POKÉ BOWL a la JEANY, GLUTENFREE

for English version recipe, scroll down


Een tijdje geleden at ik voor het eerst een Poké Bowl maaltijd en ik was meteen verkocht. Poké Bowl  is een traditioneel gerecht uit Hawaii, waar verse vis in blokjes en groente centraal staat. Het wordt ook wel eens Rainbow Bowl genoemd. Je kunt er werkelijk alle richtingen mee uit wat de invulling betreft. Zelf vind ik de Aziatische, de Japanse invulling,  het lekkerst. Dan krijg je een soort  sushi maar dan in een kom. 



En daar kun je natuurlijk alle variaties op maken wat jezelf het lekkerst vindt. Bij mij gaan er dan veel meer groentes in en ik werk met marinades. Niets leukers dan je eens uitsloven voor een gast (of meer). Natuurlijk kun je wat 'eiwitten' betreft, ook voor vlees (bijv. biefstuk) of kip kiezen. Maar ik eet geen vlees, dus ga ik voor de (vegan)  tofu, of voor garnalen (pesco-vegetariër).  
En je hoeft echt geen kookwonder te zijn om dit gerecht te kunnen maken. Zoals ik al schreef... geheel je eigen invulling maken. Alles mag en kan. 
Omdat ik voor de Japanse kant kies, maak ik sushi rijst als basis. De tofu of garnalen, worden gemarineerd. Er gaan rauwe en gewokte groenten in, ook gekruid natuurlijk. 
Genoeg verteld, lets start. 






Ingrediënten: voor 2 personen. 


  1. Voor de sushirijst :
  • 100 gram sushirijst
  • 2 eetlp rijstwijnazijn
  • beetje zout
  • 1 eetlp ahorn siroop
  • 250 ml kokend water. 
  1. Voor de marinade:
  • 1 eetlepel GV sojasaus
  • 1/2 eetlp, ahornsiroop of honig 
  • 1/2 eetlp olie
  • mespunt Jonnie de Boer vadouvan kruiden

  • 6 grote garnalen, of 50 gram tofu per persoon 
  1. De groenten: 

  • 1/2 bakje geblancheerde sojabonen
  • 1 eetlp wakame  zeewier
  • 1 halve rode punt paprika in dunne plakjes gesneden
  • 1/2 avocado, in reepjes gesneden
  • 1/2 mango, in reepjes gesneden
  • 2 rode radijsjes in plakjes gesneden
  • 2 stelen paksoi in kleine stukjes gesneden
  • 100 gram kleine broccoli roosjes 
  • 1/4 komkommer, verwijder de zaadlijsten, snij in dunne plakjes
  • 1/2  steel selderie in dunne schijfjes gesneden. 
  • 1 eetlp. surimi flakes 
  • 1 eetlp Furikake 
  • GV sojasaus
  • Ingelegde gember
Bereiding:


Maak eerst alles klaar voor de marinade van de garnalen of tofu. Meng de ingrediënten en  roer goed door elkaar. Voeg de tofu of garnalen toe en even goed mengen. Zet apart. 
Zet een pan met het water op. Spoel ondertussen de sushirijst goed af onder koud stromend water. Als het water kookt voeg je de afgespoelde rijst toe, kook opnieuw en laat dan 10 minuten sudderen. Laat het uitlekken in vergiet en zet de rijst apart. 
Snij de mango in reepjes en ze apart. 
Verwarm de overige ingrediënten voor de sushirijst, wijnazijn, zout en ahornsiroop. Niet laten koken, goed roeren totdat zout en suiker is opgelost. Zet vuur uit en zet apart. 
Snij alle groenten, houd komkommer apart, dit blijft rauw. Kook water en voeg dan  de broccoli toe , kook  2 minuten mee. Afgieten en onder koud stromend water afspoelen. 
Verwarm een pan zonder boter of olie, als de pan heet is voeg je de tofu of garnalen toe en laat even bakken, de tofu iets langer. Haal uit de pan en zet even apart. 
Voeg de overgebleven marinade in dezelfde pan en doe daar de paprika en de broccoli  in. Bak 2 minuten aan en voeg vervolgens de selderie en de paksoi toe. op het laatste voeg je de sojabonen toe en nog een minuutje al roerend verwarmen. 
Zet vuur uit en zet apart. 
Snij nu pas de avocado, (dit omdat hi snel bruin wordt, je kunt er een beetje citroensap op druppen om dit te voorkomen). 
Begin nu met de opbouw van de kom. Start met de rijst, daarna de groentes, Leg de mango en de avocado langs de rand Strooi hier de surimi vlokken over. Leg nu de tofu of garnalen erop. Giet nog een beetje sojasaus over het geheel. Leg in het midden een dot wakame. Strooi Furikake over het geheel. Serveer. 

