GLUTENVRIJE CAKE MET MANGO EN GEMBER

for English version recipe, scroll down





Kijken jullie ook zo graag naar "
The Great British Bake Off"?  Ik wel in elk geval en hoewel er vrijwel nooit een  glutenvrije opdracht tussen zit, word ik toch altijd door deze serie geïnspireerd. In een van de laatste afleveringen moesten de kandidaten een herfstcake met gember maken. De bedoeling was hierbij om  stemgember te gebruiken. Natuurlijk is dit een ingrediënt wat bol staat van de suiker maar je kunt het ook zelf maken en dan minder  suiker toevoegen. Maar aangezien ik een potje ooit had gekregen, gebruikte ik deze kant en klare variant.  
De cake in de opdracht moest "moist" zijn, vochtig dus, dat werd nog een uitdaging hoe ik dat klaar zou krijgen zonder dat het een plakzooi zou worden. Maar na drie test baksels had ik een heerlijk recept, wat ik graag met jullie deel. 


Gember heeft een specifieke scherpere smaak en zelfs door de zoete stemgember komt die smaak duidelijk naar voren in deze cake. Als je daar niet van houdt verminder je gewoon de hoeveelheid of laat het weg. Maar eerlijk is eerlijk, deze smaak maakt de herfstcake juist tot een lekkere traktatie.




Laten we snel beginnen. 

Ingrediënten:

  • 3 deel no-egg of drie kipster eieren
  • bruiswater, gebruik je bij het no-egg
  • 1 theelp vanille extract
  • 2 eetlp ahorn siroop
  • 100 gram amandelmeel
  • 25 gram maismeel
  • 25 gram pindameel of tijgernotenmeel ( of ander meel naar eigen keuze)
  • 25 gram tapioca-meel
  • 4 gram GV bakpoeder
  • 4 gram natron bakpoeder
  • mespuntje xanthaangom
  • 1 scheut appelazijn
  • 1 eetlp koekkruiden
  • 1 dessert lp carobepoeder
  • 80 gram gesmolten plantaardige boter
  • 80 gram plantaardige kwark, ik gebruik Alpro go on,
  • ½  tot 1 eetlp stemgember
  • 2 eetlp cacaonibs
  • 3 ongezwavelde gedroogde abrikozen
  • 1 mango
  • 40 gram pecannoten 
voor de topping: 
  • restant mango, 
  • lepel water, 
  • scheutje ahornsiroop
  • 1 theelp gemalen chiazaad

Bereiding:
Verwarm oven voor op 160 °C. Kies een bakvorm naar keuze en vet in met boter, ik koos voor een hart vorm, doorsnee ± 24 cm. 
Smelt de boter en laat afkoelen. 
Klop het no-egg met bruiswater / de eieren. Voeg de ahorn siroop en vanille extract toe en laat 10 minuten kloppen. Voeg de stemgember toe. 
Snij in de tussentijd de abrikozen klein, zet apart. Schil de mango, houdt ⅓ deel apart, dit deel van de mango pureer je met een staafmixer en voegt bij het ei-deel. Snij de rest van de mango in schijfjes. Beleg de ingevette bakvorm met de schijfjes, er mag geen gaatje overblijven dus lekker puzzelen. De schijfjes wat je over hebt, houd je even apart. 
Voeg de kwark aan het ei-deel toe. 
Weeg alle droge ingrediënten af en meng in een kom. Roer hier ook de cacao nibs, de gedroogde abrikozen en de in stukjes gehakte pecannoten onder. 
Roer nu de droge ingrediënten onder het eideel, als laatste voeg je een scheutje appelazijn toe. Schep het deeg boven op de schijfjes mango, beetje glad strijken en zet in de voorverwarmde oven. laat dit ± 45 minuten staan. 
Ondertussen, snij je het restant van de mango schijfjes klein en verwarm dit  in een steelpannetje met een scheutje water, voeg daar ahorn siroop en de gemalen chiazaad bij. Even laten opkoken, van het vuur nemen en afkoelen laten.
Haal de cake uit de oven, omdat het een omgekeerde cake is,  zorg je ervoor dat de mango bovenop ligt.  Laat 10 minuten afkoelen en smeer dan het mango chiazaad mengsel op de cake. Verder afkoelen laten en daarna...... Lekker genieten!