REVIEUW: Gluten-Free Artisan Bread in Five Minutes a Day

English translation, scroll down

Via Carin van Pur Nutrish, werd ik op de hoogte gebracht van het boek Gluten-Free Artisan Bread in Five Minutes a Day Omdat ik vroeger veel artisian brood gebakken heb, werd ik erg nieuwsgierig om de glutenvrije variant uit te proberen, dus kocht ik het als een e-boek en ging aan de slag. 

Het boek is engelstalig en sinds kort ook in Duits uitgebracht, helaas nog geen NL variant. Maar wie weet komt dat nog. Dus je moet wel de Engelse taal een beetje beheersen
Gelukkig geeft de auteur niet alleen de ingrediĆ«nten aan in cups maar ook in gram, waardoor het allemaal een stuk makkelijker wordt. Hij begint met het geven van twee basis meelmengsels. Van daaruit ga je aan de slag met nog verse of minder lang houdbare ingrediĆ«nten. Hij maakt een basis deeg wat 5 ( toevoeging van ei) of 10 dagen houdbaar is in de koelkast. De 5 minuten zitten dan ook in het feit dat je iedere dag een homp van het deeg afhaalt en direct in een voorverwarmde oven, op een pizzasteen, legt. Verder wordt het brood met stoom ( water toevoegen op bakplaat onder het brood) gebakken. Je krijgt een heerlijke korst , zoals het hoort bij artisan brood. 



Het voordeel van het deeg in de koelkast bewaren is dat je zonder veel moeite, iedere dag of wanneer je wil, vers glutenvrij brood hebt. 
En gaande weg leert de auteur je allerlei heerlijke andere recepten maken, van broodjes tot baguettes, krentenbrood en veel meer. 60 Overheerlijke recepten. Het voordeel van het e-book is dat je ook direct naar de instructie video's kan door gaan. Ik mag dus wel zeggen dat ik fan ben. Het brood is overheerlijk, lunch is echt genieten. 



 Het brood is goed houdbaar in een broodzak, welke je natuurlijk zelf maakt. Hydrofiel luiers kopen en daar een broodzak van maken.  Je kunt het brood zo in de broodtrommel bewaren. 

Op de website van de auteurs, vind je ook recepten en veel tips. 

English translation:

Trough  Carin from Pur Nutrish, I was informed about the book Gluten-Free Artisan Bread in Five Minutes a Day. Because I used to bake a lot of artisian bread, I became very curious to try the gluten-free version, so I bought it as an e-book and went to work.
The book is in English and has recently been published in German, unfortunately no dutch version yet. But who knows, perhaps in the future?  So you have to master the English language a bit. I bought it as an e-book.
Fortunately, the authors not only gives the ingredients in cups but also in grams, making it all a lot easier. It starts by giving two basic flour mixtures. From there you start working with ingredients that are fresh, or have a longer experiation life. He makes a basic dough that can be kept for 5 or 10 days in the fridge. The 5 minutes are therefore in the fact that you remove a lump of dough every day and immediately place it in a preheated oven on a pizza stone. Furthermore, the bread is baked with steam (add water on a baking tray under the bread). You get a delicious crust, as it should be with artisan bread.
The advantage of storing the dough in the refrigerator is that you have fresh gluten-free bread without much effort, every day or whenever you want.
And along the way the authors teaches you how to make all kinds of delicious other recipes, from sandwiches to baguettes, currant bread and much more. 60 delicious recipes. The advantage of the e-book is that you can also go directly to the instructional videos. So I can say that I am a fan. The bread is delicious, lunch is really enjoying.
The bread has a good expiration date in a bread bag, which you naturally make yourself. Buy hydrophilic diapers and turn them into a bag of bread. You can easily store the bread in the bread bin.
On the website of the authors, you will also find recipes and many tips.