GLUTENVRIJE HARDE WAFELS / GLUTEN FREE WAFFLES

English version recipe, scroll down



In de laatste maanden van het jaar werden bij ons vroeger altijd bergen wafels gebakken. Harde wafels die dagenlang goed bleven, bewaard in een grote trommel. Het recept heb ik altijd bewaard en net zoals mijn moeder bakte ik ieder jaar in de koude dagen bergen wafels.... zelfs de afgelopen jaren. Alleen at ik ze niet meer. Natuurlijk zal ik ook dit jaar mijn moeders recept bakken voor mijn gezin, maar ik wil ook een wafeltje. Dus heb ik geprobeerd het recept aan te passen, glutenvrij uiteraard. En deze eerste poging was beslist een winnaar.


De wafeltjes zijn wat kleiner dan de "normale" wafels, maar ze smaken echt lekker. En ook de tweede dag smaken ze nog net zo lekker. Ik kan niet vertellen of ze dagenlang lekker blijven, want ze waren de tweede dag al op en ik was niet de enige die ze at.  Tijd voor een nieuwe lading.




IngrediĆ«nten: voor  ± 20 wafels 
  • 85 gram plantaardige boter, kamertemperatuur 
  • 20 gram stevia Kristal suiker 
  • 7 gram vanille suiker
  • 4 gram glutenvrije bakpoeder
  • 1 ei, dit keer gebruikte ik 1 kipster ei, maar je kunt ook 1 deel no-egg gebruiken
  • 25 gram tapioca meel
  • 25 amandelmeel
  • 70 gram kleefrijstmeel
  • 50 gram havermeel
  • 1/3 th.lp xanthaangom  
Bereiding:
Ik gebruik een hartvormig wafelijzer, niet dat ik hartjes kreeg maar de vorm is niet zo diep als een gewoon wafelijzer,  waardoor de wafels niet te dik worden. 
Voeg alle droge ingrediĆ«nten bij elkaar, snij de boter in kleine stukjes en voeg bij de melen. Kneed dit voorzichtig door elkaar. Voeg nu een los geklopt ei (of no-egg) er bij. Vermeng nu alles goed en kneed het deeg tot een stevige bal, kneed nooit te lang door bij glutenvrij deeg. Leg het deeg in een kom en bedek met folie. Zet dit een paar uur in de koelkast. Daardoor krijgt het deeg een goede vaste vorm en kun je er later bolletjes van vormen zonder dat het verkruimeld. 
Verwarm het wafelijzer en maak kleine platte ronde vormen van het gekoelde deeg. Bak deze in het wafelijzer en laat koelen op een rooster. 


Enjoy

English version recipi

Ingredients:
  • 85 grams of vegetable butter, room temperature
  • 20 grams of stevia Crystal sugar
  • 7 grams of vanilla sugar
  • 4 grams of gluten-free baking powder
  • 1 egg, this time I used 1 egg, but you can also use 1 part no-egg
  • 25 grams of tapioca flour
  • 25 almond flour
  • 70 grams of sticky rice flour
  • 50 grams oatmeal
  • 1/3 th.lp xanthan gum
Preparation:
I use a heart-shaped waffle iron, not that I got hearts, but the shape is not as deep as an ordinary waffle iron, so the waffles do not get too thick.

Add all the dry ingredients together, cut the butter into small pieces and add to the flour. Knead this carefully. Now add a loose beaten egg (or no-egg).Mix everything well and knead the dough into a sturdy ball, never knead too long with gluten-free dough. Place the dough in a bowl and cover with foil. Put this in the fridge for a few hours. This gives the dough a good solid shape and allows you to make little balls of it later without being crumbled.
Heat the waffle iron and make small flat rounds of the chilled dough. Bake it in the waffle iron and let it cool on a rack.

Enjoy