Ok ik weet het, ik heb het al heel vaak gezegd maar echt waar, dit is toch een top favoriet van mij, de GV appel noten Marmercake..... yammmmm!
Lekker luchtig, vol met fruit en nog heel veel meer lekkers erin verwerkt. Laat je verassen! Heerlijk met lactose vrije /vegan slagroom. Ik moet eerlijk bekennen dat ik wel drie stukken achter elkaar heb verorberd.
Ingrediënten:
- 3 deel no-egg of 3 kipster eieren (bruiswater bij bereiding no-egg)
- 1 theelepel vanille extract
- 1 rijpe banaan
- 2 eetlepels ahorn siroop
- 2 eetlepels koolzaadolie of kokosolie
- 150 gram plantaardige kwark
- 100 gram amandel meel
- 50 gram kastanje meel
- 25 gram boekweitmeel
- 25 gram maismeel
- 50 gram millet meel
- 4 gram bakpoeder
- 4 gram baksoda
- 1 dessert lp appelkruiden
- Cheyenne kaneel
- 1 th.lp geraspte biologische sinaasappelschil
- 20 gram gehakte gekonfijte sinaasappelschil
- 1 lepel citroensap
- 1 flinke eetlepels raw cacao poeder
- 1 flinke eetlepel carobe poeder
- 100 gram geraspte appel
- 30 gram gehakte hazelnoten
- 1/2 lp mandarijnen sap
- 25 gram gedroogde cranberries
- 1 appel in schijfjes gesneden
- geraspte chocola
- 1 eetlepel tapioca meel bestemd voor het chocolade deeg
Bereiding:
Oven voorverwarmen op 175 graden. Bakvorm naar keuze, ik gebruikte een tulband vorm vorm van 25 cm.
Rasp een geschilde appel, hak de hazelnoten en de gekonfijte sinaasappel schil,ik hak dit samen in een elektrische hakmolen. Voeg een flinke scheut citroensap en de kaneel er door. Zet apart.
Pers een mandarijnen en roer een lepel sap door de gedroogde cranberry's, zet apart.
Snij een geschilde appel in schijfjes, vermeng met en scheut citroensap. Zet apart.
Meng in een andere kom de droge ingrediënten samen, maar nog niet het cacao en carobe poeder! Zet apart.
Klop het no-egg of echte eieren.
TIP: Ei zorgt voor luchtigheid in gebak, om dit met no-egg ook te krijgen adviseer ik je de hoeveelheid water die op de gebruiksaanwijzing staat, te vervangen door bruiswater. Het bruiswater zorgt voor een gelijksoortige luchtigheid. Voor verhoudingen van andere ei vervangers zie "Tips .
Voeg de ahornsiroop, vanille extract en de rijpe geprakte banaan toe . Laat ongeveer 10 minuten mixen. Voeg nu de geraspte appel, gehakte hazelnoten en gekonfijte sinaasappel toe. Voeg nu de olie en de plantaardige kwark toe en roer goed door elkaar.
Voeg nu de droge ingrediënten toe, maar nog niet de raw cacao en carobe poeder.
Lepel 1/3 deel van het deeg in een aparte kom. Voeg daar de raw-cacao en carobe poeder bij en goed mengen. Roer daarna de gedroogde cranberry's inclusief sap onder. Voeg daar nog 1 lp tapioca meel onder.
Lepel nu het 'witte'deeg in een ingevette bakvorm. Lepel daar het donkere deeg bovenop. Met een vork of smal mes maak je draaiende bewegingen door het deeg. Zo krijg je het marmer effect. Leg als laatste de appel schijfjes op.
Zet de vorm in de voorverwarmde oven en laat ongeveer 35 min. bakken.
Als de baktijd om is controleer je of het deeg droog is door met een satéprikker in de cake te steken. Zet de oven uit en laat nu nog 5 min. in de oven rusten. Haal de vorm uit de oven en laat nog 5 min. rusten voordat je de cake op een rooster kunt storten. Strooi nu de kleine stukjes chocola erover heen, doordat de cake nog warm is, smelt de chocola. Laat goed afkoelen.
Serveren met vegan slagroom.