GLUTENVRIJ / GF CHOCOLATE DELIGHT CAKE

for English version recipe, scroll down

CHOCOLATE 
-- is the --
 ANSWER
who cares what 
-- the --
QUESTION IS!



Zijn jullie ook chocolade liefhebbers? Ik ben een knipperlicht liefhebber. Ik vind het lekker, maar kan het helaas niet te veel of te vaak eten. Daarom koop ik in elk geval altijd de 'gezondere' variant nl. de puur chcola van Vivani. Te koop bij reformwinkels en ik neem altijd die van meer dan 85 % cacao. Als je al wil 'snoepen' dan beter zo. Deze chocolade eigent zich ook heel goed om te bakken.

Zo af en toe verwen ik me dan ook met een chocolade cake of brownie, op deze manier is het dan ook echt een cadeautje. En ik weet dat ik jullie al eerder vertelde over mijn favorieten.. Dat is deze OOK!! 

De cake is zo luchtig en vol smaak, een heerlijke  CHOCOLATE DELIGHT! En helaas zo op want iedereen neemt altijd meer dan 1 stuk... maar dat is dan weer een reden om het nog eens te maken... toch?? 


Ingrediƫnten:
  • 125 gram kokosolie 
  • 100 gram Vivani puur chocolade
  • 2 eetlepels ahorn siroop
  • 2 eetlepels suikervrije appelmoes
  • 4-deel no egg, (gebruik bruiswater hierbij)  of 4 kipster eieren, gescheiden
  • 90 gram amandelmeel
  • 45 gram hazelnotenmeel ( als je dit niet hebt maal je hele hazelnoten fijn) 
  • 1 dessertlepel GV bakpoeder
  • 1/2 dessertlepel natron
  • 1 th.lp Cheyne kaneel poeder
  • 150 kersen, diepvries of uit pot (goed uitlekken laten) 
  • 1 eetlepel maizena
  • 1 vuist walnoten klein maken
  • een paar pecannoten voor decoratie
  • evt berkensuiker, voor serveren
  • evt. vegan slagroom, ik gebruik Alpro

Bereiding:
Oven voorverwarmen op 180 °C.  Ik gebruikte  een springvorm van 20 cm ∅.  Bekleed de bodem met bakpapier en vet de randen licht in. 
Laat de kersen goed uitlekken. 
Smelt de kokosolie, chocola en ahornsiroop in een pannetje en laat afkoelen. 
Doe de nootmelen samen in een kom met de kaneel en de bakpoeders. 
Maal de walnoten klein. 
Als je eieren scheiden moet volgens een recept, kun je dat ook met no-egg doen, op de verpakking staat hoe maar je kunt het ook hier lezen. 
Scheid de eieren of de no-egg vervanging, klop het eiwit /no-egg wit, goed op in een keukenmachine, klop het eigeel / no-egg geel, in een kom apart op. 
Doe nu het gesmolten chocolade mengsel bij de droge ingrediĆ«nten en voeg daar de appelmoes bij. 
Voeg hier nu het eigeel / no-egg geel bij. Roer goed om. Voeg hier nu de walnoten bij, goed roeren. 
Schep er nu voorzichtig het eiwit / no-egg wit door heen. 
Roer voorzichtig de maizena door de kersen, zodat geen meel meer zichtbaar is. Je hoeft deze keer geen 'zuurtje' voor de natron te gebruiken omdat de kersen zuur zijn. Roer dit als laatste voorzichtig door het deeg en schep in de bakvorm. Als laatste kun je er nog wat pecannoten op leggen. Zet in de voorverwarmde bakoven en laat ongeveer 40 minuten bakken. Zet de oven uit na deze tijd en laat de cake nog 5 minuten in de oven staan. Haal dan uit de oven en laat nog eens 5 minuten in de vorm staan. Daarna kun je de cake op een taartrooster leggen om verder af te koelen.
Voor serveren nog bestrooien met berkenpoeder suiker en evt. (vegan) slagroom erbij serveren. 


Geniet!!


 English version recipe,

Ingredients:


  • 125 grams of coconut oil
  • 100 grams of pure chocolate
  • 2 tablespoons of maple syrup
  • 2 tablespoons of sugar-free applesauce
  • 4-part no egg, (use sparkling water for this) or 4  eggs, separated
  • 90 grams of almond flour
  • 45 grams of hazelnuts flour (if you do not like this, grind whole hazelnuts)
  • 1 dessert spoon GF baking powder
  • 1/2 dessert spoon of natron
  • 1 tea sp Cheyne cinnamon powder
  • 150 cherries, frozen (leave well drained)
  • 1 tablespoon of cornstarch
  • some walnuts chooped
  • a few pecans for decoration
  • possibly birch sugar, before serving
  • possibly. vegan whipped cream, 



Preparation:

Preheat the oven to  356°F. I used a spring form of 20 cm ∅. Line the bottom with parchment paper and lightly grease the edges.

Let the cherries drain well.

Melt the coconut oil, chocolate and maple syrup in a pan and let cool.
Put the nut flours  together in a bowl with the cinnamon and the baking powders.
Chopp  the walnuts.
If you have to separate eggs according to a recipe, you can also do this with no-egg, look at the description. 
Separate the eggs or the no-egg substitute, whisk the egg white / no-egg, well into a food processor, beat the yolk / no-egg yellow, in a bowl separately.
Now add the melted chocolate mixture to the dry ingredients and add the apple sauce.
Add the yolk / no-egg yellow here. Stir well. Now add the walnuts, stir well.
Now carefully add  the protein / no-egg white.
Carefully stir the cornstarch through the cherries, so that no more flour is visible. You do not have to use 'sour' for the natron,  this time because the cherries are sour. Stir this last carefully through the dough and scoop in the baking tin. Finally you can put some pecans on it. Put in the preheated oven and let it bake for about 40 minutes. Switch off the oven after this time and leave the cake in the oven for another 5 minutes. Then remove from the oven and leave in the mold for another 5 minutes. Then you can put the cake on a cake rack to cool down further.

Before serving, sprinkle with birch powder sugar and if necessary. (vegan) whipped cream.




Enjoy!!