ROBUUSTE GLUTENVRIJE WINTERCAKE MET EEN TWIST / GLUTEN FREE WINTER CAKE WITH A TWIST

English version recipe, scroll down






Op mijn lijstje stond deze robuuste wintercake. Weer een recept uit het oude koekboek van mijn moeder.  Uiteraard, toen niet gluten - suiker en lactose vrij. Nu dus wel. Ik vind het altijd spannend wanneer ik een recept aanpas en/of  verander. Lukt het en vooral belangrijk... is het lekker? Nou, die missie is weer geslaagd en de 'twist' zit in de aardbeien. Niet bepaald een winter fruit maar tegenwoordig krijg je nog (kas) aardbeien uit eigen land. Ik vind het prima, ik ben gek op aardbeien. 

Deze cake is echt een favoriet van mij en voor alle gelegenheden te gebruiken. Koud, of als hij nog lauw warm is. Lekker bij de thee (koffie drink ik niet maar kan natuurlijk ook ), een flinke lepel (lactose vrije) slagroom erbij, of marmelade of  (lactose vrij) ijs. Het kan allemaal. Gewoon als gebak, of als toetje maar ook als ontbijt is het  geschikt, er zit nl cruesli en veel fruit in. 

Mijn snoep momentje is met dikke sokken aan op de bank,  een lekker kopje thee erbij..... en dan is  het pauze....twee stukken lang. 



Ingrediënten:

  • 1 appel, geraspt 
  • 1 peer, in kleine stukjes
  • 6 aardbeien, door de helft 
  • 2 deel no egg of 2 kipster eieren
  • bruiswater
  • 80 ml amandel melk
  • 50 gram cruesli/ muesli/ granola.  Ik maak mijn granola  zelf vanuit een boek van Marjolein Dubbers,          Het energieke vrouwen voeding kompas  
  • 1 th.lp vanille aroma
  • 100 gram rijstmeel
  • 50 gram amandel meel
  • 30 gram kastanje meel 
  • 1 e.lp ahorn siroop
  • 1 th.lp biologische sinaasappel rasp 
  • 1 th.lp glutenvrij bakpoeder
  • 1 th.lp natron, baksoda
  • scheutje appelazijn 
  •  1/3 th. lp xanthaangom 
  • 1 dessertlepel koekkruiden
  • 1 e.lp maizena
  • 60 zachte plantaardige boter of gesmolten kokosolie, 
  • 50 gram gehakte walnoten
  • gehakte amandelen
  • evt. marmelade, zelf gemaakt of gekocht* 

*. Ik gebruikte deze keer de Frambozen rode bes confituur van "de auw stoof". Vrij van geur-, kleur- of bewaarmiddelen. De confituren kenmerken zich door een hoog aandeel van fruit en een laag aandeel toegevoegde suikers. Ze bevatten geen bindmiddelen dus glutenvrij. 

Bereiding:
Oven voorverwarmen op 180 . Ik gebruikte een springvorm van ± 20 cm. Bedek de bodem met bakpapier en vet de randen in. 

Schil peer en snij in kleine stukjes, schil de appel en raspen. 
Klop 2 deel no egg met het bruiswater of klop de twee eieren luchtig. Doe de hoeveelheid  cruesli/muesli in een kom, voeg daar de melk, no-egg/ ei , ahornsiroop, en vanille aroma bij en meng goed. Dek af met folie en zet 10 minuten apart. 
Doe de droge ingrediënten , behalve de maizena, en de noten in een kom, voeg daar de boter/kokosolie bij en roer onder elkaar tot een kruimelige meel massa overblijft. Na 10 minuten voeg je de maizena bij  het fruit mengsel. Even mengen en dit deel bij de overige melen voegen. Roeren totdat al het meel vochtig is. Als laatste een scheutje appel azijn toevoegen en nog 1 x omroeren. Voeg nu alles in de bakvorm, glad strijken en de gehalveerde aardbeien in het rond erin drukken. Mag bijna helemaal erin gedrukt worden. Strooi in het midden nog de gehakte amandel stukjes en zet in oven. Laat ongeveer 45 tot 50 minuten in oven staan. Testen met satéprikker of de cake droog is en uit de oven halen. Laat nog 5 minuten in vorm rusten en dan op een rooster laten afkoelen. Lepel evt nog wat marmelade op de cake.  Serveer lauw warm of koud, alles kan.



Enjoy 

English version recipi:

Ingredients:

  • 1 apple, grated
  • 1 pear, in small pieces
  • 6 strawberries, by half
  • 2 part no-egg or 2  eggs
  • sparkling water
  • 80 ml of almond milk
  • 50 grams granola
  • 1 th vanilla flavor
  • 100 grams of rice flour
  • 50 grams of almond flour
  • 30 grams of chestnut flour
  • 1 table spoon maple syrup
  • 1tea spoon organic orange grater
  • 1 tea spoon gluten-free baking powder
  • 1 tea spoon soda, baking soda
  • dash of apple vinegar
  •  1/3 tea spoon. lp xanthan gum
  • 1 dessert spoon of cookie spices
  • 1 table spoon cornstarch
  • 60 soft vegetable butter or melted coconut oil,
  • 50 grams chopped walnuts
  • chopped almonds
  • possibly. marmalade, 



Preparation:

Preheat oven to 357 °F. I used a spring form of  20 cm. Cover the bottom with parchment paper and grease the edges.

Peel pear and cut into small pieces, peel the apple and grate.

Beat 2 part no egg with the sparkling water or whisk  two eggs lightly. Put the amount of granola in a bowl, add the milk, no egg or  egg, maple syrup, and vanilla flavor and mix well. Cover with foil and set aside for 10 minutes.


Put the dry ingredients, except the cornstarch, and the nuts in a bowl, add the butter or  coconut oil and stir together until a crumbly flour mass remains. After 10 minutes you add the cornstarch to the fruit mixture. Mix and add this part to the dry ingredients. Stir until all the flour is moist. Finally add a dash of apple vinegar and stir 1 more time. Now add everything to the baking tin, smooth it and press the halved strawberries in. Sprinkle in the middle the chopped almond pieces and put in oven. Leave in oven for about 45 to 50 minutes. Test with a skewer if  the cake is dry and remove from the oven. Leave to rest for 5 minutes and then let cool on a grid. Spoon some marmalade on the cake. Serve warm or cold, everything is possible.


ENJOY