GLUTENVRIJE KRUIDKOEK /GLUTENFREE HERB-CAKE

English version recipe scroll down




In een van mijn (heel) oude kookschriftjes vond ik een recept voor een kruidkoek met peer. Uiteraard van die tijd en dus niet gluten, suiker, boter of lactose vrij.
Maar de verschillende kruiden riepen wel op om eens aan de slag te gaan met dit recept en.. zelfs bij de eerste poging gelukt.
De cake heeft een vastere vorm en waardig om hier te delen. Laat je verrassen.






Aangezien ik geen peer in huis had heb ik appel gebruik, maar met peer zal hij vast ook heel lekker smaken. 






Ingrediƫnten:


  • 3deel -no-egg of andere ei vervanger, zie  sidebar   (of 3 kipster eieren) 
  • bruiswater (zie bereiding) 
  • 2 eetlepel ahornsiroop
  • 80 gram  havermoutvlokken 
  • 100 amandemeel
  • 50 gram rijstmeel 
  • 60 gram sorghum meel 
  • 1 th. lp sinaasappel extract.  
  • 4 gram  glutenvrij bakpoeder
  • 4 gram  bakingsoda ( zie tip) 
  • 1 dessert lp appelazijn
  • snufje zout
  • 80 ml plantaardige melk, ik gebruikte havermelk
  • 60 gram kokos olie
  • 1 appel in kleine stukjes gesneden
  • 80 gram gehakte walnoten
  • eetlepel cacao nibs
  • beetje citroensap of extract
  • 1/2 th.lp nootmuskaat
  • 1/2 th.lp ceylon kaneel, plus extra voor de appelstukjes 
  • 1/2 th. lp kurkuma 
  • 1/2 th.lp gemalen kardemom 
  • 1/4   appel in schijfjes gesneden
  • amandel snippers  ter decoratie
  • evt berkensuiker ter decoratie 


Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180°C. Vet een langwerpige bakvorm van ongeveer 25 cm in. 

Meng de melk met de havermout en laat 10 min. staan. 
Smelt de koksolie en zet even apart. 
Hak de walnoten fijn. 
Snij de appel in kleine stukjes en bestrooi met een beetje citroen extract en ceylon kaneel. 

Klop het  no-egg of echte eieren. Ik mix  dit altijd ongeveer 10 min. Des te luchtiger wordt de cake. 
TIP: Ei zorgt voor luchtigheid in gebak, om dit met no-egg ook te krijgen adviseer ik je de hoeveelheid water die op de gebruiksaanwijzing staat, te vervangen door bruiswater. Het bruiswater zorgt voor een gelijksoortige luchtigheid. Voor verhoudingen van andere ei vervangers zie tips(boven). 
Voeg het ahornsiroop en het sinaasappel  extract  toe.

Meng in een andere kom de droge ingrediĆ«nten samen, maar gebruik  nog niet de baksoda. 
Voeg nu de kokosolie toe en roer goed door elkaar.
Voeg nu het melk havermout mengsel toe. 

Lepel nu het  (no) "ei "mengsel rustig  door het meel mengsel.
Voeg nu de bakingsoda en appelazijn  toe.
TIP: Om de juiste rijzing te krijgen, zeker in glutenvrij gebak, heeft bakingsoda een zuurtje nodig, zoals bijv citroensap of appelazijn. 

Lepel nu de appelstukjes , de cacao nibs  en gehakte walnoten eronder. Schep het deeg  in je ingevette bakvorm, Leg er appelschijven en amandel snippers op.   Zet de vorm in de voorverwarmde oven en laat ongeveer 50 tot 60 min. bakken.

Haal de vorm uit de oven en laat nog 5 min. rusten voordat je de cake op een rooster kunt storten. Laat goed   afkoelen en strooi dan evt naar keuze berkensuiker over heen. 

Ook nu weer vond de ballotage commissie thuis de cake het lekkerst als hij koud is dus ik zet hem eerst in de koelkast, daardoor wordt hij ook lekker vast, wat naar mijn smaak ook hoort bij een kruidkoek. Maar zoiets moet iedereen uiteraard zelf testen. 


Smakelijk!





Ingredients:


  • 3part -no-egg or other egg substitute * see sidebar  (or 3  eggs)
  • sparkling water (see preparation)
  • 2 tablespoon maple syrup
  • 80 grams of oatmeal flakes
  • 100 almond flour
  • 50 grams of rice flour
  • 60 grams of sorghum flour
  • 1 th. lp orange extract.
  • 4 grams of gluten-free baking powder
  • 4 grams of baking soda (see tip)
  • 1 dessert lp apple vinegar
  • pinch of salt
  • 80 ml of vegetable milk, I used oat milk
  • 60 grams of coconut oil
  • 1 apple cut into small pieces
  • 80 grams of chopped walnuts
  • 1 spoon cacao nibs
  •  lemon juice or extract
  • 1/2 th.lp nutmeg
  • 1/2 th.lp ceylon cinnamon, plus extra for the apple pieces
  • 1/2 th. lp turmeric
  • 1/2 th.lp ground cardamom
  • 1/4 apple cut into slices
  • almond snippets for decoration
  • possibly birch sugar for decoration


Preparation:

Preheat the oven to 330 °F. Grease an elongated baking tin of about 10 inch.
Mix the milk with the oatmeal and set aside for 10 minutes.
Melt the coconut oil and set aside
Chop the walnuts.
Cut the apple into small pieces and sprinkle with a little lemon extract and ceylon cinnamon.

Beat the no-egg or real eggs. I always mix this for about 10 minutes. The cake becomes lighter.
TIP: Egg provides airiness in cakes, to get this with no-egg as well I advise you to replace the amount of water on the instructions, with sparkling water. The sparkling water provides a similar airiness. For proportions of other egg replacements see sidebar.
Add the maple syrup and the orange extract.

Mix the dry ingredients together in another bowl, but do not use the baking soda yet.
Now add the coconut oil and stir well together.
Now add the milk oatmeal mixture.

Spoon the (no) "egg" mixture gently through the flour mixture.
Now add the baking soda and apple vinegar.
TIP: In order to get the right rise, especially in gluten-free pastry, baking soda needs a bit of acid, such as lemon juice or apple vinegar.

Now spoon the apple pieces, cacao nibs  and chopped walnuts underneath. Spoon the dough into your greased baking tin, put apple slices and almond flakes on it. Put the mold in the preheated oven and let it bake for about 50 to 60 minutes.

Remove the mold from the oven and let it rest for 5 minutes before you can put the cake on a rack. Cool well and then sprinkle birch sugar over it if necessary.

At my  home we like the cake the best when it is cold so I put it first in the fridge, which makes it also tasty, which to my taste also belongs to a spice cake. But of course everyone has to test this themselves.


Enjoy !!