GLUTENVRIJE KWARK GEBAKJES MET RABARBER

 

Het is weer Rabarber tijd en ohhh wat vind ik rabarber lekker. Dat zuurtje in gebak of als compote, zaliggggg. Dus er moet mee gebakken worden! 
Ik maak er direct maar een feestje van.... mijn eigen feestje... zo maar..  omdat het weer rabarber tijd is. 😊




Hier het eerste recept. Het deeg taartje maakte ik al eerder, kijk maar
hier ,maar nu maakte ik er een cheesecake variant van. 










Ik kan jullie wel vertellen het is erg moeilijk om van de taartjes af te blijven.... te lekkkkurrrrr!




Wisten jullie overigens dat je rabarber niet hoeft te schillen? De slierten die bij het snijden zichtbaar worden? Gewoon laten zitten. Het zoete van de rabarber zit in die rode schil.  Maar als je het geheel zuur wil... dan met een dunschiller de rabarber schillen. 


Ingrediënten: voor 8 kleinere gebakjes.
Het deeg:

  • 60 gram zachte vegetarische margarine 
  • 70 gram amandelmeel
  • 30 boekweit meel
  • 25 gram kastanje meel
  • 1/3 th.lp xantaangom
  • 1 etlp.  rijstmeel om bij het kneden te gebruiken
  • snufje zout
  • 1/2 eet.lp ahorn siroop
  • 1 deel no-egg of 1 kipster ei
Het kwarkdeel:
  • 200 gram vegan kwark, ik gebruikte deze
  • 1 ei, of 1 deel no-egg 
  • 5 gram edelgistvlokken  
  • 1 e.lp ahornsiroop
  • 1 th.lp vanillebourbon 
  • 1 e.lp aardbeienpuree (5 aardbeien in blender fijn mallen)

De fruit vulling:
  • 2 stengels rabarber in stukjes snijden
  • 40 gram diepvries cranberry's
  • 5 verse aardbeien in stukjes 
  • ceylon kaneel
  • citroensap
  • beetje boter
  • 1/2 eetlp ahorn siroop
Bereiding:

Begin met het maken van het deeg. Weeg alle droge ingrediënten af en doe daar de boter, ahornsiroop en het no-egg of ei bij. Gebruik bij de no-egg bruiswater ipv water. dat zorgt voor luchtigheid in het gebak  

Met een lepel rustig alles roeren. Als je een homogene deeg krijgt kun je het  nog voorzichtig kneden met de handen. ( nooit te lang bij GV deeg)  evt wat rijstmeel toevoegen als het deeg nog wat uit elkaar valt. 
Maak een bol en leg in een kom afdekken met huishoud folie en zet een uur in de koelkast. 

Maak nu de fruit vulling: giet in een pan een scheutje olie, even verwarmen en voeg daar het gesneden fruit bij. Op laag vuur zachtjes het fruit roeren. Voeg de overige ingrediënten toe en laat nog even zachtjes pruttelen. Ongeveer 5 minuten. Zet dan het gas/pit uit en laat staan. 

Haal het deeg uit de koelkast en strooi wat rijstmeel op een schoon aanrecht blad. Met een deegroller maak je een mooie lap van ongeveer 2 mm. Gebruik een ronde uitsteker van ongeveer 8 cm doorsnee, en steek rondjes uit het deeg. Leg elk rondje in een cupcake vorm en druk voorzichtig aan. Maak een kuiltje, dus deeg op bodem en randen. Als je klaar bent zet je de vorm nogmaals in de koelkast. 

Maak nu het kwarkdeel. Doe alle ingrediënten in een kom en klop het rustig onder elkaar. Zet dit nog even in de koelkast. Haal het 5 minuten voor gebruik uit de koeling.  

Oven voorverwarmen op 180○ C. 
Haal na een half uur de vorm uit de koeling en prik met een vork gaatjes in de bodem. Zet de vorm in de voorverwarmde oven, 15 minuten. Haal vorm uit de oven en laat de oven aanstaan. Schep nu de kwarkvulling in de vormpjes en daarbovenop het fruitmengsel, Druk ligt aan. Je kunt evt bestrooien met amandelsnippers. 
Zet terug in de oven en laat nog eens 10 minuten bakken. Zet de oven uit en laat de vorm nog eens  5 minuten in de oven staan. Haal de vorm uit de oven en laat 5 minuten rusten alvorens je de gebakjes uit de vorm haalt om ze verder te laten afkoelen op een rooster. Voor het serveren kun je evt nog een lepeltje aardbeien puree er bovenop doen. 
Enjoy!