GLUTENVRIJ SINAASAPPEL VIJGEN CAKE / GF ORANGE FIGS CAKE

for English version recipe, scroll down

Het verbaast me soms zelf hoe makkelijk ik de oude recepten van vroeger kan omzetten in een glutenvrije variant. Ik gebruik bij gebak vrijwel geen havermeel, omdat ik dit toch te broodachtig vind smaken. Voor mij past dat meer bij de hartige en brood kant. Die recepten komen ook nog hoor. Voorlopig  ga ik nog even door met het gebak, een mens moet toch wat te kiezen hebben niet waar  shifty

Ik heb bij dit recept gebruik gemaakt van gedroogde vijgen, maar als je niet zo'n fan van de pitjes bent, kun je de vijgen ook vervangen door ongezwavelde gedroogde abrikozen. 
In het 'oude' recept stond een grote hoeveelheid suiker aangegeven, daar heb ik even over nagedacht, want geraffineerde suiker en ook nog veel.... dat komt er bij mij niet in.


Ik koos daarom voor 2 meel soorten die een zoete smaak hebben. Amandel meel  en daarnaast Chufa meel, oftewel  tijgernotenmeel. Chufa's  zijn eigenlijk geen  noten maar kleine rimpelige knolletjes die tussen de wortels van een grassoort zitten. Ik koop dit product in een Duitse reformwinkel. In Duitsland is dit meel veel bekender ( en goedkoper), daar  heet het Erdmandeln Mehl.
Maar Chufa of Tijgernoten meel wordt hier ook steeds bekender, dus beter verkrijgbaar, koop wel de biologische variant.  





Ingrediƫnten:

  • 125 gram gesmolten vegan / vegetarische  boter of kokosolie
  • 2 eetlepels ahorn siroop
  • 3 deel no-egg of 3  eieren 
  • bruiswater, (hoort bij no-egg)
  • 40 gram rijstmeel
  • 50 gram amandelmeel
  • 50 gram chufa ( tijgernoten) meel
  • 1 eetlepel maizena
  • 1/3 th.lp xantaangom , gebruik wel een biologische variant, meer over bindmiddelen hier 
  • 50 gram gedroogde vijgen in kleine stukjes gesneden
  • 2 eetlepels sinaasappel sap
  • 50 gram kleine stukjes sinaasappel ( zonder het witte vel) 
  • 1 dessertlepel (± 4 gram) GV bakpoeder
  • 1 dessertlepel (± 4 gram)  baksoda
  • 45 gram havervlokken
  • 65 ml amandelmelk
  • 2 th.lp geraspte biologische sinaasappelschil
  • 1 eetlepel cacao nibs
  • scheut citroensap
  • puur chocola gesmolten
  • pistache nootjes 
Bereiding:
Oven voorverwarmen op 160 °C, springvorm van 20 cm  ∅, bekleed de bodem met bakpapier en vet de randen licht in. 

Snij het gedroogd fruit in kleine stukjes en meng met het sinaasappelsap , roeren en zet 10 min. weg. 
Snij de sinaasappel, zonder het witte vel, in kleine stukjes en laat uitlekken.

Klop het no-egg ( met het bruiswater) of de  eieren 10 min. met het ahorn siroop, luchtig in een keukenmachine.
Smelt de boter / kokos olie voorzichtig. laat afkoelen.

Weeg alle droge ingrediĆ«nten af, maar niet de maizena gebruiken,  en voeg bij elkaar in een kom.
Lepel nu het meel door het (no) ei mengsel. Voeg de amandelmelk toe. 
Doe de maizena bij de sinaasappel stukjes en roer voorzichtig om zodat je geen meel meer ziet. 
Schep nu voorzichtig de vijgen en sinaasappelstukjes door het deeg mengsel. 
Voeg als laatste een scheut citroensap toe, Het zuurtje van de citroen is de "opwekker" voor de baksoda. 
Lepel het deeg in de springvorm en zet in de voorverwarmde oven. Ongeveer 60 tot 70 min bakken.Leg  na 20 minuten een stuk aluminium  folie op de vorm, dit voorkomt het aanbakken van de toplaag. Zet, na de gehele baktijd tijd,  de oven uit  laat nog 5 minuten rusten. Haal cake uit de oven en laat opnieuw 5 minuten rusten. Haal dan pas de cake uit de vorm en laat op een rooster afkoelen. 
Garneer de cake met de gesmolten chocola en de strooi de gehakte pistache nootjes erover. 

  
Enjoy

 English version recipe,


Ingredients:



  • 125 grams of melted vegan / vegetarian butter or coconut oil
  • 2 tablespoons of maple syrup
  • 3 part no-egg or 3  eggs
  • sparkling water, (belongs to no-egg)
  • 40 grams of rice flour
  • 50 grams of almond flour
  • 50 grams of chufa (tiger nut) flour
  • 1 tablespoon of cornstarch
  • 1/3 tea spoon xanthan gum
  • 50 grams of dried figs cut into small pieces
  • 2 tablespoons orange juice
  • 50 grams of small pieces of orange (without the white skin)
  • 1 dessert spoon (± 4 grams) GV baking powder
  • 1 dessert spoon (± 4 grams of baking soda)
  • 45 grams of oat flakes
  • 65 ml almond milk
  • 2 tea spoon grated organic orange peel
  • 1 tablespoon of cocoa nibs
  • shoot of lemon juice
  • pure chocolate melted
  • pistachio nuts

Preparation:

Preheat the oven to 320°F, baking mold  of 20 cm ∅, coat the bottom with baking paper and lightly grease the edges.



Cut the dried fruit into small pieces and mix with the orange juice, stir and put away for 10 minutes.

Cut the orange without the white skin into small pieces and drain.

Beat the no-egg (with the sparkling water) or the eggs for 10 minutes with the maple syrup, lightly in a food processor.
Melt the butter / coconut oil carefully. let cool.

Weigh all dry ingredients and add together in a bowl.
Spoon the flour through the (no) egg mixture. add the almond milk.
Add the cornstarch to the orange pieces and gently stir so that you do not see any flour.
Now carefully spoon the figs and orange pieces through the dough mixture.
Finally add a dash of lemon juice. The lemon juice is the "exciter" for the baking soda.
Spoon the dough into the spring form and put in the preheated oven. Bake about 60 to 70 min. After 20 minutes, place a piece of aluminum foil on the mold, this will prevent the top layer from burning. After this time switch off the oven and let it rest for another 5 minutes. Remove from the oven and let rest for another 5 minutes. Then remove the cake from the mold and let it cool down on a rack.
Garnish the cake with the melted chocolate and sprinkle the chopped pistachio nuts over it.

Enjoy