GLUTENVRIJE HERFSTCAKE / GLUTENFREE AUTUMN CAKE

for English version recipe, scroll down


Vandaag heb ik een heerlijke wandeling door een bosje gemaakt, op weg naar een boerderij waar ik van de boer appels mocht plukken. Wat overigens meer oprapen werd, maar dat mocht de pret niet drukken. Onderweg terug naar huis heb ik ook nog naar  natuurlijke herfst decoratie gezocht. Met mijn mand gevuld met allerlei mooi's had ik soms aardig wat bekijks. Sommige wandelaars werden ook aangestoken en begonnen mee te zoeken. Leuk toch, zo'n buitenuitje. 
deze kleine vriend liftte mee naar huis... wilde ook cake ....

Ook  in mijn huis is de herfst decoratie terug te vinden! Eerlijk gezegd, mijn favoriete seizoen samen met de lente. Dus ik geniet volop. Het deert me niet of het hard waait of regent, lekker kneuterig op de bank met een kop heerlijke thee, een goed boek en.... cake natuurlijk. 



Het valt jullie waarschijnlijk op dat ik wel erg van de cakes ben en dat klopt ook, dus hier komt er weer eentje. ­čśüAan cake kun je zoveel smaak toebrengen, veel ingredi├źnten gebruiken en vooral ook heel veel met vers fruit werken. En aangezien ik een mand vol appels heb, ga ik voor een appelcake. Maar dit recept kan ook goed met elk ander soort fruit, peren bijvoorbeeld. 


Laatst kreeg ik  een vraag over de hoeveelheid van de verschillende ingredi├źnten die ik gebruik. Dat klopt inderdaad. Maar als je goed glutenvrij gebak maakt haal je met  een soort meel gebruiken vaak niet het juiste resultaat. Het is  de combinatie vd melen die zorgt voor een goede structuur en smaak. 
Alle melen die ik gebruik kun je o.a krijgen bij bijv. Holland Barrat en meestal haal ik deze meelsoorten als ze weer super aanbiedingen hebben, dat scheelt enorm in prijs. En mocht je een bepaald soort meel niet kunnen vinden, verhoog je de hoeveelheid die nodig is, bij dat van een ander soort meel wat je wel hebt. 
Goed laten we beginnen.... 
Herfst appelcake van zelf geplukte...lees: geraapte, appels!!

Ingredi├źnten:
  • 3 deel no-egg of 3 kipster eieren (bruiswater gebruiken bij bereiding no-egg)
  • 1 theelepel vanille extract
  • 1 rijpe banaan
  • 2 eetlepels ahorn siroop
  • 2 eetlepels koolzaadolie of kokosolie
  • 150 gram plantaardige kwark
  • 100 gram amandel meel 
  • 75 gram boekweitmeel
  • 75 gram maismeel
  • 4 gram bakpoeder
  • 4 gram baksoda
  • mespuntje xanthaangom
  • 1 flinke dessert lp appelkruiden
  • Cheyenne kaneel
  • 1 lepel citroensap
  • 100 gram geraspte appel
  • pecannoten ter decoratie 
  • 1 lp mandarijnen sap
  • 25 gram gedroogde ongezwavelde krenten
  • ½ appel in kleine stukjes gesneden
Bereiding:

Oven voorverwarmen op 175 graden. Bakvorm naar keuze, ik gebruikte een tulband vorm vorm van  25 cm. 

Rasp een geschilde appel.  Voeg een flinke scheut citroensap en de kaneel er door. Zet apart. 
Pers een mandarijnen en roer een lepel sap door de gedroogde krenten, zet apart. 
Snij een geschilde appel in stukjes, vermeng met en scheut citroensap en kaneelpoeder. Zet apart. 
Meng in een andere kom de droge ingredi├źnten samen.
Klop het  no-egg of echte eieren. 
TIP: Ei zorgt voor luchtigheid in gebak, om dit met no-egg ook te krijgen adviseer ik je de hoeveelheid water die op de gebruiksaanwijzing staat, te vervangen door bruiswater. Het bruiswater zorgt voor een gelijksoortige luchtigheid. Voor verhoudingen van andere ei vervangers zie "Tips . 
Voeg de ahornsiroop, vanille extract en de rijpe geprakte banaan toe . Laat ongeveer 10 minuten mixen. Voeg nu de geraspte appel, de olie en de plantaardige kwark toe en roer goed door elkaar.
Voeg nu de droge ingredi├źnten toe, als laatste stukjes appel en  de geweekte krenten, inclusief het sap. 
Lepel nu het deeg  in een ingevette bakvorm.  Leg als laatste pecanoten erop. 
Zet de vorm in de voorverwarmde oven en laat ongeveer 35 min. bakken.

Als de baktijd om is controleer je of het deeg droog is door met een sat├ęprikker in de cake te steken. Zet de oven uit en laat nu nog 5 min. in de oven rusten.  Haal de vorm uit de oven en laat nog 5 min. rusten voordat je de cake op een rooster kunt storten. Laat  goed afkoelen. 
Enjoy!

Ingredients:
  • 3 part  no-egg or 3  eggs (use sparkling water when preparing no-egg)
  • 1 teaspoon vanilla extract
  • 1 ripe banana
  • 2 tablespoons maple syrup
  • 2 tablespoons rapeseed oil or coconut oil
  • 2/3 cup vegetable cottage cheese
  • ¾ cup of almond flour
  • ½ cup of buckwheat flour
  • ½ cup of corn flour
  • ½ tblsp of baking powder
  • ½ tblsp of baking soda
  • pinch of xanthan gum
  • 1 tblsp apple spices
  • Cheyenne cinnamon
  • 1 tblsp of lemon juice
  •  cup of grated apple
  • ¼ cup pecanuts
  • 1 tblsp mandarin juice
  • ¼ cup of dried unsulphurized currants
  • ½ apple cut into pieces
Preparation:

Preheat the oven to  375  ℉,  Baking tin of your choice, I used a turban shape shape of 10 inch

Grate a peeled apple. Add a generous dash of lemon juice and cinnamon. Set aside.
Squeeze a tangerines and stir a spoonful of juice through the dried currants, set aside.
Cut a peeled apple in pieces, mix with a dash of lemon juice and cinnamon. Set aside.
In another bowl, mix the dry ingredients together.
Beat the no-egg or real eggs.
TIP: Egg ensures airiness in pastries, in order to get this with no-egg, I recommend replacing the amount of water on the instructions with sparkling water. The sparkling water ensures a similar airiness. For ratios of other egg replacements see "Tips".
Add the maple syrup, vanilla extract and the ripe mashed banana. Allow to mix for approximately 10 minutes. Now add the grated apple, the oil and the vegetable cottage cheese and mix well.
Now add the dry ingredients, then the apple pieces and  the soaked currants, including the juice.
Now spoon the dough into a greased baking tin. Finally place the peacan nuts on it.
Place the mold in the preheated oven and bake for about 35 minutes.

When the baking time is up, check whether the dough is dry by sticking it in the cake with a skewer. Turn off the oven and let it rest for another 5 minutes. Remove the form from the oven and let it rest for another 5 minutes before you can put the cake on a rack. Let cool well.

Enjoy!