GLUTENVRIJE MEDITERRANE ABRIKOZEN CAKE / MEDITERRANE APRICOT CAKE, GLUTEN FREE

English version recipe scroll down








Toen ik nog met spelt meel bakte  heb ik  heel wat taarten en cakes gebakken en nu wil ik graag de recepten van toen omzetten in glutenvrije varianten en laat dat ook nog super goed  lukken.



Dus hier een glutenvrije variant van 'mijn' verse abrikozen cake. Een heerlijke zomerse ( mag ook in winter hoor) cake.





Ingrediënten:


  • 3deel -no-egg of andere ei vervanger * zie tip  (of 3 kipster eieren) 
  • bruiswater (zie bereiding) 
  • 2 eetlepel ahornsiroop
  • 100 biologische havermeel
  • 100 amandemeel
  • 25 gram hazelnotenmeel
  • 25 gram maismeel 
  • 1 th. lp vanille aroma 
  • 1 suiker lp glutenvrij bakp. ( 4 gram)
  • 1 suiker lp bakingsoda (4 gram) 
  • snufje zout
  • 250 gram plantaardige kwark 
  • 2 eetlepel kokos of koolzaad olie
  • 1/2 biologische citroen, sap
  • sap en rasp van 1 biologische sinaasappel
  • 250 gram in stukjes gesneden verse abrikozen
  • ongezwavelde gedroogde abrikozen 
  • 1 eetlepel balsamico 
  • 1 eetlepel maizena 
  • 6 verse abrikozen in helft gesneden 
  • amandel snippers 
  • beetje rasp van pure chocolade, ik gebruik deze 



Bereiding:

Oven voorverwarmen op 170 graden. Bakvorm naar keuze, ik gebruikte een tulband vorm, doorsnee 25cm. 
Voorwerk: 
  • Snij de gedroogde ongezwavelde abrikozen klein, was de biologische sinaasappel goed af.  ( De reden waarom  je  biologische citrus vruchten 'moet' kopen, is dat citrus boeren  vaak een waslaagje op hun fruit doen om dit beter te kunnen verkopen. Je snapt als je dit fruit raspt je dus ook de waslaag mee raspt en gebruikt)  Rasp de sinaasappel en pers deze daarna uit. Strooi de rasp over de gedroogde gesneden abrikozen en schenk daarna het sap erover, even goed roeren en zet apart. 
  • Was de citroen,  pers en apart zetten. 
  • Snij de verse abrikozen in kleine stukjes, (houdt 6 stuks apart)  Sprenkel de balsamico azijn erover, meng en  zet apart. Snij de 6 abrikozen doormidden,  zet apart. 
  • chocolade in vijzel fijn maken. 

Klop het  no-egg of echte eieren. 
TIP: Ei zorgt voor luchtigheid in gebak, om dit met no-egg ook te krijgen adviseer ik je de hoeveelheid water die op de gebruiksaanwijzing staat, te vervangen door bruiswater. Het bruiswater zorgt voor een gelijksoortige luchtigheid. Voor verhoudingen van andere ei vervangers kijk zie sidebar.
Voeg het ahornsiroop en het vanille extract  toe. Laat ongeveer 10 minute mixen.
Meng in een andere kom de droge ingrediënten samen, maar gebruik  nog niet het baksoda. 
Voeg nu de olie en de plantaardige kwark toe en roer goed door elkaar.
Lepel nu het 'ei' mengsel rustig  erdoor heen
Voeg nu de bakingsoda en 1 lp citroensap toe.
TIP: Om de juiste rijzing te krijgen, zeker in glutenvrij gebak, heeft bakingsoda een zuurtje nodig, zoals bijv citroensap. Maar als er geen citroensap in het gerecht hoort kun je dezelfde hoeveelheid appelazijn toevoegen. Altijd op het laatste toevoegen anders begint het rijzen al te vroeg.

Schenk het verse abrikozen mengsel af, en dep een beetje droog. Neem nu de maizena en vermeng het met schone handen onder de abrikozen zodat er geen poeder mee zichtbaar is. TIP: de reden waarom ik dit doe is, dat door het bindmiddel de cake niet te vochtig blijft door het vrijkomen van het vocht van de vruchten tijdens het bakproces. 

