GLUTENVRIJE APPEL NOTEN MARMERCAKE / GLUTEN FREE APPLE NUTS MARBLE CAKE

for English version recipe, scroll down

Ok ik weet het, ik heb het al heel vaak gezegd maar echt waar, dit is toch een top favoriet van mij, de GV appel noten Marmercake..... yammmmm! 
Lekker luchtig, vol met fruit en nog heel veel meer lekkers erin verwerkt. Laat je verassen! Heerlijk met lactose vrije /vegan  slagroom.  Ik moet eerlijk bekennen dat ik wel drie stukken achter elkaar heb verorberd.  







  

Ingrediënten: 
  • 3 deel no-egg of 3 kipster eieren (bruiswater bij bereiding no-egg)
  • 1 theelepel vanille extract
  • 1 rijpe banaan
  • 2 eetlepels ahorn siroop
  • 2 eetlepels koolzaadolie of kokosolie
  • 150 gram plantaardige kwark
  • 100 gram amandel meel
  • 50 gram kastanje meel 
  • 25 gram boekweitmeel
  • 25 gram maismeel
  • 50 gram millet meel 
  • 4 gram bakpoeder
  • 4 gram baksoda
  • 1 dessert lp appelkruiden
  • Cheyenne kaneel
  • 1 th.lp geraspte biologische sinaasappelschil
  • 20 gram gehakte gekonfijte sinaasappelschil 
  • 1 lepel citroensap
  • 1 flinke eetlepels raw cacao poeder 
  • 1 flinke  eetlepel carobe poeder
  • 100 gram geraspte appel
  • 30 gram gehakte hazelnoten
  • 1/2 lp mandarijnen sap
  • 25 gram gedroogde cranberries
  • 1 appel in schijfjes gesneden
  • geraspte chocola
  • 1 eetlepel tapioca meel bestemd voor het chocolade deeg 
Bereiding:

Oven voorverwarmen op 175 graden. Bakvorm naar keuze, ik gebruikte een tulband vorm vorm van  25 cm. 

Rasp een geschilde appel, hak de hazelnoten en de gekonfijte sinaasappel schil,ik hak dit samen in een elektrische hakmolen. Voeg een flinke scheut citroensap en de kaneel er door. Zet apart. 
Pers een mandarijnen en roer een lepel sap door de gedroogde cranberry's, zet apart. 
Snij een geschilde appel in schijfjes, vermeng met en scheut citroensap. Zet apart. 
Meng in een andere kom de droge ingrediënten samen,  maar nog niet  het cacao en carobe poeder! Zet apart.

Klop het  no-egg of echte eieren. 
TIP: Ei zorgt voor luchtigheid in gebak, om dit met no-egg ook te krijgen adviseer ik je de hoeveelheid water die op de gebruiksaanwijzing staat, te vervangen door bruiswater. Het bruiswater zorgt voor een gelijksoortige luchtigheid. Voor verhoudingen van andere ei vervangers zie "Tips . 
Voeg de ahornsiroop, vanille extract en de rijpe geprakte banaan toe . Laat ongeveer 10 minuten mixen. Voeg nu de geraspte appel, gehakte hazelnoten en gekonfijte sinaasappel toe. Voeg nu de olie en de plantaardige kwark toe en roer goed door elkaar.
Voeg nu de droge ingrediënten toe, maar nog niet de raw cacao en carobe poeder. 

Lepel 1/3 deel van het deeg in een aparte kom. Voeg daar de raw-cacao en carobe poeder bij en goed mengen. Roer  daarna de gedroogde cranberry's inclusief sap onder. Voeg daar nog 1 lp tapioca meel onder. 
Lepel nu het 'witte'deeg  in een ingevette bakvorm. Lepel daar het donkere deeg bovenop. Met een vork of smal mes maak je draaiende bewegingen door het deeg. Zo krijg je het marmer effect.  Leg als laatste de appel schijfjes op. 
Zet de vorm in de voorverwarmde oven en laat ongeveer 35 min. bakken.

Als de baktijd om is controleer je of het deeg droog is door met een satéprikker in de cake te steken. Zet de oven uit en laat nu nog 5 min. in de oven rusten.  Haal de vorm uit de oven en laat nog 5 min. rusten voordat je de cake op een rooster kunt storten. Strooi nu de kleine stukjes chocola erover heen, doordat de cake nog warm is, smelt de chocola. Laat  goed afkoelen. 
Serveren met vegan slagroom
Enjoy!

English version recipi:
Ingredients:
  • 3 part no-egg or 3  eggs
  • 1 teaspoon of vanilla extract
  • 1 ripe banana
  • 2 tablespoons of maple syrup
  • 2 tablespoons of rapeseed oil or coconut oil
  • 150 grams of vegetable cottage cheese
  • 100 grams of almond flour
  • 50 chesnut flour
  • 25 grams of cornmeal
  • 50 grams of millet flour
  • 4 grams of baking powder
  • 4 grams of baking soda
  • 1 dessert spoon appelpie herbs
  • Cheyenne cinnamon
  • 1 tea spoon grated organic orange peel
  • 20 grams of chopped candied orange peel
  • 1 spoon of lemon juice
  • 1/2 tablespoon tapioca flour , to use for the chocolate dough
  • 1 big  tablespoons raw cocoa powder (personal taste)
  • 1 big carob powder 
  • 30 grams of chopped hazelnuts
  • 1/2 table sp mandarin juice
  • 100 grams raps apple
  • 30 grams chopped hazelnuts 
  • 1 apple in thin slices 
  • 25 grams of dried cranberries
  • chopped cocolate 

Preparation:

Preheat the oven to  338 F. Baking form of your choice, I used a turban shape 

Grate a peeled apple, chop the hazelnuts and the candied orange zest, I chopped  this together in an electric chopper. Add a generous dash of lemon juice and cinnamon. Set aside.
Squeeze a mandarine and stir a spoonful of juice through the dried cranberries, set aside.
Slice a peeled apple, mix with a dash of lemon juice. Set aside.
In another bowl, mix the dry ingredients together, but not yet the cocoa and carob powder! Set aside.
Beat the no-egg or real eggs.
Add the maple syrup, vanilla extract and the ripe mashed banana and chopped apple, nuts and candied orange peel
Now add the oil and the vegetable cottage cheese and stir well together. 
Now add the dry ingredients, but not yet the raw cocoa and carobe powder.

Spoon 1/3 of the dough into a separate bowl. Add the raw cocoa, carobe powder, dried cranberry's including the juice  and tapioca flour,  mix well.

Spoon the white dough in a greased baking tin. Now spoon the dark dough on top. With a fork or narrow knife you make circular movements through the dough. That way you get the marble effect. Put at the last the sliced apple  on it.
Put the mold in the preheated oven and let it bake for about 35 minutes.

If the baking time is up, check whether the dough is dry by putting it in the cake with a skewer. Switch off the oven and let it rest for 5 minutes in the oven. Remove the mold from the oven and let it rest for 5 minutes before you can put the cake on a rack. Sprinkle the small pieces of chocolate over it, because the cake is still hot, the chocolate melts. 
Serve with vegan whipped cream.

Enjoy.