GLUTENVRIJ / GF VEGAN CHEESECAKE WITH RED FRUIT

for English version recipe, scroll down


Met cheesecake bedoel ik de American cheesecake,  die wordt gebakken in de oven. Deze cheesecake is niet te verwarren met kwarktaart. Die wordt raw gemaakt, vaak ook inclusief de bodem, de vulling bestaat uit kwark, fruit en gelatine. Het stijft op in de koeling. Ook erg lekker, maar ja...niet vegan,  lactose en meestal niet glutenvrij. Dus werd het weer eens tijd een 'oud' recept om te zetten in een glutenvrije variant. Jaren geleden maakte ik n.l al een vegan versie, maar nu dus ook  de glutenvrije versie. 






Deze keer koos ik voor een harde bodem en heb ik nog een extra topping gemaakt want er zit een feestje aan te komen.... er komt n.l. weer een jaarring bij, dus dan maar direct groots uitpakken, toch? Bij de  topping maakte ik gebruik van appel-pectine. Pectine is vegan en wordt gemaakt van celwanden van planten en vruchten. Het zorgt voor een gelei-vorm als het samen met het fruit verhit wordt. Normaal komt er ook nog veel suiker aan te pas, maar ik gebruik 2 eetl.p.  ahorn siroop. Indien dit te weinig is voor je eigen smaak, houd je de verhouding aan die op het pakje staat. Je kunt er ook uitstekend jam mee maken. Let wel op dat je biologische versie koopt. Ik gebruik deze ,  Hier is n.l  geen ammonia gebruikt bij de bereiding. 
De cheesecake is wat bewerkelijker, dus neem de tijd er voor. Je wordt beloond met een heerlijk smakelijke cake.  
Zo, genoeg gekletst... hier dus de Glutenvrije American Cheesecake. 
Kom maar op met die jaarringen.....Zij leve hoog....


Ingrediënten: taartvorm doorsnee 24 cm. 
Voor het deeg:

  • 160 gram rijstmeel
  • 45 gram zoete aardappelmeel, als je dit niet hebt kun je het ook vervangen door boekweitmeel
  • 22 gram tapiocameel
  • 1/3  theelp xantaangom
  • snufje zout
  • 55 gram vegan boter
  • 55 gram vegan kwark
  • 1 deel no-egg (mengen met bruiswater) of 1 ei  
Voor de vulling:

  • 400 gram Zijden-tufo
  • 200 gram gewone tufo
  • 1 eet. Lp ahorn siroop
  • 120 gram vegan kwark 
  • 40 gram bind middel z.a. arrowroot of maizena
  • 1 eet lp Citroen sap


  • 150 gram rode bosvruchten (diepvries)
  • 1 lp maizena
Topping: optioneel.
  • 300 gram diepvries rood bosvruchten. 
  • 2 eetlp ahornsiroop
  • 5 gram appelpectine
Bereiding: 
Begin met het deeg te maken voor de bodem, deze gaat nl een uur de koelkast in om te 'rusten'. Je kunt daarna n.l makkelijker het deeg uitrollen. 
Doe alle droge ingrediënten voor het deeg bij elkaar en roer even goed, doe nu de vegan boter in kleine stukjes erbij en kneed even door, voeg daarna de vegan kwark erbij en nogmaals rustig kneden. Voeg nu het no-egg deel/ of ei erbij. Nogmaals rustig kneden totdat je een bol krijgt. Het kan zijn dat je nog een beetje lauw water moet toevoegen om een mooie bol te krijgen. Leg de bol in een ingevette kom en bedek met huishoudfolie en zet 1 uur in de koelkast. Vet een taart springvorm van ongeveer 24 cm in. 
Haal de bol na deze tijd uit de koelkast en verwarm de oven op  180○ C. Leg een stuk bakpapier op het aanrecht en strooi er wat maizena op, begin nu rustig de bol uit te rollen. Als je de gewenste grootte hebt klap je het bakpapier onderste boven over in de vorm, waardoor het deeg precies goed in de vorm valt. Druk het deeg nu goed aan in de  randen en evt wat rest stukjes gebruiken om her en der wat op scheurtjes weg te werken. Leg nu in de vorm een stuk bakpapier en met daarop  bakknikkers . Zet de vorm nu 10 minuten in de voorverwarmde oven. 

Maak ondertussen de vulling. Weeg alle ingrediënten, behalve het fruit en de maizena,  af en doe samen in een mengbeker. Laat even mixen zodat alles goed vermengd is. 

