GLUTENVRIJE MINI KERST CAKEJES / GF MINI CHRISTMAS CAKES

for English version recipe, scroll down






Het kerstseizoen draait voor mij  om gezelligheid en knus samenzijn met lekker eten.  Kaarsjes aan en vooral veel Hygge.
En natuurlijk veel bakken, niet alleen voor de familie maar ook voor mij. Ik weet dat ik in herhaling val als ik zeg dat deze kleine kerst cakejes echt mijn favoriet zijn...
Maar volgens mij mag je zoveel favorieten hebben als je zelf wil... toch?  shifty


Deze keer heb ik  een silicone  muffin vorm gebruikt met 8 kleine tulbandjes. Gekocht bij De lidl, voor nog geen 3€. 
En ze zijn zo lekker,  ook voor "niet Glutenvrije eters",  dat het eerste baksel het niet eens gehaald heeft om gefotografeerd te worden. Want voordat ik alles klaar had gezet was er een zielig cakeje  over gebleven.... wel voor mij kennelijk. Dat dan wel. Dus toen de tweede lading klaar was heb ik ze maar eerst even verstopt totdat de foto's klaar waren.
Ze zijn makkelijk te maken, zonder gebruik van een keukenmachine, gewoon in een kom en roeren maar.

En als jullie je afvragen waarvoor toch dat gat in het midden van de tulbandvorm zit...


Gewoon een lekkere marmelade van vijgen of  elk ander fruit,  erin laten vallen.

Ik hoop dat ik jullie nieuwsgierig heb gemaakt,  dus hier komt het recept.

Ingrediënten: voor een muffin vorm van 8 tulbandjes. Wil je meer, verdubbel de ingrediënten
  • 40 gram rijstmeel
  • 20 gram kastanje meel
  • 25 gram amandel meel
  • 40 tapioca meel ( of maïzena) 
  • 1/3 th.lp xantaangom
  • 1 th. lp GV bakpoeder
  • 1/2 th. lp baksoda
  • 1 e.lp ahorn siroop
  • 1 deel no-egg of 1 kipster ei
  • bruiswater (hoort bij no-egg) 
  • 1 geraspte appel, ongeveer 100 gram.
  • scheutje citroensap
  • 1/2 th. lp ceylon kaneel 
  • 25 gram ongezwavelde rozijnen
  • 2 et. lp mandarijnen sap
  • 1 th.lp geraspte biologische sinaasappelschil
  • 1 th. lp vanille bourbon extract
  • 1 dl. amandelmelk
  • 35 gram gesmolten kokos olie
  • 1 eetlp cacaonibs ( optioneel)
  • 1 desset lp appelgebak  kruiden mix
  • geroosterde gehakte hazelnoten of amandelen

Bereiding: 

Oven voorverwarmen op 200 ℃.  vet de vorm licht in en strooi onderin een beetje geroosterde gehakte hazelnoten of amandelen. Appel raspen, ceylon kaneel erover strooien en een scheut citroensap toevoegen, even roeren  en wegzetten.   Mandarijn uitpersen en 2 et.lp sap over de rozijnen gieten. Strooi daarover heen de geraspte sinaasappelschil en 10 minuten laten wellen

Doe de droge ingrediënten  in een kom, even wegzetten. Kokos olie smelten en iets  laten afkoelen. Het no-egg of ei los kloppen, voeg daarbij, ahorn siroop, vanille extract en de amandel melk, goed opkloppen. 
Voeg nu het (no) ei mengel door de droge ingrediënten, rustig omroeren, voeg de kokos olie toe en eveneens rustig mengen. Voeg de rozijnen inclusief het sap toe, je hoeft deze dus niet af te gieten. Waarschijnlijk hebben de rozijnen het sap sowieso opgenomen. Als laatste voeg je nu de appels toe. Het zuurtje van de citroen is tevens de "opwekker" voor de natron. Vul de vorm nu met het deeg en zet in de voorverwarmde oven. Laat 20 tot 25 minuten bakken en zet daarna de oven uit en laat de cakejes nog 5 minuten in de oven staan. Haal ze uit de oven en laat nog 5 minuten rusten voordat je ze op een rooster kunt laten afkoelen. 

Enjoy 

English version recipi:

Ingredients: for a muffin form of 6 turban. If you want more, double the ingredients.


  • 40 grams of rice flour
  • 20 grams of chestnut flour
  • 25 grams of almond flour
  • 40 tapioca flour or cornstarch
  • 1/3 th.lp xanthan gum
  • 1 th. lp GF baking powder
  • 1/2 th. lp baking soda
  • 1 e.lp maple syrup
  • 1 part no-egg or 1  egg
  • sparkling water (belongs to no-egg)
  • 1 grated apple, about 100 grams.
  • dash of  lemon juice
  • 1/2 th. lp ceylon cinnamon
  • 25 grams of unsweetened raisins
  • 2 et. lp mandarins juice
  • 1 th.lp grated organic orange peel
  • 1 th. lp vanilla bourbon extract
  • 1 dl. almond milk
  • 35 grams of melted coconut oil
  • 1 desset lp applepie seasoning mix
  • roasted chopped hazelnuts or almonds


Preparation:

Preheat the oven to 392 °F. grease the bakingform  lightly and sprinkle a little roasted chopped hazelnuts or almonds at the bottom. Grate apple, sprinkle ceylon cinnamon over it and add a dash of lemon juice, stir it and put it away. Squeeze the mandarin and pour 2 tsp. Juice over the raisins. Sprinkle the grated orange peel over it and let it soak for 10 minutes.

Put the dry ingredients in a bowl,  put them aside. Melt coconut oil and let it cool slightly. Beat the no-egg or egg, add maple syrup, vanilla extract and almond milk.
Now add the (no) egg mixture through the dry ingredients, stir gently, add the coconut oil and mix gently. Add the raisins including the juice, so you do not have to pour them off. Probably the raisins have absorbed the juice anyway. Finally, add the apples. The acidity of the lemon is also the "exciter" for the baking soda.
Now fill the mold with the dough and put in the preheated oven. Let it bake for 20 to 25 minutes and then turn off the oven and leave the cakes for another 5 minutes in the oven. Remove them from the oven and let rest for 5 minutes before you can let them cool down on a rack.

Enjoy