SPELT MARMER CAKE MET ABRIKOZEN


Een cake bakken blijft toch wel mijn  favoriet, ook omdat het relatief snel gemaakt is. Krijg je onverwacht bezoek gedurende de dag, je hoeft niet naar de bakker te rennen maar bakt lekker zelf iets.




Waarschijnlijk ook nog een stuk gezonder dan de gekochte suikerbommen.  En de verse abrikozen zijn weer te koop dus.... een abrikozen spelt cake,  gemarmerd. 





 Ingrediënten: 

  • 3 deel no-egg of 3 kipster eieren (bruiswater bij bereiding no-egg)
  • 1 theelepel vanille extract
  • 1 rijpe banaan fijn prakken
  • 2 eetlepels ahorn siroop
  • 2 eetlepels koolzaadolie of kokosolie
  • 150 gram plantaardige kwark
  • 200 gram speltbloem
  • 25 gram amandel meel
  • 25 gram hazelnotenmeel {zelf malen of in supermarkt)
  • 2 theelp bakpoeder
  • 1/2 theelp baksoda
  • 1 dessert lp koeklkruiden
  • 1 dessert geraspte biologische sinaasappelschil
  • 2  eetlepels raw cacao poeder 
  • 10 verse abrikozen {in 4 partjes} 
  • 1 dessert lp custard poeder
  • 1 dessert lp confituur zonder suiker naar keuze 
  • 1 eetlp   gehakte hazelnoten
  • optioneel geraspte chocola

Bereiding:

Oven voorverwarmen op 180 graden. Bakvorm naar keuze, ik gebruikte een tulband vorm vorm van  25 cm. 

Was en snij de abrikozen  vier partjes en zet apart. Meng de custard poeder en de confituur door de abrikozen  zo dat geen poeder meer zichtbaar is. Zet apart. 
Vet de bakvorm in, strooi op bodem wat gehakte hazelnoten en leg de partjes abrikozen in een cirkel op de bodem. Zet apart  

Meng in een andere kom de droge ingrediënten samen,  maar nog niet  het cacao  Zet apart.

Klop het  no-egg of echte eieren. 
TIP: Ei zorgt voor luchtigheid in gebak, om dit met no-egg ook te krijgen adviseer ik je de hoeveelheid water die op de gebruiksaanwijzing staat, te vervangen door bruiswater. Het bruiswater zorgt voor een gelijksoortige luchtigheid. Voor verhoudingen van andere ei vervangers zie "Tips . 

Voeg de ahornsiroop, vanille extract en de rijpe geprakte banaan toe . Laat ongeveer 10 minuten mixen. Voeg nu de plantaardige  kwark en olie toe en roer goed door elkaar.
Voeg nu de droge ingrediënten toe, maar nog niet de raw cacao en carobe poeder. 

Lepel 2/3 deel van het deeg in de bakvorm.  Voeg bij het overgebleven deeg de raw-cacao toe,  goed mengen. Lepel  het donkere deeg boven op het lichte  deeg in de bakvorm  Met een vork of smal mes maak je draaiende bewegingen door het deeg. Zo krijg je het marmer effect.  Leg als laatste de rest van de abrikozen partjes erop. Druk deze goed in het deeg. 
Zet de vorm in de voorverwarmde oven en laat ongeveer 40  min. bakken.

Als de baktijd om is controleer je of het deeg droog is door met een satéprikker in de cake te steken.   Haal de vorm uit de oven en laat nog 5 min. rusten voordat je de cake op een rooster kunt storten. Strooi nu de kleine stukjes chocola erover heen, doordat de cake nog warm is, smelt de chocola. Laat  goed afkoelen. 
Serveren met vegan slagroom