GLUTENVRIJ PERZIK KIWI FRUITCAKE












Deze  glutenvrije fruitcake is eigenlijk uit noodzaak 'geboren'. Eigenlijk hoorde er geraspte appel in, maar de appels waren helaas op en ik had geen zin om naar de winkel te fietsen. Dus dacht ik, wat met appel kan kan vast ook met een ander soort fruit. Ik gebruikte wat ik in huis had en dat werden de platte perziken. Dit ging perfect, niet alleen met de geraspte perzik maar ook met nog kleine stukjes perzik en kiwi. Een heerlijke cake. En in mijn nieuwe cakevorm ook nog super om te decoreren met een perzik/ kiwi marmelade. Uiteraard ook zelf gemaakt. Heerlijk van smaak, lekker luchtig en een beetje smeuïg.







Echt genieten, ik proef altijd voor ;) ... dat heeft een voordeel want je kunt direct erna nog een keertje samen een tweede stukje verorberen. Lekker met een toef vegan slagroom




Ingrediënten:  voor een tulband bakvorm van ± 24 cm ø
  • 120 gram rijstmeel
  • 60 gram kastanje meel
  • 75 gram amandel meel
  • 120 tapioca meel ( of maïzena) 
  • 1/3 th.lp xantaangom
  • 1 dessert lp GV bakpoeder (4 gram)
  • 1 dessert lp baksoda
  • 2 e.lp ahorn siroop
  • 3 deel no-egg of 3 kipster eieren
  • bruiswater (hoort bij no-egg) 
  • 2 geraspte platte perzik (Paraquayos, Wilde bosperzik), ongeveer 100 gram.
  • scheutje citroensap
  • 1 th.lp geraspte biologische sinaasappelschil
  • 1 th. lp vanille bourbon extract
  • 2 tot 2,5 dl. amandelmelk
  • 75 gram gesmolten kokos olie/ vegan boter
  • 1 dessert lp koekkruiden mix
  • gesneden gekonfijte sinaasappelschil 
  • 2 in stukjes gesneden platte perzik 
  • 2 in stukjes gesneden kiwi
  • 1 lp maizena 
voor de marmelade: 
  • 1 in stukjes gesneden platte perzik 
  • 1 in stukjes gesneden kiwi 
  • 1  th. lp  gemalen chiazaad
  • 1 th.lp pectine
  •  ½ et.lp water
  •  scheutje citroensap
  • 1 scheutje ahornsiroop
  • geroosterde stukjes hazelnoten of amandel snippers 
  • berkensuiker 

Bereiding: 

Oven voorverwarmen op 200 ℃.  vet de vorm licht in.
Perziken  raspen en een scheut citroensap toevoegen, even roeren  en wegzetten. 
2 Perzik en 2 kiwi in kleine stukjes snijden, beetje citroensap erover en maizena, voorzichtig omroeren en wegzetten.   
Doe de droge ingrediënten  in een kom, even wegzetten. Kokos olie / boter smelten en iets  laten afkoelen. Het no-egg of eieren  los kloppen ± 10 minuten, voeg dan de  ahorn siroop, vanille extract en de amandel melk, nog even goed opkloppen. 
Voeg nu het (no) ei mengel door de droge ingrediënten, rustig omroeren, voeg de kokos olie/ boter  toe en eveneens rustig mengen. 
Voeg nu de geraspte perziken toe, nog even goed mengen. Als laatste komen de stukjes fruit, voorzichtig door het deeg lepelen. 
Het zuurtje van de citroen is tevens de "opwekker" voor de natron. 
Vul de vorm nu met het deeg en zet in de voorverwarmde oven. Laat 40 tot 45 minuten bakken en zet daarna de oven uit en laat de cake nog 5 minuten in de oven staan. Haal uit de oven en laat nog 5 minuten rusten voordat je het op een rooster kunt laten afkoelen. 

Terwijl de cake in de oven staat maak je de marmelade. Doe de stukjes fruit in een pannetje op laag vuur, voeg 1 voor 1 alle ingrediënten toe, behalve de geroosterde hazelnoten. Onder het opwarmen voorzichtig roeren. Paar minuutjes laten staan onder laagste pitje. Dan vuurbron uitzetten en marmelade laten afkoelen. 
Als de cake op een rooster staat af te koelen, dan kun je de marmelade op de nog warme cake smeren/ lepelen. Ik gebruikte een bak-kwast.  Als laatste strooi je de gehakte geroosterde hazelnoten erover heen. Evt nog bestrooien met berkensuiker.  Verder laten afkoelen. Je kunt evt serveren met vegan kwark of vegan slagroom, voor recept klik hier