GLUTENVRIJE KOEKJES MET MORINGA/ TRICOLORE GF COOKIES WITH MORINGA POWDER

for English version recipe, scroll down

Oké, eerst even een korte inleiding  voordat ik naar het recept van deze lekkere koekjes ga. 

Na het lezen van een boek waarin een verhaal over de Indiase Levensboom,  de  Moringa, verteld werd, raakte ik geïntrigeerd en wilde meer weten over deze boom.
De Moringa boom, in het Engels the Miracle tree, is een wonderboom.  Vrijwel alle delen van deze tropische boom zijn eetbaar en zitten vol met goede vitamines. Daarnaast las ik dat de bomen ook geneeskrachtige waardes hebben. Nadat ik genoeg informatie had vergaard wilde ik het zelf ook proberen.  Er wordt o.a. thee van gemaakt en bij het woord thee ben ik als echte theeleut natuurlijk om. Dus heb ik  thee en bladpoeder besteld bij Moringa's Finest. De thee en zijn goede eigenschappen, stolen direct mijn hart en iedere avond drink ik 2 glazen Moringa thee. Het bladpoeder kun je o.a. vermengen onder je smoothie of onder een sladressing, of gewoon vermengen  door het eten. Over het algemeen ben ik nogal sceptisch wat 'superfood' aangaat, maar ik wilde het zelf ondervinden of de Moringa zijn titel, Miracle tree, waardig was. Ik kan natuurlijk alleen voor mezelf spreken, maar ik merk wel zeker een positief verschil van voor het gebruik van deze producten en nu. 
Ik ben om!! En omdat te vieren, heb ik met het Moringa poeder, tricolore koekjes gebakken. Hoe fijn kan het zijn, wanneer  je iets lekkers maakt wat ook nog eens goed voor je lijf is.
Als jullie ook nieuwsgierig zijn geworden naar de Moringa producten,  Jouke van den Berg, de eigenaar van Moringa's Finest, geeft een goede en duidelijke uitleg. 

Waarom Tricolore? In deze koekjes worden drie smaken en kleuren  deeg verwerkt. 




Elk deeg wordt  apart verwerkt. Na koelen in de koelkast wordt elke kleur deeg apart uitgerold en daarna op elkaar gelegd en tot een rol gevormd. Deze wordt dan in 12 stukken gesneden. En zo krijg je een marmereffect van de 3 kleuren. 



Ingrediëntenvoor 12 koekjes
  • 75 gram havermeel ( door 3 verdelen, dus 1/3 deel per kleur deeg) 
  • 75 gram amandelmeel ( door 3 verdelen, dus 1/3 deel per kleur deeg) 
  • 30 gram pindameel ( door 3 verdelen, dus 1/3 deel per kleur deeg) 
  • 1 th. lp GV bakpoeder ( door 3 verdelen, dus 1/3 deel per kleur deeg) 
  • 1 th. lp GV koekkruiden zonder suiker, bijv deze
  • 1 th.lp rasp van biologische sinaasappel 
  • 1 th.lp chai kruiden, gemalen. 
  • 2 dessert lepels raw cacao 
  • 1 dessert lepel Moringa poeder
  • 2 eetlp ahornsiroop ( door 3 verdelen, dus 1/3 deel per kleur deeg) 
  • 1½  deel no-egg (met bruiswater aanlengen) of 1½  ei of andere ei-vervanger( door 3 verdelen, dus 1/3 deel per kleur deeg) 
  • 3 eet.lp gesmolten kokosolie of vegan boter ( door 3 verdelen, dus 1/3 deel per kleur deeg) 
  • cacaonibs
  • gehakte  hazelnoten 

Bereiding:

Neem 3 kommen , doe in iedere kom 1/3 deel van de melen, dus  haver, amandel en pindameel. Voeg in iedere kom een mespunt GV bakpoeder. 
Doe nu een 1 kom, de raw cacao en de biologische sinaasappel rasp. 
Voeg bij i de andere kom, de koekkruiden
Voeg bij de laatste kom het Moringa poeder en voeg ook de gemalen chai-kruiden toe. 
Je kunt deze kruiden kopen of zelf maken. Ik maak ze zelf en maal het fijn in een koffiemolentje.
Doe nu in iedere kom 1 eetlepel gesmolten kokosolie of veganboter. Voeg hier 1/3 van de ahornsiroop hoeveelheid toe en 1/3 deel van het geklopte no-egg/ of ei. 
Meng ieder deel goed met een lepel en kneed dan nog even door met schone handen. Vorm een bol en leg de drie bollen, afgedekt met plastiek huishoudfolie een uur in de koelkast. 
Na deze tijd verwarm je de oven voor op 180○ C. 
Haal het deeg uit de koeling. Leg op een schoon aanrecht plastiek huishoudfolie, leg daar een bol op en druk een beetje plat. Leg hierop weer een laag folie en rol het 1ste deel deeg goed uit totdat het bijna plat is. De reden waarom je dit tussen 2 lagen folie doet is omdat het deeg dan niet breekt of plakt. 
Leg deze plak apart en herhaal met de andere twee kleuren. Leg een nieuwe stuk folie op de aanrecht, Pak een kleur deeg en leg op de folie,  leg daar de volgende kleur op en dan de derde. Pak nu het uiteinde van de folie en rol de drie plakken op door de folie erover heen te trekken. Zo krijg je een rol. Druk voorzichtig nog aan en snij dan in 12 gelijke stukken. 
Ik gebruik een ondiepe koekjesvorm, zo krijg ik 12 mooi gelijke koekjes.  Leg nu ieder stuk deeg in de vorm en duw het mooi in  de vorm aan. 
Als je geen deegvorm hebt, leg je de stukken  op een met bakpapier beklede bakplaat , duw ze rond, plat. 
Bestrijk de bovenkant van de koekjes nog met wat overgebleven no-egg/ ei, en strooi er wat cacaonibs en gehakte hazelnoten over.  
Zet het deeg in de voorverwarmde oven en laat 15 min. bakken. 
Haal uit de oven en laat nog 5 min rusten alvorens ze uit de vorm te halen. Leg ze dan op een rooster om af te koelen. 
Uiteraard erg lekker bij een kopje thee :) 


English version recipi: 

Ingredients: for 12 cookies.
  • 75 grams oatmeal,    dividing by 3, so 1/3 part per color of dough
  • 75 grams of almond flour,     dividing by 3, so 1/3 part per color of dough
  • 30 grams of peanut flour,  dividing  by 3, so 1/3 part per color of dough
  • 1 teaspoon GF baking powder,   dividing by 3, so 1/3 part per color of dough
  • 2 teaspoon raw cacao
  • 2 teaspoon Moringa powder 
  • 1 teaspoon cookie spices without sugar, 
  • 1 teaspoon grater of organic orange
  • 1 teaspoon chai herbs grinded
  • 2 table spoons maple syrup,    dividing by 3, so 1/3 part per color of dough
  • 1½ part no-egg (with effervescent water) or 1½ egg or other egg replacement. by 3, so 1/3 part per color of dough
  • 3 table spoons melted coconut oil or vegan butter,   dividing by 3, so 1/3 part per color of dough
  • 1teaspoon cacao nibs
  • 1 teaspoon chooped hazelnuts

Preparation:



Take 3 bowls, put 1/3 of the flour in each bowl, so oats, almond and peanut flour. Add a pinch of GF baking powder in each bowl.

Now put at  1 bowl, the raw cacao and the organic orange grater.

Add to the other bowl, the cookie spices

Add the Moringa powder to the last bowl and also add the ground chai spices.
You can buy these herbs or make them yourself. I make them myself and grind them in a coffee grinder.
Now put 1 tablespoon of melted coconut oil or vegan butter in each bowl. Add  1/3 of the maple syrup and  1/3 part of the beaten no-egg / or egg.
Mix each part well with a spoon and then knead with clean hands. Make a ball  and place the three balls, covered with plastic cling film, in the fridge for one hour.
After this time, pre-heat the oven to 356 ○ F
Remove the dough from cooling. Lay on a clean countertop plastic household foil, put a ball on it and press a little flat. Place another layer of foil on this and roll out the first part of the dough well until it is almost flat. The reason why you do this between 2 layers of foil is because the dough will not break or stick.
Set this slice aside and repeat with the other two colors. Place a new piece of foil on the counter, Grab a color dough and put on the foil, put the next color on it and then the third one. Now grab the end of the foil and roll up the three slices by pulling the foil over it. That's how you get a role. Press gently and then cut into 12 equal pieces.
I use a shallow cookie mold, so I get 12 pretty similar cookies. Now place each piece of dough in the mold and push it nicely into the mold.
If you do not have a dough shape, place the pieces on a baking sheet covered with baking paper, push them around and flat.
Brush the top of the cookies with some remaining no-egg / egg, and sprinkle with some cocoa nibs and chopped hazelnuts.
Place the dough in the preheated oven and bake for 15 minutes.
Remove from the oven and let rest for another 5 minutes before removing them from the mold.Let cool down. 
Of course they taste  very nice with a cup of tea :)