Doe het deeg nu in een ingevette bakvorm. Voeg nu pas het gedroogde fruit toe,  verdeel dit over de vorm en druk met de platte kant van een lepel het fruit een beetje in het deeg.  Leg als laatste de halve verse abrikozen erover. 
Strooi nog wat amandel snippers erover. Zet de vorm in de voorverwarmde oven en laat ongeveer 45 min. bakken.

Als de baktijd om is controleer of het deeg droog is door met een satéprikker in de cake te steken. Zet de oven uit en laat nu nog 5 min. in de oven rusten.  Haal de vorm uit de oven en laat nog 5 min. rusten voordat je de cake op een rooster kunt storten.Strooi nu de kleine stukjes chocola erover heen, doordat de cake nog warm is, smelt de chocola. Laat nog even goed afkoelen en strooi dan naar keuze berkensuiker erover heen.

Enjoy!!



Ingredients:


  • 3part -no-egg or other egg substitute,  (or 3 eggs)
  • sparkling water (see preparation)
  • 2 tablespoon maple syrup
  • 100 organic oatmeal
  • 100 almond flour
  • 25 grams of hazelnuts flour
  • 25 grams of cornmeal
  • 1 tea spoon vanilla flavor
  • 1 sugar spoon gluten-free bakingpowder. (4 grams)
  • 1 sugar spoon baking soda (4 grams)
  • pinch of salt
  • 250 grams of vegetable cottage cheese
  • 2 tablespoon of coconut or rapeseed oil
  • 1/2 organic lemon, juice
  • juice and grater of 1 organic orange
  • 250 grams of fresh apricots cut into pieces
  • 6 unsweetened dried apricots
  • 1 tablespoon balsamic vinegar
  • 1 tablespoon of cornstarch
  • 6 fresh apricots cut in half
  • almond snippets
  • chopped  dark chocolate, 

  • possibly birch sugar for decoration


Preparation:

Preheat oven to 170 degrees ( 338 F)) . Baking form of your choice, I used a turban shape, average 8 inch.

Preliminary work:
Cut the dried unsweetened apricots small, wash the organic orange was well off. (The reason why you have to 'buy' organic citrus fruits is that citrus farmers often put a layer of wax on their fruit to be able to sell it better.You understand if you grate this fruit so you also grate and use the wax layer
Grate the orange and then press it out. Sprinkle the grater over the dried chopped apricots and then pour the juice over it, stir well and set aside.
Wash the lemon, press and set aside.
Cut the fresh apricots into small pieces, (keep 6 pieces separate) Sprinkle the balsamic vinegar over it, mix and set aside. Cut the 6 apricots in half, set aside.
Finish chocolate in mortar.

Beat the no-egg or real eggs.
TIP: Egg provides airiness in cakes, to get this with no-egg as well I advise you to replace the amount of water on the instructions, with sparkling water. The sparkling water provides a similar airiness. For proportions of other egg substitutes look here, among others.
Add the maple syrup and the vanilla extract. Let mix about 10 minutes.

Mix the dry ingredients together in another bowl, but do not use the baking soda yet.
Now add the oil and the vegetable cottage cheese and stir well together.
Spoon the 'egg' mixture through it gently
Now add the baking soda and 1 lp lemon juice.
TIP: In order to get the right rise, especially in gluten-free pastries, baking soda needs a bit of acid, such as lemon juice. But if there is no lemon juice in the dish you can add the same amount of apple vinegar. Always add to the last, otherwise the rising starts too early.

Pour off the fresh apricot mixture, and pat a little dry. Now take the cornstarch and mix it with clean hands under the apricots so that no powder is visible. TIP: the reason why I do this is that the cake will be not to moist by the release of the moisture from the fruit during the baking process.

Now put the dough in a greased baking tin. Only now add the dried fruit, divide this over the mold and press the fruit into the dough with the flat side of a spoon. Finally, put half the fresh apricots.
Sprinkle some almond flakes over it. Put the mold in the preheated oven and let it bake for about 45 minutes.

If the baking time is up, check whether the dough is dry by putting it in the cake with a tooth pick. Switch off the oven and let it rest for 5 minutes in the oven. Remove the mold from the oven and let it rest for 5 minutes before you can put the cake on a rack. Sprinkle the small pieces of chocolate over it, because the cake is still hot, the chocolate melts. Let it cool down well and then sprinkle birch sugar over it.

Enjoy !!