YAMMIE GLUTENFREE COOKIE

for English version recipe, scroll down


Heerlijk en gezellig een terras bezoekje met een kopje thee in de hand, genieten van het mooi's om me heen. Wij wonen in Limburg dus.... op ieder terras is er wel vlaai te krijgen.... en natuurlijk niet voor mij. Heel af en toe vind ik een terras waar ze wel glutenvrij en zelfs vegan gebak serveren. 
Ik ben het echter gewend en vind het ook niet erg wanneer  mijn man wel een lekker
stuk vlaai neemt. Totdat iemand ooit tegen mij zei, "waarom neem je niet zelf een koekje mee?" Nooit aan gedacht,  maar wel  een goed idee.  Dus blikjes gekocht die makkelijk in de handtas mee kunnen en natuurlijk moet er ook getest worden... COOKY TIME!

Deze keer een koekje waarbij ik vers fruit gebruik maar ook weer andere smaakmakers toevoeg, zoals gekonfijte sinaasappelschillen en noten. 
Dit koekje bewaar je gemakkelijk twee weken in een blikken koektrommel..... als ze dan tenminste niet al lang op zijn.😄 Maar je kunt ze uiteraard ook gewoon lekker thuis op peuzelen tijdens teabreak. 


Ingrediëntenvoor 12 koekjes
  • 75 gram boekweitmeel
  • 75 gram amandelmeel
  • 30 gram pindameel
  • 1 th. lp GV bakpoeder
  • 2 th. lp koekkruiden zonder suiker, bijv deze
  • 2 th.lp rasp van biologische sinaasappel 
  • 1eetlp cacaonibs of gehakte chocola puur
  • 2 eetlp gehakte noten, bijv. walnoten of hazelnoten.
  • 2 eetlp ahornsiroop
  • 1 deel no-egg (met bruiswater aanlengen) of 1 ei of andere ei-vervanger
  • 3 eet.lp gesmolten kokosolie of vegan boter
  • 40 gram diepvries cranberry's
  • 4 kleinere verse abrikozen in kleine stukjes snijden
  • sap van 1/2  sinaasappel plus het vruchtvlees
  • 2 th.lp vanille extract
  • 1 eetlp. gehakte oplegsnippers van  sinaasappel  
  • gehakte geroosterde hazelnoten.
Bereiding:
Snij de abrikozen in kleine stukjes en doe in een kommetje, voeg hierbij de diepvries cranberry stukjes. Pers een halve sinaasappel uit en giet samen met  het vruchtvlees over de abrikozen heen, goed mengen en zet 10 min weg. 
Verwarm de oven voor op 180○ C. 
Weeg en meng de melen en koekkruiden. 
Smelt de kokos / boter. Laat even koelen. 
Doe het no-egg / ei in een kom, voeg daar de ahornsiroop en het vanille extract en de sinaasappel rasp bij en meng goed. 
Doe dit nu bij het droge gedeelte en voeg er de gesmolten olie/boter bij. voeg de cacao nibs, noten en de gehakte oplegsnippers toe, meng goed. 
Voeg als laatste het fruit met sap toe en nog even mengen. 
Maak nu 12 gelijke delen van het deeg, door balletjes te vormen. 
Ik gebruik een ondiepe koekjesvorm, zo krijg ik 12 mooi gelijke koekjes. Vet de vorm in.  Leg nu het deegballetje erop en duw het in de vorm plat. Je kunt evt met een deegstempel een text in het deeg drukken. 
Als je geen deegvorm hebt, leg je de balletje op een met bakpapier beklede bakplaat.
Duw ze plat en strooi er wat gehakte hazelnoten over heen. Duw deze een beetje in het deeg.  
Zet het deeg in de voorverwarmde oven en laat 15 min. bakken. 
Haal uit de oven en laat nog 5 min rusten alvorens ze uit de vorm te halen. goed laten afkoelen voordat je ze in een koektrommel opbergt. 

Enjoy

English version recipi: 

Ingredients: for 12 cookies.
  • 75 grams bakwheat flour
  • 75 grams of almond flour
  • 30 grams of peanut flour
  • 1 teaspoon GF baking powder
  • 2 teaspoons cookie spices without sugar, 
  • 2 th.lp grater of organic orange
  • 1tsp cacao nibs or dark chocolate
  • 2 tbsp chopped nuts
  • 2 tbsp maple syrup
  • 1 part no-egg (with effervescent water) or 1 egg or other egg replacement.
  • 3 tbsp melted coconut oil or vegan butter
  • 4 small fresh apricots
  • 40 grams frozen chopped cranberry's 
  •  juice of half an orange and flesh
  • 2 taespoon vanilla extract
  • 1 table sp. candied orange peel, in small pieces
  • roasted chopped hazelnuts
Preparation:
Cut the apricots into small pieces, add the frozen cranberry's, pour  orange juice and orange flesh and leave for 10 minutes.
Preheat the oven to 356 ○ F
Weigh and mix the dry ingredients and the cookie herbs. Put the chopped nuts and the chocolate en mix. Add the orange grater and the chopped orange peel. mix. 
Melt the coconut / butter. Allow to cool.
Put the no egg / egg in a bowl, add the maple syrup and the vanilla extract and mix well.
Now add it to  the dry part and add the melted oil / butter. Mix well.
Finally add the fruit with juice and mix.
Now make 12 equal parts of the dough, by forming balls.
I use a shallow biscuit shape, so I get 12 nice equal cookies. Grease the shape,  put the dough ball on it and push it flat in the form. You can use a dough stamp.
If you do not have a dough mold, place the ball on a griddle covered with parchment paper, sprinkle with the roasted chopped hazelnuts and press them a little into the dough.
Put the dough in the preheated oven and let it cook for 15 minutes.
Remove from the oven and let it rest for 5 minutes before removing it from the mold.
Allow the cookies to  complete chilling before storing the cookies in a cookie jar.


Enjoy