon juice in the recipi you can add the same amount of apple vinegar. Always add at  the last, otherwise the rising starts too early.

Spoon 1/3 of the dough into a separate bowl. Add the raw cocoa and mix well.

 Now take the cornstarch and mix it with clean hands under the blueberries so that no powder is visible. 
TIP: the reason why I do this is that the cake will be to moist, because of  the release of the moisture from the fruit during the baking process.

Spoon the blueberries carefully under the 'white' dough, put this in a greased baking tin. Now spoon the dark dough on top. With a fork or narrow knife you make circular movements through the dough. That way you get the marble effect. Put at the last pecans on it.
Put the mold in the preheated oven and let it bake for about 35 minutes.

If the baking time is up, check whether the dough is dry by putting it in the cake with a skewer. Switch off the oven and let it rest for 5 minutes in the oven. Remove the mold from the oven and let it rest for 5 minutes before you can put the cake on a rack. Sprinkle the small pieces of chocolate over it, because the cake is still hot, the chocolate melts. Cool well and then sprinkle birch sugar over it.

Delicious with a fresh cup of white tea, Enjoy.