Haal de vorm uit de oven, haal het bakpapier en de knikkers weg, en smeer de bodem nogmaals in met een half deel no-egg of een los geklopt ei. Zet opnieuw terug in de oven voor 5 minuten. 
Voeg nu de maizena bij de 150 gram fruit, meng voorzichtig zodat je geen meel meer ziet. 
Haal de vorm uit de oven en schep het fruit op de bodem. Giet nu het tofu mengsel over het fruit. Zet de oven terug op 160○ en zet de vorm in de oven. Laat dit 45 minuten bakken. 

Je kunt nu (optioneel) de topping maken. 
Doe 300 gram fruit in een pannetje en voeg de appel-pectine en de ahornsiroop toe. Als je niet van het bosvruchten zuurtje houdt, kun je uiteraard zelf meer zoet gebruiken. Lees dan wel even zorgvuldig de beschrijving van de pectine. Maar ik verzeker je, de hoeveelheid suiker die zij aangeven is echt veel te veel. 
Breng het fruitmengsel onder goed roeren aan de kook en laat 3 minuten zachtjes koken. Zet daarna uit en laat afkoelen. 

Haal na de baktijd de vorm uit de oven en laat nog 5 minuten rusten. Haal daarna voorzichtig uit de vorm en laat afkoelen op een rooster. Als het goed genoeg is afgekoeld kun je de topping aanbrengen. Laat nog even staan en evt nog wat berkensuiker erop strooien  of (vegan) slagroom erbij serveren. Echt genieten. 


English version recipi:

Ingredients: cake tin diameter 9,5 inch



For the dough:

  • 160 grams of rice flour
  • 45 grams of sweet potato flour, if you do not have it you can also replace it with buckwheat flour
  • 22 grams of tapioca flour
  • 1/3 tea xanthan gum
  • pinch of salt
  • 55 grams of vegan butter
  • 55 grams of vegan cottage cheese
  • 1 part no-egg (mixing with sparkling water) or 1 egg
For the filling:
  • 400 grams Silk-tufo
  • 200 grams of normal tufo
  • 1 tb sp. maple syrup
  • 120 grams of vegan cottage cheese
  • 40 grams of binding flower such as arrowroot or cornstarch
  • 1 tbl sp Lemon juice

  • 150 grams of red forest fruits (frozen)
  • 1 lp cornstarch
Topping: optional.

  • 300 grams of frozen red forest fruits.
  • 2 tsp maple syrup
  • 5 grams of apple pectin
Preparation:
Start by making the dough for the bottom, which will take also an hour to 'rest' in  the refrigerator. The dough rolls easily afterwards.
Put all the dry ingredients for the dough together and stir well, add the vegan butter in small pieces and knead for a moment, then add the vegan cottage cheese and knead again. Now add the no-egg part / or egg. Slowly knead again until you get a ball. You may have to add a little lukewarm water to get a nice ball. Place the ball in a greased bowl and cover with cling film and put in the fridge for 1 hour. Grease a cake spring form of about 9,5 inch.
Remove the ball from the refrigerator after this time and heat the oven at 356 ○ F. Put a piece of parchment paper on the counter and sprinkle some cornstarch on it, now start rolling out the ball. When you have the desired size, fold the parchment paper upside down into the mold. The dough fits no well in the form. Now press the dough  into the edges and use some leftover pieces to get rid of some cracks here and there. Now put a piece of parchment paper in the form and put baking nuggets on top of the paper. Put the mold in the preheated oven for 10 minutes.

Meanwhile, make the filling. Weigh all ingredients, except the fruit and cornstarch, and put together in a mixing bowl. Let mix for a moment so that everything is mixed well.

Remove the mold from the oven, remove the baking paper and the marbles, and smear the bottom with a half part no-egg or a loose beaten egg. Put back in the oven for 5 minutes.
Now add the cornstarch to the 150 grams of fruit, mix carefully so that you do not see any more flour.
Remove the mold from the oven and scoop the fruit on the bottom. Now pour the tofu mixture over the fruit. Return the oven to 320 ○F.  and put it into the oven. Let this bake for 45 minutes.

You can now (optional) make the topping.
Put 300 grams of fruit in a pan and add the apple pectin and the maple syrup. If you do not like the sour taste  of the forest fruit, you can of course use more sweet yourself. But  carefully read the description of the pectin. But I assure you, the amount of sugar they give is really too much.
Bring the fruit mixture to  boil while good stirring and simmer for 3 minutes. Then switch off and allow to cool.

After the baking time remove the mold from the oven and let it rest for another 5 minutes. Then carefully remove from the mold and let cool on a grid. If it cools well enough you can apply the topping. Let stand for a while and if necessary sprinkle some birch sugar on it or serve (vegan) whipped cream. Enjoy.