GLUTENVRIJE APPEL-CRANBERRY GEBAKJES / GF APPEL-CRANBERRY PASTRY

for English version recipe, scroll down 

Als je eenmaal de smaak te pakken hebt van het glutenvrije bakken is er geen weg terug. Voor mij geldt tenminste.... ik ben niet meer te stoppen. Zonder variatie ben je nergens.... altijd het zelfde serveren of zelf eten is zoooooo saaaaiiiiii. Dus op naar het volgende recept. 
Vandaag maken we kleine appel-cranberry taartjes, met een harde bodem. Binnen het GV bakken zit daar nu net de truc, want glutenvrij harde baksels en koeken, breken snel. Deze gebakjes worden eerst voorgebakken en dan met vulling nog eens de oven in. Daardoor blijven ze lekker krokant.
Ik maakte kleinere gebakjes, maar je kunt natuurlijk altijd ook een grotere vorm van het deeg maken.
Er worden weer lekkere smaken toegevoegd zodat deze gebakjes een ware smaak explosie zijn.
Ik gebruikte ipv de gedroogde cranberry's, gesneden cranberry's  uit de vriezer. Ze mooi van vorm en de smaak vind ik persoonlijk veel lekkerder dan de gedroogde cranberry's.




Het deeg wordt na bereiding eerst 1 uur in de koelkast gezet. Nadat je daarna de deeg lapjes hebt gemaakt en in de vorm gedaan, gaan deze voor een half uur terug de koelkast in voordat ze de oven in gaan. Lijkt wat meer werk, maar dit proces loont zich uiteindelijk bij het bakken. Je kunt deze taartjes ook als nagerecht gebruiken, geserveerd met een bolletje ijs bijv. Of nog wat compote ernaast met slagroom ( vegan). Hoe dan ook ze zijn zo op want ze zijn overheerlijk.
Goed laten we beginnen...




Ingrediƫnten:voor 8 kleinere gebakjes.
Het deeg:

  • 60 gram zachte vegetarische margarine 
  • 70 gram amandelmeel
  • 30 boekweit meel
  • 25 gram kastanje meel
  • 1/3 th.lp xantaangom
  • evt rijstmeel om bij het kneden te gebruiken
  • snufje zout
  • 1/2 eet.lp ahorn siroop
  • 1 deel no-egg of 1 kipster ei
De vulling:
  • 2 appels in kleins stukjes gesneden
  • 40 gram gedroogde ongezwavelde rozijnen
  • 40 gram diepvries cranberry's
  • sap van 1 sinaasappel
  • 1 th.lp sinaasappelrasp van biologische sinaasappel
  • ceylon kaneel
  • citroensap
  • beetje boter
  • 1/2 eetlp ahorn siroop
Bereiding:

Begin met het maken van het deeg. Weeg alle droge ingrediĆ«nten af en doe daar de boter, ahornsiroop en het no-egg of ei bij. Met een lepel rustig alles roeren. Als je een homogene deeg krijgt kun je het  nog voorzichtig kneden met de handen. ( nooit te lang bij GV deeg)  evt wat rijstmeel toevoegen als het deeg nog wat uit elkaar valt. 
Maak een bol en leg in een kom afgedekt met huishoud folie en zet een uur in de koelkast. 

Maak nu de vulling, Voeg de rozijnen en de cranberry's samen in een kommetje, strooi daar over heen de sinaasappel rasp en de helft van het sinaasappelsap. Zet apart. 
Schil de appels en snij deze in kleine stukjes, strooi wat ceylon kaneel over de appels en meng.  Voeg dan 1/2   eetlp citroensap toe en roer om. Giet nu de rest van het sinaasappel sap over de appels, even roeren en zet weg. 

Haal het deeg uit de koelkast en strooi wat rijstmeel op een schoon aanrecht blad. Met een deegroller maak je een mooie lap van ongeveer 2 mm. Gebruik een ronde uitsteker van ongeveer 8 cm doorsnee, en steek rondjes uit het deeg. Leg elk rondje in een cupcake vorm en druk voorzichtig aan. Maak een kuiltje, dus deeg op bodem en randen. Als je klaar bent zet je de vorm nogmaals in de koelkast. 

Verwarm nu in een klein pannetje een beetje boter en voeg daar het fruit bij met vocht en al. Voeg een  kleine beetje ahorn siroop erbij en onder voorzichtig roeren het geheel verwarmen. Laat 5 minuten zachtjes garen. Giet het geheel af in een vergiet en laat goed uitlekken. 

Oven voorverwarmen op 180○ C. 
Haal na een half uur de vorm uit de koeling en prik met een vork gaatjes in de bodem. Zet de vorm in de voorverwarmde oven, 10 minuten. Haal vorm uit de oven en laat de oven aanstaan. Schep nu de vulling in de vormpjes en druk ligt aan. Zet terug in de oven en laat nog eens 5 minuten bakken. Zet de oven uit en laat de vorm nog eens  5 minuten in de oven staan. Haal de vorm uit de oven en laat 5 minuten rusten alvorens je de gebakjes uit de vorm haalt om ze verder te laten afkoelen op een rooster. 
Enjoy!

English version recipi:
Ingredients: for 8 smaller pastries.
The dough:
  • 60 grams of soft vegetarian margarine
  • 70 grams of almond flour
  • 30 buckwheat flour
  • 25 grams of chestnut flour
  • 1/3tea spoon xanthan gum
  • possibly rice flour to use when kneading
  • pinch of salt
  • 1/2 spoon maple syrup
  • 1 part no-egg or 1  egg

The filling:
  • 2 apples cut into small pieces
  • 40 grams of dried unsweetened raisins
  • 40 grams of frozen cranberries
  • juice of 1 orange
  • 1 tea spoon orange zest of organic orange
  • ceylon cinnamon
  • lemon juice
  • little butter
  • 1/2 spoon maple syrup

Preparation:

Start by making the dough. Weigh all the dry ingredients and add the butter, maple syrup and no egg or egg. Slowly stir everything with a spoon. If you get a homogeneous dough you can knead it gently with your hands. (never too long with GV dough) add some rice flour if the dough falls apart.
Make a ball and place in a bowl covered with household foil and put in the refrigerator for an hour.

Now make the filling, put the raisins and cranberries together in a bowl, sprinkle the orange grater and half of the orange juice over it. Set aside.
Peel the apples and cut into small pieces, sprinkle some ceylon cinnamon over the apples and mix. Then add 1/2 tbsp lemon juice and stir. Pour the rest of the orange juice over the apples, stir and put away.

Remove the dough from the refrigerator and sprinkle some rice flour on a clean countertop. With a rolling pin you make a  piece of about 2 mm. Use a round cookie cutter of about  3 inch diameter, and make circles from the dough. Place each round in a cupcake shape and press gently. Make a well, so dough on the bottom and edges. When you're done, put the mold in the fridge again for half an hour. 

Now heat a bit of butter in a small pan and add the fruit with moisture and all. Add a small amount of maple syrup and heat gentle stirring. Let it cook gently for 5 minutes. Pour the whole into a colander and let it drain well.

Preheat oven to 356 ○ F.
After half an hour, remove the mold from the cooling and poke holes in the bottom with a fork. Put the mold in the preheated oven, 10 minutes. Remove mold from the oven and leave the oven on. Now pour the filling into the molds and pressure it on. Put back in the oven and bake for another 5 minutes. Turn off the oven and leave the mold in the oven for another 5 minutes. Remove the mold from the oven and leave to rest for 5 minutes before removing the pastries from the mold to allow them to cool down further on a rack.
Enjoy!