Echt genieten, ik proef altijd voor ;) ... dat heeft een voordeel want je kunt direct erna nog een keertje samen een tweede stukje verorberen. Lekker met een toef vegan slagroom.
Ingrediënten: voor een tulband bakvorm van ± 24 cm ø.
- 120 gram rijstmeel
- 60 gram kastanje meel
- 75 gram amandel meel
- 120 tapioca meel ( of maïzena)
- 1/3 th.lp xantaangom
- 1 dessert lp GV bakpoeder (4 gram)
- 1 dessert lp baksoda
- 2 e.lp ahorn siroop
- 3 deel no-egg of 3 kipster eieren
- bruiswater (hoort bij no-egg)
- 2 geraspte platte perzik (Paraquayos, Wilde bosperzik), ongeveer 100 gram.
- scheutje citroensap
- 1 th.lp geraspte biologische sinaasappelschil
- 1 th. lp vanille bourbon extract
- 2 tot 2,5 dl. amandelmelk
- 75 gram gesmolten kokos olie/ vegan boter
- 1 dessert lp koekkruiden mix
- gesneden gekonfijte sinaasappelschil
- 2 in stukjes gesneden platte perzik
- 2 in stukjes gesneden kiwi
- 1 lp maizena
- 1 in stukjes gesneden platte perzik
- 1 in stukjes gesneden kiwi
- 1 th. lp gemalen chiazaad
- 1 th.lp pectine
- ½ et.lp water
- scheutje citroensap
- 1 scheutje ahornsiroop
- geroosterde stukjes hazelnoten of amandel snippers
- berkensuiker
Bereiding:
Oven voorverwarmen op 200 ℃. vet de vorm licht in.
Perziken raspen en een scheut citroensap toevoegen, even roeren en wegzetten.
2 Perzik en 2 kiwi in kleine stukjes snijden, beetje citroensap erover en maizena, voorzichtig omroeren en wegzetten.
Doe de droge ingrediënten in een kom, even wegzetten. Kokos olie / boter smelten en iets laten afkoelen. Het no-egg of eieren los kloppen ± 10 minuten, voeg dan de ahorn siroop, vanille extract en de amandel melk, nog even goed opkloppen.
Voeg nu het (no) ei mengel door de droge ingrediënten, rustig omroeren, voeg de kokos olie/ boter toe en eveneens rustig mengen.
Voeg nu de geraspte perziken toe, nog even goed mengen. Als laatste komen de stukjes fruit, voorzichtig door het deeg lepelen.
Het zuurtje van de citroen is tevens de "opwekker" voor de natron.
Vul de vorm nu met het deeg en zet in de voorverwarmde oven. Laat 40 tot 45 minuten bakken en zet daarna de oven uit en laat de cake nog 5 minuten in de oven staan. Haal uit de oven en laat nog 5 minuten rusten voordat je het op een rooster kunt laten afkoelen.
Terwijl de cake in de oven staat maak je de marmelade. Doe de stukjes fruit in een pannetje op laag vuur, voeg 1 voor 1 alle ingrediënten toe, behalve de geroosterde hazelnoten. Onder het opwarmen voorzichtig roeren. Paar minuutjes laten staan onder laagste pitje. Dan vuurbron uitzetten en marmelade laten afkoelen.
Als de cake op een rooster staat af te koelen, dan kun je de marmelade op de nog warme cake smeren/ lepelen. Ik gebruikte een bak-kwast. Als laatste strooi je de gehakte geroosterde hazelnoten erover heen. Evt nog bestrooien met berkensuiker. Verder laten afkoelen. Je kunt evt serveren met vegan kwark of vegan slagroom, voor recept klik hier.