Vegan appel cake

 

                                                                                          

                                          Dit recept, kan zowel geheel in vegan en/of glutenvrij gemaakt worden. 

                                             



Je kunt uiteraard zelf je eigen keuze smaakmakers toevoegen. 
Ik koos hier voor appel, maar de cake is ook heel lekker met zowel verse als gedroogde abrikozen. 

Dus leef je uit zou ik zeggen. 


Enjoy 

Ingrediënten: 

       Basis cake:

  • 3 deel no-egg of 3 kipster eieren (bruiswater bij bereiding no-egg) *
  • 1 theelepel vanille extract
  • 1 rijpe banaan
  • 2 eetlepels ahorn siroop
  • 2 eetlepels koolzaadolie of kokosolie
  • 150 gram plantaardige kwark ( of gewone kwark) 
  • 50 gram amandel meel
  • 200 gram speltmeel (of Glutenvrij meel)
  • 1  flinke theelp bakpoeder
  • 1/2 theelp baksoda + zuurtje van bijv citroensap
  • 1 dessert lp appelkruiden of koekkruiden
  • 1 flinke eetlepel raw cacao poeder 
        * no-egg => o.a hier te krijgen. 
        * er zijn ook andere ei vervangers, kijk bij de tips 

      Voor de vulling:
  • 1 thee lp geraspte biologische sinaasappelschil
  • 1 eetlepel citroensap
  • kaneel
  • 100 gram geraspte appel
  • 30 gram gehakte hazelnoten
  • 1 appel in schijfjes gesneden
  • geraspte chocola
Bereiding:

Oven voorverwarmen op 175 graden. Bakvorm naar keuze, ik gebruikte een tulband vorm van  25 cm doorsnee. 

Voorwerk:
Schil een appel en voeg samen met de de hazelnoten en geraspte sinaasappelschil  in een elektrische hakmolen. Voeg een flinke scheut citroensap en de kaneel er door. Alles goed fijn malen.  Zet apart. 
Snij een geschilde appel in schijfjes, vermeng met en scheut citroensap en kaneel. Zet apart. 
Meng in een andere kom de droge ingrediënten samen,  maar nog niet  de cacao   Zet apart.

Klop  de  no-egg of echte eieren. 
TIP: Ei zorgt voor luchtigheid in gebak, om dit met no-egg ook te krijgen adviseer ik je de hoeveelheid water die op de gebruiksaanwijzing staat, te vervangen door bruiswater. Het bruiswater zorgt voor een gelijksoortige luchtigheid. 
Laat dit min 5 min. kloppen. 
Voeg de ahornsiroop, vanille extract  en de rijpe geprakte banaan toe . Laat dit  ongeveer nog eens  5 minuten mixen.  Voeg nu de olie en de plantaardige kwark toe en roer goed door elkaar.
Voeg nu het geraspte appelmengsel toe,  roer alles rustig door elkaar.
Voeg nu de droge ingrediënten toe, maar nog niet de raw cacao 
Rustig vermengen.   

Lepel 1/3 deel van het deeg in een aparte kom. Voeg daar de raw-cacao poeder bij en  mengen. 

Omdat een tulband cake  ondersteboven wordt gebakken, leg je op de bodem de appelschijfjes,  want dat is immers de bovenkant. Heb je een rechthoekige bakvorm,   leg je  als laatste de appel schijfjes op het deeg. 

Lepel  het 'gewone' deeg  in een ingevette bakvorm. Lepel daar het donkere deeg bovenop. Met een vork maak je draaiende bewegingen door het deeg. Zo krijg je het marmer effect.  
Zet de vorm in de voorverwarmde oven en laat ongeveer 35 min. bakken.

Als de baktijd om is controleer je of het deeg droog is door met een satéprikker in de cake te steken. Zet de oven uit en laat nu nog 5 min. in de oven rusten.  Haal de vorm uit de oven en laat nog 5 min. rusten voordat je de cake op een rooster kunt storten. Strooi nu de kleine stukjes chocola erover heen, doordat de cake nog warm is, smelt de chocola. Laat  goed afkoelen. 
Serveren met vegan slagroom



Geniet van de vegan appel cake