GLUTENVRIJ CAKE MET RABARBER EN AARDBEIEN






Na de kleine glutenvrije gebakjes nu de glutenvrije cake met rabarber en aardbeien. Deze cake zit vol met veel, heeel veeeel fruit.




Want ik vind dat de fruit vulling de smaak van deze cake maakt. Heerlijk, dat zoet zuurtje van het fruit in de cake.




Dus ben je ook liefhebber van rabarber en aardbeien zou ik zeggen aan de slag, maar je kunt natuurlijk elk ander fruit ook gebruiken.








Ingrediënten: 
  • 3 deel no-egg of 3 kipster eieren
  • bruiswater
  • 1 theelepel vanille extract
  • 1 rijpe banaan
  • 2 eetlepels ahorn siroop
  • 2 eetlepels koolzaadolie of kokosolie
  • 120 gram plantaardige kwark
  • 100 gram amandel meel
  • 75 gram havermeel
  • 25 gram maismeel
  • 50 gram millet meel 
  • 25 gram pindameel (of tijgernoten of kastanje meel)
  • 4 gram bakpoeder
  • 4 gram baksoda
  • 1 dessert lepel appelazijn of citroensap
  • 1/2 eetlepel maizena
  • 2 stelen gewassen ongeschilde rabarber
  • 6 aardbeien
  • 40 gram diepvries cranberry's. 
  • evt. geroosterde hazelnoten. 

Bereiding:

Oven voorverwarmen op 175 graden. Bakvorm naar keuze, ik gebruikte een ronde vorm vorm van  20 cm . 

Klop het  no-egg of echte eieren.

TIP: Ei zorgt voor luchtigheid in gebak, om dit met no-egg ook te krijgen adviseer ik je de hoeveelheid water die op de gebruiksaanwijzing staat, te vervangen door bruiswater. Het bruiswater zorgt voor een gelijksoortige luchtigheid. Voor verhoudingen van andere ei vervangers zie "Tips (boven)

Voeg de ahornsiroop, vanille extract en de rijpe geprakte banaan toe . Laat ongeveer 10 minute mixen.
Meng in een andere kom de droge ingrediënten samen, maar gebruik  nog niet het baksoda. 
Voeg nu de olie en de plantaardige kwark toe en roer goed door elkaar.
Lepel nu het 'ei' mengsel rustig  erdoor heen
Voeg nu de baksoda en de appelazijn of citroensap  toe.

TIP: Om de juiste rijzing te krijgen, zeker in glutenvrij gebak, heeft baksoda een zuurtje nodig, zoals bijv citroensap. Maar als er geen citroensap in het gerecht hoort kun je dezelfde hoeveelheid appelazijn toevoegen. Altijd op het laatste toevoegen anders begint het rijzen al te vroeg.

Snij het fruit in kleinere stukjes en meng voorzichtig de maizena eronder totdat er geen meel mee zichtbaar is. TIP: de reden waarom ik dit doe is, dat door het bindmiddel de cake niet te vochtig blijft door het vrijkomen van het vocht van de vruchten tijdens het bakproces. 

Lepel de helft van het beslag in een ingevette bakvorm. Lepel daarop de helft van het fruit.  Lepel nu de rest van het beslag hierop. Druk met de bolle kant van een lepel een beetje en voorzichtig het fruit in het beslag. Strooi evt een geroosterde hazelnoten erover heen 
Zet de vorm in de voorverwarmde oven en laat ongeveer 40 min. bakken.

Als de baktijd om is controleer je of het deeg droog is door met een satéprikker in de cake te steken. Zet de oven uit en laat nu nog 5 min. in de oven rusten.  Haal de vorm uit de oven en laat nog 5 min. rusten voordat je de cake op een rooster kunt storten.  Laat  goed afkoelen en strooi dan naar keuze poeder (naar keuze) of berkensuiker erover heen.
Enjoy.