GLUTENVRIJE SCONES MET APPEL / GLUTENFREE APPLE SCONES

English version recipe, scroll down






Een high tea, met muffins en scones, zelfgemaakte  marmelade en vinger sandwiches, daar doe je me een groot plezier mee. En helemaal als het herfst is. Buiten fris, regen, wind en binnen lekker knus en de kaarsjes aan.  Nu maak ik niet iedere dag een high tea, maar zo af en toe verwen ik me graag met nog lauw warme scones en vijgenjam en.... natuurlijk een heerlijk kopje thee. En nu in mijn  glutenvrije wereld miste ik de scones toch wel, dus kan een glutenvrije variant niet uitblijven.



Het oude recept van vroeger aanpassen lukte prima. Niet eens zo moeilijk,  dus ik zou zeggen.... aan de slag! Verwen jezelf ook met een kleine high tea in je eigen huisje, erg lekker met zelfgemaakte vijgen jam. 
Maar je kunt de scones natuurlijk ook maken voor een uitgebreid ontbijtje. Het maakt niet uit of je er marmelade op smeert, of hummus of wat dan ook. Het smaakt allemaal even lekker met deze scones. 


Door de appel smaken de scones al wat zoeter dus je kunt zelf bepalen of je wel of niet nog ahorn siroop toevoegt.  





Ingrediƫnten
  • 75 gram havermeel
  • 75 gram amandelmeel
  • 50 gram tapioca meel
  • 50 rijstmeel
  • 1/2 th.lp xanthaangom
  • 4 gram glutenvrij bakpoeder
  • 4 gram natron
  • 1 th. lp ceylon kaneel
  • 30 gram zachte plantaardige boter
  • 1 deel no-egg of 1 kipster ei
  • bruiswater 
  • 80 ml amandel melk of andere melk
  • scheutje citroen
  • 1 geraspte appel
  • 1 of 2 elp. ahorn siroop

Bereiding: 

Verwarm de oven op 200 ℃. Schil de appel en rasp, doe er een beetje citroensap over heen en zet even apart. 
Voeg  de droge ingrediĆ«nten bij elkaar  in een kom. 
Snij de zachte boter in stukjes en voeg bij de melen. Kneed, met schone handen, de melen en de boter door elkaar. 
Voeg ( eigen smaak) de ahorn siroop toe. 
Voeg nu de geraspte appel en roer goed door elkaar. 
Roer de melk door het no-egg ( gemaakt met bruiswater) of het ei en voeg dit bij het meel appel mengsel. Roer/ kneed alles goed door elkaar. Evt nog wat rijstmeel toevoegen als het deeg te nat blijft. 
Maak ongeveer 10 tot 12 bolletjes van het deeg en leg op een bakplaat bedekt met bakpapier. Druk de bolletjes een beetje plat. Zet dit in de oven en laat 12 minuten bakken. Laat ze daarna afkoelen op een rooster. Ze zijn het lekkerst als ze nog een beetje lauw zijn, dus snel serveren zou ik zeggen. 
Persoonlijk zorg ik dat de scones nog dezelfde dag worden gegeten. Je kunt ze echter ook de dag erna een beetje opwarmen voor gebruik. En zijn 10 tot 12 scones en veel voor je, halveer je het recept. 


ENJOY.

English version recipe

ingredients:

  • 75 grams oatmeal
  • 75 grams of almond flour
  • 50 grams of tapioca flour
  • 50 rice flour
  • 1/2 tea spoon xanthan gum
  • 4 grams of gluten-free baking powder
  • 4 grams of baking soda
  • 1 tea spoon ceylon cinnamon
  • 30 grams of soft vegetable butter
  • 1 part no-egg or 1 chicken egg
  • sparkling water
  • 80 ml of almond milk or other milk
  • dash of lemon
  • 1 grated apple
  • 1 or 2 tsp. maple syrup



Preparation:

Preheat the oven to 392  °F. Peel the apple and grate, add a little lemon juice and set aside.

Add the dry ingredients together in a bowl.

Cut the soft butter into pieces and add to the flour. Knead together the flour and the butter with clean hands.

Add the maple syrup (your own taste).

Now add the grated apple and stir well.

Stir the milk through the no-egg (made with sparkling water) or the egg and add this to the flour-apple mixture. Stir / knead everything well. If necessary, add some rice flour if the dough remains too wet.

Make about 10 to 12 scoops of the dough and place on a baking sheet covered with baking paper. Press the balls a little flat. Put this in the oven and bake for 12 minutes. Then let them cool down on a grid. They are best eaten  when they are still a little lukewarm, so I would say serve quickly.

Personally, I make sure that the scones are eaten the same day. You can also warm them up a little the next day before use. Is 10 to 12 scones to much for you use halve of the recipe.