Zet op de tafel nog wat sojasaus, gebruik naar eigen behoefte. En 1 schaaltje ingelegde gember. Dit kun je in en potje kopen, maar is ook zelf makkelijk te maken. Schil de gember, snij in hele dunne plakjes, ik gebruik een schaaf hiervoor. Kook wat rijstwijnazijn met scheutje ahornsiroop, laat afkoelen en giet over de gember. Zet een uur in de koelkast. 

Geniet en maak er een gezellige happening van, smakelijk!


English version recipi:

Ingredients: for 2 people.


For the sushi list:

  • 100 grams of sushi rice
  • 2 tbsp rice wine vinegar
  • little salt
  • 1 tsp maple syrup
  • 250 ml of boiling water.

For the marinade:


  • 1 tablespoon of GV soy sauce
  • 1/2 tbsp, maple syrup or honey
  • 1/2 tbsp oil
  • herbs, like garlic and kurkumma

6 large prawns, or 50 grams of tofu per person

The vegetables:


  • 1/2 tray of blanched soybeans
  • 1 tbsp wakame seaweed
  • 1 half red point pepper cut into thin slices
  • 1/2 avocado, cut into strips
  • 1/2 mango, cut into strips
  • 2 red radishes cut into slices
  • 2 steal pak choi cut into small pieces
  • 100 grams of small broccoli florets
  • 1/4 cucumber, remove the seed lists, cut into thin slices
  • 1/2 stalk celery cut into thin slices.
  • 1 tbsp. surimi flakes
  • 1 tbsp Furikake
  • GF soy sauce
  • Pickled ginger

Preparation:


First prepare everything for the marinade of the shrimp or tofu. Mix the ingredients and stir well together. Add the tofu or shrimp and mix well. Set aside.

Heat a pan with the water. Meanwhile, rinse the sushi rice well under cold running water. When the water is boiling, add the rinsed rice, boil again and simmer for 10 minutes. Drain in colander and set aside the rice.

Cut the mango into strips and separate them.

Heat the remaining ingredients for the sushi rice, wine vinegar, salt and maple syrup. Do not boil, stir well until salt and sugar is dissolved. Turn off fire and set aside.

Cut all vegetables, keep cucumber apart, this remains raw. Boil water and then add the broccoli, boil for 2 minutes. Drain and rinse under cold running water.

Heat a pan without butter or oil, when the pan is hot add the tofu or shrimp and let it bake, the tofu a little longer. Remove from the pan and set aside.

Add the remaining marinade in the same pan and add the peppers and broccoli. Bake for 2 minutes and then add the celery and the pak choi. at the last you add the soy beans and stir for another minute while stirring.

Turn off fire and set aside.

Now cut the avocado, (because it quickly turns brown, you can drip a little lemon juice to prevent this).

Start with the construction of the bowl. Start with the rice, then the vegetables, Put the mango and the avocado along the edge. Sprinkle the surimi flakes over. Now put the tofu or shrimp on it. Pour a little soy sauce over the whole. Put a dot wakame in the middle. Spread Furikake on the whole. Serve.

Put some soy sauce on the table, use it according to your needs. And 1 dish of pickled ginger. This can be bought in a jar, but is also easy to make yourself. Peel the ginger, cut into very thin slices, I use a slicer. Boil some rice wine vinegar with a dash of maple syrup, let it cool and pour over the ginger. Put an hour in the refrigerator.



Enjoy and make it a fun happening, enjoy!!